返回列表 回覆 發帖

請各位冷靜D﹗

靠……這幾天上離教者之家,都接連看到一大堆對罵文。

我想說……離教者之家不是反基或護基的地方。
這裡是給一眾離教的朋友,或者是反基人士退役後休憩的地方。

首先……BEE CHAN,拜託你不要再生事了。
這裡沒錯有時候會談及宗教,或者可能對某D角度你覺得不合理,畢竟這個網站的主題是給離教者的,不是給基督徒看……所以,就算你覺得內容有幾唔順你眼都好,你都無權阻住其他人分享。

你唔中意D人成日講離教,你可以唔睇。<---從來無人叫你一定睇,唔睇唔會死

能夠來這裡的離教者,我諗佢地本身都有各自的私人理由,所以就算你係咁護教﹑幫基督教戰鬥都好,都無辦法改變佢地的私人理由(如曾有離教者是因為被性侵犯)。

你以前曾經話其他人唔尊重宗教自由﹑我覺得而家最唔尊重人宗教自由的係你……
人地選擇離教係人地的自由,你係咁同人互罵為左咩= =?
你覺得自己係拯救緊佢地?係救世英雄?

本來之前有段時間一直都在潛,但係尋日見到你成日係度罵其他人真係火都泥...

另TO其他網友:

牛不飲水按不到牛頭低,有人生事的時候,適度地無視他就可以了。
無須同佢嘈。

離教者之家唔係反基的地方,而係一片溫馨和互相支持彼此的家。

所以唔該哂各位唔好日日係度嘈……

BY 前無神論壇版主‧Kyo_028168
無人話要基督徒唔可以出聲講野,多元交流係好的。

但可以自由交流唔代表你可以唱所欲言不理其他人感受。

入鄉隨俗,拜託唔該你尊重下其他人,唔好人地POST野你就博命罵,我覺得好煩。
咁點解唔可以係你反駁番我呢?
拿出理據咪得囉
beebeechan 發表於 2011/1/5 09:32

你都幾串……

好心提你尊重下其他人感反都比你罵。

算啦,都係唔鬼理你-_-
你這牛現在想飲水耶?
beebeechan 發表於 2011/1/5 09:33

這句話反映出說話者的個人修養。
哈...
你覺得是在給我罵咩?
beebeechan 發表於 2011/1/5 09:36

你中意可以繼續嘈,我唔會阻止你=_=

對付煩膠,沉默係最好……
回復 17# HTBROKE1

同意HON的意見,過往我也曾是網絡的反基者之一。
不過也是多年前的事了……以前的我都是非常用心撰寫每篇反基文和回應的,但是後來退役後。

找到這裡,倒是喜歡上寧靜的環境。

大概我們反基也需要休養的地方喔……

所以,我才建議兩邊都不要再駁火了= ="

說真的,這樣會對離教者造成困擾。
高級模式 | 發新話題
換一個