返回列表 回覆 發帖

[分享] 一幕心酸的情景

小販擺買,不一定會構成阻街,因為某些街道的確寬闊,沒阻了甚麼;他們售賣食物,衛生亦不會特別差,食肆發牌制度已運作多年,還不是不斷有食肆顧客食物中毒?誰沒吃過街邊風味小吃?大家還不是活生生的?因此,主因既不是關乎衛生,亦不是關乎環境。食物環境衛生署的小販管理隊所執行的,其實是為了另外的原因。

抽刀斷水 發表於 2011/3/29 23:02

是否80後的港人不知道昔日的問題何在呢?
看事只站在一點上來評, 觀事不全面。

試想閣下是昔日住在這條街的, 會否也會仍講同一番話?

一個十分阻街, 令居住環境下降的街市, 最初都是由不十分阻街的一檔, 二檔的小檔演變蔓延出來的。
甚麼都無問題, 只要 Not in My Backyard?
回復  beebeechan

你知唔知果條街依家都係咁既狀況,分別只在於兩旁的小販變成有牌,和街上比較少行 ...
抽刀斷水 發表於 2011/3/30 20:44

今日「過條街」:

行得車, 行得人....因為無哂無牌擺賣囉

還有……你沒看清楚我想表達的,就是當真的太阻塞時,即是該區已繁榮起來,帶旺該區後,然後才把它納內禁止擺賣區,就不像如今的天水圍區般死寂了。
   .
抽刀斷水 發表於 2011/3/30 20:44

亞叔, 你真係擺過街未架?
擺街梗係在旺街, 唔旺都唔擺哩.......邊有人係僻靜地擺檔來「帶旺」該區架?
去抓這位70多歲的小販阿伯?
.
抽刀斷水 發表於 2011/3/29 23:02

香港社會與50, 60年代不同了。
今日政府可以人人派6000元, 係咪無能力照顧一個年老無依70歲亞伯先?
亞伯不擺街就不能糊口?

亞伯有風骨, 不想吃亞公的錢, 要自食其力?
那看看他有無領綜緩, 領老人金先哩,
是否他擺賣, 所以從不申請過綜緩, 領老人金?
若一方面收了亞公錢, 另一邊又要去私下賺多一點, 做影響大眾的事,  便有違亞公供養佢的原意了。

係咪因為當事人70歲, 便可以不守法?
雞蛋仔阿伯依家就係擺係條靜街。
抽刀斷水 發表於 2011/4/1 20:09

o依....
咪暗示了
(1)小販管理隊無充公亞伯生財工具, 收了, 後來也發還了?

(2)
亞伯工具給沒收了, 但又很輕易地找來另一批工具開檔, 車仔, 爐頭, 烘板, 和那個「拼命都要取回」的鐵罐仔?
既然咁輕易又可以重置, 被拘捕時又使乜咁煽情, 拼命, 呼天搶地....搏街坊同情? (看來又真的是搏到了 )

大佬....俾我做小販隊, 我今日拉了你, 你明日又可以再開檔
明日拉了你, 後日你又可以開番....
你會有幾慘先?

呃得我一次.....呃唔到第二次, 第三次唶
我日日係呢個環頭巡, 有邊個人係邊到擺檔, 我唔清楚?
如果綜緩夠使,就唔使出黎做野啦。何況你又知阿伯有攞綜緩?靠屈就得咖喇? ...
hellboy 發表於 2011/3/31 14:21

咁你都係唔知亞伯無領綜緩唶
靠屈就得咖喇? ...
挑..! 有口話人無口話自己
後生仔..即係後生仔, 無老
我話依家唔係指今天,係指當天。

呢幾日我都有經過該處,沒見那阿伯蹤影。

你安樂啦。 ...
抽刀斷水 發表於 2011/4/1 20:25

咁唔該你寫野清楚一d囉
果然如此,BEEBEECHAN真冷血。
hellboy 發表於 2011/4/1 20:29

你咁熱血, 每人俾幾舊水亞伯, 佢咪簡直唔需要開工添

我不信香港有缺乏社會照顧的老人。
若發現有, 我們不是教他去擺檔, 是教他去領取應有的福利。
難道要好似大陸人咁落黎香港攞人地政府著數才是對嗎??

AmiHO 發表於 2011/4/2 21:36

有甚麼著數?
社會福利, 合資格便可取得, 不管是土生土長, 或由大陸移來的。
有甚麼大陸人在無資格下享受著香港的社會福利?
願聞其詳。
(最憎人, 人云亦云!)
抽按:真是人間有情,好過泠血beebee多多聲~

港府或助"雞蛋仔伯伯"合法經營
Wednesday, April 13 ...
抽刀斷水 發表於 2011/4/13 20:28

人地係局長, 權力和可運用的資源大過我同食環署奉命執法的職員很多。
李首富甚至可以將名下任何一間舖位贈予老伯賣雞旦仔, 人間仲有情。

若要犧牲你的利益來「人間有情」, 唔知到時你會點呢?
如呢位亞伯周局長未為他合法擺賣前又在你家門前擺賣, 拉唔拉得?
應唔應該拉?

