返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 對「教會唔比學生拍拖」既回應

係本論壇見到唔少人對於教會唔比學生拍拖的「家規」好反感,又見到有人以教會立場回應,但有時講d嘢真係太「高」,本人是基督徒,很愛教會,所以想講少少嘢。

講真今日返教會識男仔女仔係一件好平常既事,但有時男女的關係好特別,係讀書階段:
1.男同學見到靚女同學梗係想識。
2.男同學識到靚女同學,都想有進一步的好朋友關係,於是就成日講電話。
3.大家熟絡咗,都想約出黎見多幾面。
4.見多幾面,就梗係想拖埋手。
5.拖得手仲唔想咀埋。
6.於是係某個夜晚,男同個女仔去咗個好靜既地方,男就開始同個女打茄輪。
7.男既見到女都唔反抗,仲唔伸埋隻手入女既衫裏面,上揸下摷,但基於公共地方,點都小心d。
8.男既返到屋即刻上鹹網,睇四仔,然後將頭先個女仔代入為女主角,打埋飛機,然後立定心志下次一定要上咗佢。
9.難得有一晚屋企無人,搵藉口約咗個女仔返屋企,造愛不特止,仲要唔帶套同體內射精,個男話咁先至有feel。
10.於是個女就大咗肚,同個男講,個男話我唔知點算,一係分手,一係落咗佢。
12.女既又唔知點做,最後係屋企生咗出黎,跟住攞個膠袋入咗佢,比咗個男既。
13.男既就搵埋個fd,一齊去個地方埋咗個bb。

情慾呢樣嘢人人都有,一挑起佢就一發不可收拾,你可能話:「我好理性,我好有分吋,唔會有bb既」,但到咗個女同你口交時,你會唔想同佢造愛?打死我都唔信。加上我們係呢個隨處可Download無碼四仔既年代,對性又咁好奇,婚前性行為呢樣嘢,基本上好正常。比人知道「仲係青頭仔呀」仲駛見人,有女即刻上。

但在聖經既原則,係唔想人發生婚前性行為,何況在心智未成熟的學生身上,你知唔知當一個十幾歲既靚妹有bb係幾麻煩既事?男既更係唔知喇,射咗精有高潮就算,個仔生出黎邊個養?仲叫個女既去落仔,知唔知對個女既傷害有幾大?個「老豆」唔養就又多一個單親家庭。

講真唔好話作為基督徒,作為一個人都唔想見到女仔受d咁既苦。阿學生哥,你溝女揸波射精就好爽,但知唔知帶來既問題要幾多人去處理同承擔。可能你話我只想識吓朋友,但唔擔保其他人都係敢諗。

再睇社會上既新聞,
港鐵銅鑼灣站梯間男女生口交
學生圖埋嬰屍
中學情侶相擁跳樓兩屍三命
呢d新聞講緊咩?就係有時d所謂保証唔會出事,都唔係咁有保証。見報故然大獲,未見報既一大堆!

所以聖經說:「你要逃避少年的私慾,同那清心禱告主的人追求公義、信德、仁愛、和平。 」,係本文既講法就係話:「學生哥,凡係有個d想同女同學咀既遐想都唔好諗,最好搵一班係呢方面頂得住既fd搞d活動分散自己個心。」你可能會話:「咀都唔比咀,好殘忍喎,戀愛係自由,關其他人乜事?」但神早就知道,你咀得佢,好快就會同佢造愛。所以點解教會唔比講咁多電話,係唔想學生建立d咁深入既男女關係,唔想人受傷害,由其事而家d女仔,好似見仔就攬,就更需要保護。
同意,好多經文本身係好,但係俾基基扭曲原意
him1006 發表於 2011/4/26 11:42

同意!!
    給個"讚"~
其實應該,經文本身無問題,問題係教會D人解經解得有問題,聖經根本無話中學生不可拍施!!
64891687 發表於 2011/4/25 01:43

