返回列表 回覆 發帖

耶魯收您上聖經堂 (之舊約)

邊個默示猶太佬寫此等古仔呢?原來:::

Don't know where God is but the Devil is in the details
回復 41# beebeechan

咁自由意志經營小賣部濕濕碎唶........條傻仔就唔駛咁緊張反枱好似俾人踩到條尾咁啦
非也。離教都可以信有天使/神仙、上帝/天神/無極老母 etc。
liberale 發表於 2011/4/21 13:47

我仲以為係
「關你事」 添
你自己掌摑你自己beebeechan 發表於 2011/4/21 02:37

非也。離教都可以信有天使/神仙、上帝/天神/無極老母 etc。

多謝!很好的課堂!

看女教授video時見到這條"suggested",更直接,著名聖經學者變離教者!

愈深入研 ...
liberale 發表於 2011/4/21 00:01

如我無錯過的話
耶魯靚女教授課堂上從未提過Bart Ehrman 這個「行家」。
也許此人Bart Ehrman 商業味太重, 靚靚不屑在學術課堂上提及他。
多謝!很好的課堂!

愈深入研究聖經,愈開眼;愈開眼,愈離教。信徒重新面向真理,認罪悔改離教,何等佳美,浪子回頭,天上的天使也同慶賀,上帝(如有)也感欣慰!
..
liberale 發表於 2011/4/21 00:01

你自己掌摑你自己,
可有摑到咀也歪了?
邊個默示猶太佬寫此等古仔呢?原來:::
沙文 發表於 2011/2/12 16:06

多謝!很好的課堂!

看女教授video時見到這條"suggested",更直接,著名聖經學者變離教者!
http://www.youtube.com/watch?v=8Ln-S7ZraUc
http://www.tudou.com/programs/view/rVQOcjlW8tw/
愈深入研究聖經,愈開眼;愈開眼,愈離教。信徒重新面向真理,認罪悔改離教,何等佳美,浪子回頭,天上的天使也同慶賀,上帝(如有)也感欣慰!
回復  beebeechan

我鬧衰天主, 是大快人心的事。 起碼當時在埸者無天使出面干擾。 天主也知理虧, 只有收檔。 提出抗議的只有利益受損的gay督徒
...
沙文 發表於 2011/4/18 18:31

這是天主承諾人有自由旨意。
得把口鬧衰天主....濕濕碎唶......人類更邪惡的行為天主也看過了。
回復 38# beebeechan

熟客優惠,捐錢有折頭嘛,您唔知咩?我捐80蚊,本網即可當一舊水,多捐多折
至於手續費,我揸住ebay, 所以paypal 盈利都係入番我袋啫
回復 37# beebeechan

不同故事用來講相同的訊息,咁就係真理

我鬧衰天主, 是大快人心的事。 起碼當時在埸者無天使出面干擾。 天主也知理虧, 只有收檔。 提出抗議的只有利益受損的gay督徒
http://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=7043&extra=&page=1
您譯哂自然會俾尾數啦。我呃您都唔會呃抽水嘛
靚靚教授冇隱瞞巴比倫大把上帝捏泥公仔嘅古仔,呢d 先係教書 ...
沙文 發表於 2011/4/18 12:48

非到你還了最後的一文,決不能從那裏出來--

(蠢得真交關, 捐五皮, 俾人鑿左成50% 去!)

貌似相近, 但實在是兩回事。因為猶太佬改編咗收為己用 嘛,一開波講咗 ...
沙文 發表於 2011/4/18 13:07

好似雞蛋仔亞伯的故事,
有人用來說官商勾結, 欺壓小市民, 好心酸
也有人用來說明人易受表面觀感擺佈, 受傳媒牽鼻走, 睇野唔好咁快下結論

同一個故事可以用來講不同的訊息, 咁就唔係抄哩.
回復 34# beebeechan

貌似相近, 但實在是兩回事。因為猶太佬改編咗收為己用 嘛,一開波講咗
您譯哂自然會俾尾數啦。我呃您都唔會呃抽水嘛
靚靚教授冇隱瞞巴比倫大把上帝捏泥公仔嘅古仔,呢d 先係教書嘛,所以有收學費,好似神父咁就冇。
Don't know where God is but the Devil is in the details

呢課既主題好清楚啵
舊約 (創世紀) 有佢自己既風格, 與巴比倫的神話創世史詩貌似相近, 但實在是兩回事。
呢一講就擺明係講舊約不是抄自巴比倫神話。

你仲有對課文內容唔明, 隨時發問啵
死喇,今堂又要睇多一個聖經專家,我拼唔掂個名, 近似Hafam Sana, 唔知係乜水。但好在我俾咗錢,請陳版友幫大家講解
...
沙文 發表於 2011/4/18 12:04

靚靚係講緊 Nahum Sarna

(見你俾左九成九香油先送番件野俾你)

提提你:
香油錢仲未俾足
回復 31# beebeechan

所以俾餞請您咯..Hafam Sana係邊個啫?我5文錢又俾咗,您出來啦喂

猛貼...係無用架
貼了不等同你吸收了。
有d人係書局買在本書就當睇左。

聖經故事是否抄自其它民族的神話?
猶太教是一神教, 多神教?
靚靚教授一直都係把資料擺在檯上, 由學員自行去判斷,
靚靚無左右學員的立埸。

呢d 先係教書嘛
你其中一個缺點就是理解力低,自不量力
我高過幽默好很遠,所以距離幽默好很遠

依家先lesson 3咋,咪以為先前講咗三、四課書呀

Lesson 3 part 2

死喇,今堂又要睇多一個聖經專家,我拼唔掂個名, 近似Hafam Sana, 唔知係乜水。但好在我俾咗錢,請陳版友幫大家講解

您插咗入去不能出來,又夠可愛啦。試埋譯得真可愛啦嘛笨

第三課

...
沙文 發表於 2011/4/17 21:57

你其中一個缺點就是語無倫次, 詞不達意, 距離幽默好很遠
高級模式 | 發新話題
換一個