返回列表 回覆 發帖

[轉載] 結婚

原帖由 Step.King 於 2007-5-27 04:11 發表
與其生出來面對那麼多不如意的事  不如別讓他出來好了
我以前都有咁諗,但呢個理論有謬誤。
並非人人都面對那麼多不如意的事,但如您唔俾機會佢出世,佢冇機會面對那麼多如意的事。咁,就是您將您的諗法强加在令郎/千金身上了。

如果佢發現果然生出來面對那麼多不如意的事,那時再烏江自刎也不遲呀。您點知佢一定唔enjoy 做人呢?
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 Step.King 於 2007-5-28 02:44 發表
那只是前設問題  
我前設不如意事多的很
沙老大你卻前設那不是那麼多

咁我都希望你個小不信 可以健健康康 快快樂樂咁成長既~
不過~我唔會比自己的兒女冒呢個險  這跟拿兒女的幸福來當賭注沒分別
所以老大你就算說有千百萬個不是  史仔也是不生的  嘿嘿嘿
不止是這個前設問題。我地唔知什麼前設才啱嘛。或者,人在未出世前都在受比出世後更苦的苦,早些生令郎/千金,佢就可早日脫那個苦海呢?

您唔生佢,都係拿兒女的幸福來當賭注。

我呢個理論亦不一定啱。我們無從知道乜前設才啱的情形下,去找一個生或唔生的理論,都係冇用既。
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 小豬丁 於 2007-5-28 08:04 發表
生唔生唔係你地男人話晒事的。
應該兩個有商有量才是。

Scenario A
令狐史京:唉,佢係都要話生番個BB,我就唔想困身
貞貞:啊,佢同您唔夾茄,佢都唔識就您茄,咁,不如您唔好咁早番去,等我係度服侍您仲好啦。......我...頭先落711,買左成打啦....

Scenario B
令狐史京:我都唔知幾想生番個BB,繼後香燈,妳知啦,不孝有3.......
貞貞:您又唔駛煩茄,佢唔生啫,有我嘛。唔好講咁多啦,您做左成日野,都攰啦,不如,您今晚就唔好番去,係度陪我,順便俾啲面色佢睇.........
原帖由 kc 於 2007-5-28 11:00 發表

不生育的話就沒有那令郎/千金,於是不知是把想法加在誰身上。

而且,到時要烏江自刎談何容易?(要克服恐懼等等。還有,自殺向來沒有成功的把握,失敗的後果也可以很難受。)

就算生兒育女,到時他們長大後還不是會有事業和家庭 ...
加在可能會出生的令郎/千金身上咯。即係咁,您見到死沙文一路行街食蕉,亂拋蕉皮,就鬧佢,會害到人嘛!佢話,如果無人踩到蕉皮,則不知害到邊個

如自殺失敗的後果很難受,則証明又多一件不如意的事,可再接再勵,勇闖明天或勇闖鬼門關.......
原帖由 kc 於 2007-5-28 18:00 發表
亂拋蕉皮:可能有/無人踩到蕉皮。
不生育:憑定義沒有「可能會出生的令郎/千金」。
「再接再勵」、「勇闖」說得容易,但難道箇中沒有痛苦嗎?又,自殺失敗有明確的可能引致更多的痛楚(例如過了幾星期才死去,或者餘生身體癱瘓 ...
呢個定義有幾可靠呀?史仔唔會為天國的緣故自閹卦?
如自殺失敗,又可能反而激起生存意志,或變了Stephen Hawking

原帖由 Step.King 於 2007-5-28 19:22 發表

老大  唔生 唔代表要自閹架
至於老大你提供的兩個Scenario 我知道其實係老大既projection
史仔為你難過  ...  都係史仔冇用 只想得出拖女朋友出教的對策  想不出拖老婆出教的對策
係史仔冇用   ...
唔自閹?穿一個肉眼睇唔見的窿仔您都唔得掂
生仔又關出教乜春事呢?唔係projection泥既.......
實情,我既Scenario係咁既

您話唔想生bb,係味因為您費事俾我縛住,冇咁方便隨時離開我丫?
原帖由 Step.King 於 2007-5-28 23:59 發表
恕史仔折穿您...就算冇生到小不信
亦唔見得老大你會好方便咁離開到嫂夫人播
就算有生到小不信,亦唔見得老大會冇咁方便離開到嫂夫人播

死罪死罪!呢度講呢度散.............拿,史仔既史學就同移鼠大聖有得fight嘞
歷朝後宮點解千方百計生龍種呢?
原帖由 Step.King 於 2007-5-29 01:02 發表

咁老大你離開嫂夫人比大家睇下... 等一眾兄弟可以開開眼界

我個人絕對支持老大你可以脫苦海!
究竟嫂夫人有咩對您唔住啫?余雖重色輕友,但您說出來,我定然加以考慮應否為此出妻。

回復 #29 Step.King 的帖子

咱們做人處世,「難不難」不是辦事的唯一準則嘛,例如,此事雖然不難,但是否一件如意的事呢?
原帖由 Step.King 於 2007-5-29 20:05 發表
原來老大你仲有個三奶叫"如薏"架?

與其生出來面對那麼多不如意的事  不如別讓他出來好了
原來史仔您除了貞貞之外又係有好多個不是叫"如意"的三、四、五.....奶架?

回復 #33 Step.King 的帖子

老大攪得很清楚,若非您有除了貞貞之外又係有好多個不是叫"如意"的三、四、五.....奶,您的兒女生來又如何會面對那麼多不如意的事呢?

回復 #35 Step.King 的帖子

「可以是」啫,實則並非如此。我都係過來人,經過對您的細心觀察,我就知道您絕非那種安於一個配偶的人。若然是知書達禮的上進青年,識得修身齊家治國平天下,就不會話什麼「生下來面對那麼多不如意的事,不如咪生咯」,而是以「天行健,君子以自強不息」的積極態度去面對,摟著她,温柔而堅定的說:「家裡的不如意事,全都由我擔著」。現在您所謂的「不如意事」,還不是您自己打算繼續沙沙滚、玩弄感情所造成的?您不外是藉一種極為表面化的悲觀情緒博取認同,從不打算settle down做一個負責的family man,「現有言在先,以後有咩事都咪怪我」咁解之麻。若然我咁都睇您唔穿,難道我混了這些年全是白幹的嗎?

回復 #37 Step.King 的帖子

乜冇關呀?您呢喲就係怕負責任咯!絕子絕孫,點樣承先啟後,繼往開來呀?點樣為天地立心,為生民立命,為往聖繼絕學,為萬世開太平呀?

收身治國平天下?您特登漏了「齊家」是何居心,她不會看不出來的,您執生吧!

北上戍邊軍餉由阿B一力擔承,唔駛您動用奶粉錢既

回復 #40 Step.King 的帖子

咁您又知唔知我漏左邊樣叫您睇呀?所以她一睇即知您未識《禮記·大學》咯。咪個其心不正先得格,生唔生仔您話哂事咩?

回復 #42 Step.King 的帖子

四書五經邊夠呀?要讀齊13經嘛。淨讀4書5經會少左《周禮》、《左傳》、《公羊傳》、《穀梁傳》、《爾雅》、《孝經》
决心唔生就閹左好喲咯。否則人地在袋上施針,先斬後奏,您都無力回天

回復 #44 Step.King 的帖子

所以您就决定讀4書來壯胆丫嘛
論語 憲問第十四
子曰:「 君子道者三,我無能焉:仁者不憂;知者不惑;勇者不懼。」
高級模式 | 發新話題
換一個