見有人咁關注賣雞蛋仔既吳伯,
咁我又細心睇下個畸屎。

有幾個問題:

(1)

吳旭輝在大坑擺車仔檔賣炭燒雞蛋仔 30年,靠一雙手養活一家五口
吳伯說,自己在銅鑼灣道一帶開車仔檔賣雞蛋仔已 30年,一直無牌,每日開檔約四小時,每月可賺取約 6,000元收入,當中約 4,000元拿回鄉下作家用,餘下的就留給自己生活

疑問
(a)30年前置家, 現在仔女都大, 可以做野哩卦, 仲要72歲既荖荳擺檔養家?
(b)賣雞旦仔可以養一家五口, 利錢都幾深下囉, 或佢生意都唔錯。

(c) 這是早前未事發前拍下的吳伯賣旦仔照

吳伯手腕上的飾物: 手錶玉珠鏈
雖然我唔識貨, 或者都唔係好名貴既野, 但實在又不應是一個每月只得$2000洗費的人可以負擔得起的飾物。

亞伯好似唔止得一隻錶

(好野黎添呀)

至少, 亞伯也不是每月收入6000, 4000養家自留2000 咁悽慘。

(d)每日開檔約四小時
如生活捉襟見肘, 也不會一日只做四小時咁他條係嘛?
日搏夜搏哩.

一日只做4 小時便可養一家5口 30 年..........咁好搵呀!!!!!!!!!
(我真係有點衝動去賣雞旦仔!)

(e)
當中三次是在過去 10日內發生,之前六次均罰款 800元,而木頭車每次都被充公,要再購材料自行裝嵌,又要再買烤雞蛋仔用的金屬夾等,成本 2,000元
最近 10日內便被捉 3次,過去每次除罰款 800元,價值 2,000元的搵食木頭車亦要被充公

10 日內三次罰款800, 共 $2400
做三架車, $6000
加埋現在又做緊另一架: $2000
合共: $10400
一個在10日內隨時拿得出一萬幾千元的亞伯, 係咪每月只得$2000生活咁慘先?

佢既行為出賣了他的說話, 我會懷疑他說話有幾多真實, 誠信有幾高。

(e)
吳伯 30多年前隻身來港,自稱妻兒全留在陸豐鄉間,長女 18歲無業,

30年前, 1981年..是中國經濟開始起飛的年代, 經濟特區內大把工作, 唔需要「隻身來港」卦, 
為工作, 為生活要離鄉別井, 大多是年青一輩, 30年前亞伯42歲哩, 離鄉別井找工糊口養家...有點超齡

熟識小販擺賣行業的都知後巷小屋是擺放生財工具的地方而已, 木頭車雜物, 居所應在樓上某單位。
點解大廈業主容許一個街外人佔用大廈公地?
係咪真係咁人間有情?
業主知唔知非法佔用地方的人...一旦使用該地超過業主提出訴訟的期限, 土地使用權便會雙手奉上給了佔用者先?
我買十蚊, 亞伯在樓上有個單位。

我都生活在香港30年以上,以生活在香港的經驗, 我多聽到的是小販擺賣, 省皮費, 免稅, 利深.....賺到可以開舖, 置業。 例如香港仔魚旦, 東大街牛腩麵, 正街甜品
鮮聽到擺了30年仲係咁霉。

亞伯72歲, 可領老人金, 無工可領綜緩....現在唔識字既香港人都知這是權利。

亞伯無申請綜緩係咪不是有風骨, 是因為無資格, 綜緩是要資產審查的。

亞伯話:

只想「整好嘢畀人食」
吳伯烤雞蛋仔闖出名堂,但他自言賺的錢不多,每月只有約 6,000元收入。他的炭燒雞蛋仔每底賣 10元,「星期日最好賣,可以賣約 100底」,以此計算,他在周日營業額有 1,000元,但當中 400元是成本,而平日則多數只可賣 40底。吳伯解釋,自己的雞蛋仔受歡迎,只因用料十足,「整 100底就要用 150隻雞蛋,蛋多先好味,雞蛋一箱 350隻就賣 350蚊,麪粉同油都未計」。

我又睇睇雞旦係要點造
鸡蛋仔
材料:
面粉4安士
生粉1安士
发粉1平茶匙
鸡蛋2只
砂糖4安士
淡奶2安士
清水4安士

亞伯造一底只用隻半蛋!
(炭燒加即燒即食可能好味一點)

「整 100底就要用 150隻雞蛋,
一箱蛋350隻, 可造230底雞旦仔
每底賣$10
收2300元, 蛋成本 $350,減麵粉, 糖, 油......炭...

「星期日最好賣,可以賣約 100底」,而平日則多數只可賣 40底
亞伯份口供話平均一日賣40底, 假日100底
當佢好勤力開足工
一月可賣1440底 (40底x26日 + 100底x4星期日)
收$14400

1440底用蛋2160隻, (6.1箱), 成本 $2159
一日只做四個鐘,月入過萬
份工唔錯丫

800罰款加2000木頭車, 打埋入成本到都仲做得過
(拉完又開檔, 好明亞伯都係預左條數)

真係唔怕拉, 即拉即開呀

平均一月拉一次, 兩次都仲有得做
亞伯今次咁漀, 因為10日便拉了3次, 超出了佢預算卦, 開始入肉了?

亞伯話
妻兒全留在陸豐鄉間,長女 18歲無業,兩名兒子分別 15及 17歲
亞伯54歲先係大陸生依家個大女...那時是80年代.....搵到個銀身痕就真(大家心照哩)
三年抱兩, 都好勤力扑囉...返鄉都好頻密

外界捐款$800俾亞伯?
嘿...梗係唔吼豆哩...(佢心諗, 我去葡京一口都唔止哩, 北上搵北姑俾貼士都有呢個數)
抽按:真是人間有情,好過泠血beebee多多聲~

Wednesday, April 13 ...
抽刀斷水 發表於 2011/4/13 20:28

我或是冷血
但我不是無知和易受擺佈, 想呃我係好難

睇見d人咁易受傳媒擺佈, 我都好心酸

好多人, 逢基必迷信, 也有人逢政府都是欺壓小市民....
天主教就是孌童, 十字軍, 燒女巫
有時..會唔會好似睇電視就係按1台, 睇無線.....慣性收視咋
高級模式 | 發新話題
換一個