對, 但是有說不可未婚性交
哈哈,難道基督徒就只基督徒嗎?難道基督唔會出外面生活?基督徒唔會鹹濕既?基督徒唔係人咩?難道基督徒唔駛返學?今日的基督徒如果唔返學,佢既阿爸阿媽一樣會被人告!即係話,學生所面對既問題,基督徒學生一樣要面對。我唔希望有一日教會個讀書既妹妹成為將個仔塞落馬筒果個。

咁甚麼叫私慾呢?在中學階段唔拍拖就叫苦克己身?而家中學唔拍拖係會死架咩?私慾係人心裏既慾望,一個男仔唔顧女仔既感受,強行要中出,呢d算唔算私慾?當然私慾仍有好多,但情慾呢樣嘢絕可成為一種私慾。而電話,是一個最容易控制到的點,一到成人關係,真係捉都捉唔住。

至於你所引的聖經,你如何去理解:為什麼仍像在世俗中活著,服從那些規條?如無意外,以經文所表達可能是當時的「諾斯底主義」有關,因為「諾斯底主義」其中一派是主將禁慾主義,他們禁慾主義目的是想將自己提至人類最高的層次,使自成為最易容接觸到神既人(神不是只基督教的神),所以保羅就說:為什麼仍像在世俗中活著,服從那些規條」因為保羅知道尋得著神,不是靠克制肉體,而是因著信。所以保羅講的,是叫教會裏面的人,要小心社會風氣。
Guest from 183.178.97.x 發表於 2011/4/21 10:33

原來基督徒是做愛接近神, 不是靠克制肉體!!
大佬呀 講電話都唔得-.- 返教會唔出聲
講電話如果係電話果個係好朋友(男性) 係咪一樣阻止
法利賽人feel

不如咁哩..好無?
馬太福音 第23章
1         那時﹐耶穌對眾人和門徒講論,
2         說:文士和法利賽人坐在摩西的位上,
3        凡他們所吩咐你們謹守(observe)的,你們都要謹守遵行;但不要效法他們的行為;因為他們能說,不能行。
4         他們把難擔的重擔捆起來,擱在人的肩上,但自己一個指頭也不肯動。

他們就像這班法利賽人一樣能說不能行
叫後生仔唔拍拖只是用欄杆去擋沙塵,徒勞無功...
Guest from 222.166.209.x 發表於 2011/4/27 18:43

尤其教會不去以身作則,實施男女分開崇拜,更是助長這風氣。
叫後生仔唔拍拖只是用欄杆去擋沙塵,徒勞無功...
可能真係得......睇下班學生教徒信教會和虔誠程度有幾深囉!!

AmiHO 發表於 2011/4/26 12:52

你反基反得咁無腦, 一樣係俾人催眠左? 催到入定了。
咁又係啊,你又講得岩喎,
AmiHO 發表於 2011/4/26 12:52

係架...我幾時講野都係幾岩架
所以我時常說,他們知不知自己返教會的目的是甚麼?去聚會的目的是甚麼?可惜,我看見的是他們自己似乎也不知道
教會有甚麼措施唔俾學生拍拖?
亞媽, 訓導主任都未管得來的事, 教會卻可以管到? ...
beebeechan 發表於 2011/4/26 12:15

咁又係啊,你又講得岩喎,阿媽同訓導主任真係管唔到人地拍拖甚至更進一步的關係喎
教會只能做到的是催眠佢地! 可能真係得......睇下班學生教徒信教會和虔誠程度有幾深囉!!
him1006 發表於 2011/4/26 11:42

也許不及你扭曲的大囉

教會有甚麼措施唔俾學生拍拖?
亞媽, 訓導主任都未管得來的事, 教會卻可以管到?
路人甲
回復 18# byingfung

其實應該,經文本身無問題,問題係教會D人解經解得有問題,聖經根本無話中學生不可拍施!!

Aaaaaaaaoooooooo
欲望係生物的本性,
正如某電影所講:當人類不再有暴力,不再打杖,人類就不再係人類(大約意思)
讀大學,一半都係高分低能人,只識背書,個腦都唔識諗野
路人甲
如果有一D人四、五十歲都搵唔到老婆或老公!
你係咪要求人地做足一世青頭仔、老姑婆?
原來廿一世紀既人竟然保守過古代社會,令人嘆息!
高級模式 | 發新話題
換一個