返回列表 回覆 發帖

植物在太陽出現前就有,植物沒有光合作用如何存活?

少見多怪

有光就有光.....
我日日都做架哩
回復  dior13dior13

又唔係咁講啦。當年,條羒腸係咁老吹話「我係阿拉法」。我地一直唔為意,以為阿拉法 ...
沙文 發表於 2011/2/10 12:29

沙文帖, 真風趣呀
我向來都係嚴肅嘅
沙文 發表於 2011/2/10 12:40

「鹽叔」就真,
十帖未夠就會講屎眼, 肛門, 篤篤, 交交
唔係我想咖,講鹹嘢,係聖經吩咐落嘅

Col 4:6你們的言語要常常帶著和氣、好像用鹽調和、就可知道該怎樣回 ...
沙文 發表於 2011/2/10 20:57

Whatelse does the bible say?
做人要夠鹹、要好鹹、愈鹹愈好
Mak 9:50
沙文 發表於 2011/2/10 21:06

你的公主, 女兒俾人鹹時, 也是愈鹹愈好?
一定係你去鹹人的妻女架咩?
(想闖你哩)
唔會發生你妻女俾人鹹咩?
回復  beebeechan
咁您諗住幾時鹹吖?要唔要約埋神師一齊熱鬧尐吖
...
沙文 發表於 2011/2/10 23:38

我鹹得咁隨便架咩?
有無版睇睇先
通常這種基督都是條件很差, ...
dior13dior13 發表於 2011/2/11 01:02

好似沙太便是基徒,
乜你咁踩人,踩你戰友既老婆架?
回復  beebeechan

咁樣正好令大家睇到dior版友剛正不阿的高尚品格啫
絕不會因某教徙嫁咗俾我就包庇佢 ...
沙文 發表於 2011/2/11 05:41

大家卻是看到你的品格矣!
如果有人辯稱創世記以文學手法講道理,那麼,童女產子、耶穌復活、所有耶穌言行都可以是文學手法講道理了。這是原教旨主義者堅持必須相信全本《聖經》合乎歷史事實的原因。
liberale 發表於 2011/2/11 10:17

有人以歌曲去表達一個訊息,
有人以詩, 詞去表達一個訊息,
有人以雕塑去表達一訊息,
有人以舞蹈, 攝影, 電影, 說書講故去表達...千變萬化。
為甚麼聖經就不可以用「文學手法講道理」?

為甚麼這本書用「文學手法講道理」後, 其它書也是要「文學手法講道理」?
聖經是73書組成, 有些書用「文學手法講道理」, 有些書用詩歌講道理, 有些書是敘事的, 有甚麼的大驚小怪?

你呢個反基, 一本通書睇到老? 唔識轉彎, 死咕咕
同意。《聖經》中「耶穌復活」部份極可能是用文學手法而非敘事,耶穌事實上沒有復活。沒有甚麼大驚小怪 ...
liberale 發表於 2011/2/11 12:44

人死會復活, 面對來世的審判, 本來就是要拿出信心來相信的事哩。
你估淨係耶穌復活先係不合科學, 你我復活就係科學咩
但係冇講可愛的恐龍
恐龍去左邊呀
him1006 發表於 2011/2/19 14:00

聖經也無特別交代龜, 井底蛙, 豬去左邊

理性一點的回應是:
我買一盤花回來, 放它入櫃, 不見天日一天, 
第二天拿出來時也不見植物不見光一天便會死。

用我所信的回應:
神說:天上要有光體, 便有光。。。
天上要有星, 便有星。。。。
既然咁都得, 
那神說一句: 植物不要死, 那無光的植物咪不死哩。。。有乜奇呢?

問題還是在你信不信有個全能創造者,
唬濫的神是很神奇!怪不得能騙很多贖罪祭品來吃

666 發表於 2012/1/10 07:47

不見得囉,
看....要你信也難,
何況是要你為祂作出貢獻, 犧牲, 獻上祭品?
您要不要對照上面貼的某神學博士的蠢文,他的一天是十億年

666 發表於 2012/1/10 07:57

誰說祂的一天是十億年?
語無倫次

神說, 第七天要休息,,,,...好哇!!!
放長假囉!!..放十億年???
(白痴!)

你咁低能
同你保持距離好一點, 咪傳俾我

就算神的一天是十億年, 不等同地球的一天也是十億年,
你的一天, 還是一天.

李首富可以吃「一頓飯」花一百萬, 不等同你也可以花一百萬吃一頓飯.
你還是吃十元一盒的飯盒好了.

神咀卻敵不過人的心硬, 腦蠢, 自大, 驕傲, 貪婪, 色迷, 暴戾
看來神創學真的只靠一張神嘴就可打敗科學
.
666 發表於 2012/1/10 08:05

丫。。。給你亂打亂撞, 又俾你說對了啵。
天主創造, 真係靠把口而已:
天主說: 有光, 便有光。(創世紀第一章第三節)
不用落手落腳去造。
唯獨造人時, 就是親手去造的: 所謂 hand-made!
可見天主幾重視人。
這些濫特質也是神創的吧!

666 發表於 2012/1/10 08:15

很好, 真乖乖
你都肯承認人是神所造?
這些濫特質也是神創的吧!

666 發表於 2012/1/10 08:15

業主租間屋俾你時, 一切都很好架

不過, 俾你住了一毎月, 變成咁咋
高級模式 | 發新話題
換一個