返回列表 回覆 發帖

我係一個基督徒

愛是要接納,只可惜人可不接納人,甚至不接納神。
亦即不信有神,就沒有什麼接納不接納了!?
愛的定義中並沒有"接納" 一詞

我講野混亂,連自己都睇唔明,sorry
假設:某人出生時係冇手冇腳,冇耳冇眼(總之就好大問題)
咁佢阿媽嫌棄佢,想扔左佢,但出於責任又照顧佢,咁算唔算係愛呢?     假設完。
愛係不求回報,好似神咁信佢先救,唔信唔救(姐係唔接納唔信既人)
有段經文係關於愛敵人(一定有啦),連敵人都唔愛,神叫愛世人?
路人甲
死係你犯罪ge結果
你唔想接受救恩
係你拒絕耶穌幫你
咁你又點可以話佢唔愛你?

回復 42# Guest from 113.253.11.x
根據聖經,
"
死係犯罪ge結果" 答:正確

"
唔想接受救恩 絕耶穌幫你" 答:錯(誰開的眼睛和耳明白耶“=>神!)

咁你又點可以話佢唔愛你? 答:上帝不是愛所有的人(all people or everybody)!上帝愛的恩典!

看看聖經

我們死在過犯
便叫我們與基督一同活過來 2:5

們得救是本乎恩,也因著信, 並不是出於自己,乃是神所賜的 2:8

因他對摩西,『我要憐憫誰,就憐憫誰,要恩待誰,就恩待誰 使 。』 9: 15-18

但係你諗一下係邊個拒絕耶穌救恩
你夠膽話唔係你?
仲有,請唔好斷章取義解經,請引用經文前先細閱聖經
客觀理論(有曬證據/推論/重複實驗)都可以爭辯100幾十年
看看進化/ 量子/ 金融/ 紅學果D不同學派, 就係有logic 先爭辯甘Q耐.

如果係宗教, 個教主開個咩咩大中小公會議, 投票傾掂咪得囉.
點解augustine神學有得拗?
離開天主椰教噩夢

回復 44# Guest from 113.253.11.x
" 但係你諗一下係邊個拒絕耶穌救恩
你夠膽話唔係你?"
誰開你的眼睛和耳明白耶穌?“=>神!

回復 45# Guest from 113.253.11.x
"仲有,請唔好斷章取義解經,請引用經文前先細閱聖經"
斷章取義解經??? how
Please prove! and 引用經文!
Yeah perhaps you don't understand bible but you think you undertand. soooo pity!

回復 47# shinge1233

我唸用性經去互相反駁有侷限 >>就好似限制要中文同中文溝通. 呢度留言好多人中英並用.

至於點解入左某教以後會失去自由/ 公民權利, 我唸都係要班契細佬/ 婊姊品下神先得.
回復 49# 椰煞
我唸用性經去互相反駁有侷限
用性經討論"神是愛",就像玩中國象棋, 讓 二隻車, 二隻馬.

回復 50# shinge1233

我覺得呢個比較貼切:

本來唔想賭(下棋),被黑社會慫恿/詐騙/欺瞞/強逼/落藥/色誘,以為贏少少想走,
但係被黑社會困0係河生間公司直至借錢輸清光,然後就放你走,自生自滅還債。

河生係大老闆做外判賭檯,點知2/3判3山5岳,左青龍右白虎置老闆意志於不顧?!

sorry,又搵你過橋。

所謂愛,只不過係藉口。

不如甘講,死契弟/臭婊姊!

基本上宜家教會用四項"終極關懷"強逼我就犯,唔係就同08年明愛醫院門口死人一樣, 見死不救。

好,不如等我死前比個驚喜你地?
離開天主椰教噩夢
膠質重.....好黐

回復 53# beebeechan

或者我講得太概括, 不過我由細無被椰教洗腦開始都見唔少.
到我親身感覺D椰教手段, 外人看就好似當年我點看D椰徒一樣.
人互相體諒係好難.

重有呢個係斷水兄作品, 教會用相似心理學黎change 個 mind set, 有感而發姐:
http://exchristian.hk/home/article/show/197

永遠逗留一個階段係個人選擇, 但係周圍D人唔like;
為左咩?
講出黎係想提點D更細既朋友, 你父母朋友教會點解唔出聲同你作對.
點解你處處碰壁, 努力工作但得不到基本尊重?
點解你地D童年不知不覺唔見左?
邊個偷走你既快樂?

心理學, 赫,

我見議網友們看看這齣戲:
http://www.imdb.com/title/tt0172493/

那些女孩是否 innocent ? ]如果0係非自願情況下有人催眠你, 請問你咩感受?
離開天主椰教噩夢
回復 54# 椰煞

我翻譯架詐~
E72:
因為文化背景, 文學結構的關係, 如果是翻譯本, 就一定會有不完善. 以多方邊查看以至得出聖經真正的意思不是更好嗎? 而且 King James 之所以和現在的聖經不同, 是因為它是在 1881 年前完成. 在1881 年, 魏斯科和霍特對原文聖經進行了"修訂"(篡改)... 就是改過的原文聖經. 現今大部份的聖經(包括新的原文聖經) 也是從他們的"修訂"本翻譯過來. 所以除非用舊原文版本, 如果唔係都可以有好大爭議. 那為什麼要拘泥於"一個" 聖經翻譯本?
出位基督徒 發表於 2011/3/5 13:30

有聖靈工作,中文版聖經就係神的話語.  如果你信聖靈工作,佢無理由唔整本合中國人睇的聖經。

看來,你唔信聖靈工作呢家野。   
咁,King James Version都唔應該信
咁,.....其他作者都唔應該信! 他們沒有見過耶穌。

不如按原文吧,你覺得怎樣?
回復  beebeechan

或者我講得太概括, 不過我由細無被椰教洗腦開始都見唔少.
到我親身感覺D椰教手段, 外 ...
椰煞 發表於 2011/3/9 13:07

或者是我中文不好了
你想講甚麼?

我只係見到一堆中文字

RE: 我係一個基督徒

回復 57# E72

" 看來,你唔信聖靈工作呢家野。"
No No. 出位兄信聖靈的工作嫁, 回帶#37, 留意第二段, 第五行,第二十個字開始。
回復  E72

" 看來,你唔信聖靈工作呢家野。"
No No. 出位兄信聖靈的工作嫁, 回帶#37, 留意第二段, 第五行 ...
shinge1233 發表於 2011/3/10 14:07

出位兄未能得閒,我地繼續學術討論。
是否這段?
能夠參透神的只有一位,就是聖靈。要明白神屬性的題目,只有靠聖靈啟示,不是要靠三五年神學課程等等這些世上的小學!如果你對聖經真的很認識的話,你應該要更加明白這個道理!不再墮進文士和法利賽人的陷阱!

關於:認識......, 你未離教前的認知是甚麼?(我假設你曾經是基督徒,應該無錯吧?!)"認識聖經"在基督教義上是甚麼?

昨晚去聽講座, 我認識到在公元1200以前,只有拉丁文的聖經為正統,沒有翻譯版本。 那時,他們不用標點符號! GODISNOWHERE
高級模式 | 發新話題
換一個