返回列表 回覆 發帖

論聖餐

回復 18# www

呢條版友唔識嘅嘢何止於此?佢周時都表演Psm 73:22咖啦。
我都話到明係「續弦」,佢仲猛咁係恕耍嘴皮,慌死人唔知佢有幾春虫虫
若論一般中學生程度的中文, 都寫唔出「咀咒」此等別字啦。小學生就或者都會。
我們出街食飯,食唔哂可以打包,以免浪費食物。

咁,聖餐是否只限堂食不設外賣,有冇得打包攞番屋企慢慢歎呢?加拿大總理Stephen Harper, 就試過俾人捉到領聖體時並無即時食用,將舊聖子肉收埋。事後,除左佢自己之外冇人知道佢如何處置該舊牙擦穌肉。教會亦默認他的處理手法,並沒有作出評論。

所以,結論係,若您在領聖體時冇胃口或for some reasons想買外賣,係可以的。
Don't know where God is but the Devil is in the details
牙擦穌的DNA

從前,科學家要申請在都靈裹蒸棕上剪一忽出來化驗, 係何等麻煩;但有 Stephen Harper 案例,以後要驗牙擦穌的DNA就方便好多。由於餅仔在祝聖後經過 trans-substantiation 程序,若自行將聖肉打包,則會因為未得大公教會許可而還原,但今証實大公教會亦贊成打包, 則聖肉在離開教堂後依然有效,科學界可放肆化驗童貞女生仔究竟是單性繁殖抑或人工授精矣
Don't know where God is but the Devil is in the details
聖餐國際美食節

宗徒初嘗聖餐那一夜,由於成枱都係猶太佬,牙擦就無可避免地採用了Kashrut飲食標準。

但隨著gay督教背對以色列,走向國際,教徙不肯遵守猶太佬律法,咁,聖餐亦可以加上各國民族特色,例如,印度佬信gay督教,可以採用indian cuisine,聖子肉冸以咖喱,有小辣、中辣,、好辣及好很辣四級任君選擇。我們華人gay督徒就更多樣化,生抽老抽頭抽、XO醬、沙茶醬....等等,點解唔攪個「聖餐國際美食節」熱鬧中又可以傳教, 豈不是很好嗎?
我想大家默想一個scenario , 若是大肚婆食聖餐後唔舒服嘔翻出來, 須否補領呢?
回復 25# 沙文

吃回嘔出來的東西即可。
回復 26# 抽刀斷水
大肚婆領完聖體搭船嘔咗落海
回復 27# 沙文

我諗嘔唔哂既,仲有D係身體入面,其餘就益哂蒙福既魚群了。
仲有一個大肚婆問題值得我們反思
gay督教有一項很重要的market practice, 未浸就冇得分豬肉....呀, sorry, 係牙擦穌肉
我見過有未浸之慕道人士參加崇拜誤食牙擦穌肉被媽

據医学研究, 大肚婆食乜, 個B就食乜
咁, 教会話 未浸就冇得分豬肉咁巴屎閉, 但有冇禁止大肚婆領聖體呢?点樣解釋胎兒被逼領聖體呢?
仲有一個大肚婆問題值得我們反思
gay督教有一項很重要的market practice, 未浸就冇得分豬肉....呀, sorry,  ...

我見過有未浸之慕道人士參加崇拜誤食牙擦穌肉被媽

沙文 發表於 2011/3/8 00:22

超......都話明係不知者不罪
話明係慕道者, 當然未識教會規矩
誤食---導師未有講清楚, 何罪之有?

不如你話...個慕道者係明知而有心食左, 係點仲好哩.
回復 30# beebeechan

我都試過以為不知者不罪
我話俾截停我嘅阿蛇听我唔知原來此處限速80km, 點知.........

各位親愛的小朋友, 知唔知都係咁告咖!所以話咪信教徒講嘢, 就係咁解嘞
昨日,公主話有個教友胃漬瘍入咗廠。

點解教友胃漬瘍發現得咁遲呢?其實,我係知道原因的,藉此版忠告一下各位教友。

原來,所謂「食豬紅痾黑屎」,係有科學根據的。因為血含有大量鐵質,氧化就會變黑。但教友領聖體,係包埋餐飲的 -- 經過transubstantiation之化學反應,red wine變人紅,咁,故所以教友用過聖餐後,必然痾黑屎!

但不幸地,若是本身罹患胃漬瘍或12指腸漬瘍或大腸癌的教友,很容易會誤會痾血係因為剛領完聖餐,因此而耽誤了病向淺中医的時機。是故教友痾血,要特別注意;是所期盼,保重為要。
有話: 置之死地而後生
難道也是要一劍捅瓜你?
有話: 圖文並茂  黑屎痾於聖餐後
難道也是要貼埋出來?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?新建帳戶
有話: 圖文並茂  黑屎痾於聖餐後
難道也是要貼埋出來?
沙文 發表於 2012/1/28 04:38

哇。。。。你胃潰瘍真係幾嚴重哩。
回復 35# beebeechan
此乃黑屎痾於聖餐後啫
我都冇您哽得咁多聖餐
回復  beebeechan
此乃黑屎痾於聖餐後啫
我都冇您哽得咁多聖餐
沙文 發表於 2012/1/28 08:25

點解我食左又身壯力健既?
仲充滿力量添

你係咪想說:聖餐始終不同聖體呀?
您身壯力健,所以督黑屎先會特別大督 。
而且您仲識用口痾,直情天生異禀添啦
您身壯力健,所以督黑屎先會特別大督 。
而且您仲識用口痾,直情天生異禀添啦 ...
沙文 發表於 2012/1/28 11:36

好感動呀,
除了是化驗所的工作人員外, 無邊個會對我篤屎咁有興趣囉.
(使唔使定期寄篤樣本俾你佐飯?)
回復 39# beebeechan

此議雖好,但我點知寄來的屎係您嘅呢?
除非您在聖堂祭壇上痾,attache神父簽名證書
高級模式 | 發新話題
換一個