返回列表 回覆 發帖

邊個慘得過耶穌?基督徒不看歷史!

有一次聽牧師講道,唔係好記得佢講過乜,但係佢突然好大聲咁講左一句:世界上既人,邊個慘得過
耶穌?
當時我好肯定在場的很多信徒都被呢句話震撼了,除了我(特別強調我不是信徒......)!
因為當時我心想:牧師先生,小弟隨時可以在中國歷史中舉出十個八個歷史人物,其道德情操、
為國為民而犧牲的精神,而遭遇下場就比遠比耶穌慘得多的民族英雄作例子,只因沒有一批盲
目信徒吹噓他們為神,而不成為一教之主!
但作為人,他們是不是更值得人去警仰呢?
也反映出原來很多基督教徒根本不去讀讀歷史,原來他們根本不想知道真相,只接受一套「講法」
就可以輕輕帶過!
可悲!
1/。姓赖的如果唔逃就有難,逃難系無错丫!
2/。妳摆张非洲人嘅春运照片上嚟做乜呀?
自称新以色列人但又無以色列passport之井里頭的bbc:
逃難&逃亡之分别,愿闻其详! ...
ali 發表於 2011/10/12 00:21

他是逃亡, 不是逃難

這是逃難, 不是逃亡
自称新以色列人但又無以色列passport之井里頭的bbc:
逃難&逃亡之分别,愿闻其详! ...
ali 發表於 2011/10/12 00:21

難字19劃, 亡字3劃
逃難&逃亡之分别,愿闻其详!
回复190#bbc

quote:"乜「逃亡」, 仲要 passport 架咩?"

吓!基督徒要逃亡?锡安教派牧师真系有D料,叫D傻 ...
ali 發表於 2011/10/10 23:10

錫安教徒是逃難, 不是逃亡
你又春虫虫一鑊
回复190#bbc

quote:"乜「逃亡」, 仲要 passport 架咩?"

吓!基督徒要逃亡?锡安教派牧师真系有D料,叫D傻羊上山。也难怪,上帝系唔會比本passport 外邦人嘅!
回復  beebeechan

以前大陸都試過唔 issue passport 以遏止人民外逃。
沙文 發表於 2011/10/9 20:35

乜「逃亡」, 仲要 passport 架咩?
回复187#bbc

quote:"你正宗硬膠,信經中說耶穌的國萬世無彊,不需要 passport."

1/。多谢妳赞美我硬!
2/。都唔系耶和华讲嘅,又系山寨架呢!
3/。唔要passport,咁嗰印记chop响边度呀?
啊!我有几只碗就真系写住萬寿無疆!
回復 187# beebeechan

以前大陸都試過唔 issue passport 以遏止人民外逃。
回复182#井里頭的bbc

咁妳咪有本『新以色列人』嘅passport?咁妳几时用本passport去 一转天国,然后响天国影翻D相post 上嚟比大家睇吓。话唔埋有 好多人睇过D相後會决志(抢嗮影音D客仔)。 啊!你地几时會向潘基文申请入UN呀?要快D啦,巴勒斯坦已经 申请咗了!
q
ali 發表於 2011/10/8 21:10

你正宗硬膠,信經中說耶穌的國萬世無彊,不需要 passport.
回复182#井里頭的bbc
quote:"真係我唔教你, 你真係唔知囉。
追隨耶穌的人都是稱為新以色列人架。"

咁妳咪有本『新以色列人』嘅passport?咁妳几时用本passport去一转天国,然后响天国影翻D相post 上嚟比大家睇吓。话唔埋有好多人睇过D相後會决志(抢嗮影音D客仔)。
啊!你地几时會向潘基文申请入UN呀?要快D啦,巴勒斯坦已经申请咗了!
回復 184# ali

Omega 3 雞蛋嘛。 我老婆係一定買呢種

回复183#

quote:“我又用番你呢個硬膠思維,
那十字軍東征, 燒女巫的事又關你蛋治呀?
你同令壽堂又不是回教徒, 不是中東人, 也不是中世紀的歐洲人......

你真係食得蛋黃多, 膽固醇上腦”

十字军东征,烧女巫。。。系唔關我事呀,你梦见我有同你讲过咩?

都话你系来自[井里頭的bbc],又比位我入妳。

營食新蛋 防膽固醇危機

(星島)2011年3月17日 星期四 06:30

(星島日報    報道)雞蛋一直被指膽固醇高,不過,最近英美均有研究發現,因現時的雞隻飼料改用粟米、小麥等高蛋白材料,所以與以前相比雞蛋膽固醇含量減少逾一成。而營養師亦指,其實雞蛋中的膽固醇對人體血液膽固醇水平影響不算大,如屬身體健康人士,即使每天進食亦無太大問題。
你系以色列人咩,關妳蛋治呀!妳咪又系外邦人(令寿堂唔系犹太人喔?)!
ali 發表於 2011/10/7 00:22

我又用番你呢個硬膠思維,
那十字軍東征, 燒女巫的事又關你蛋治呀?
你同令壽堂又不是回教徒, 不是中東人, 也不是中世紀的歐洲人......

你真係食得蛋黃多, 膽固醇上腦
quote:"聖經記述了各大人物, 偉人, 以色列領袖的殺人淫亂事件..."

你系以色列人咩,關妳蛋治呀!妳咪又系 ...
ali 發表於 2011/10/7 00:22

真係我唔教你, 你真係唔知囉。
追隨耶穌的人都是稱為新以色列人架。
quote:"聖經記述了各大人物, 偉人, 以色列領袖的殺人淫亂事件..."

你系以色列人咩,關妳蛋治呀!妳咪又系外邦人(令寿堂唔系犹太人喔?)!
回复173# 井里頭的bbc
比50蚊咪心安理得咯!杀奴隶第2日至死咪心安理得咯!

ali 發表於 2011/10/6 00:55

你不止是旁觀者.....簡直係門外漢添

旁觀者見人天寒地凍都仲去打大赤肋去游泳, 旁觀者以為當局者必是黐左線
實在是旁觀者無知咋

旁觀者見經文說:找著處女共寢了, 賠女子父親50協刻耳便以為是『比50蚊咪心安理得咯!」
實在是旁觀者無知咋

你虛心點向我請教, 好讓我話你知這經文實在是在說甚麼

圣经本身都有不少杀人奸女嘅故事啦!比50蚊咪心安理得咯!杀奴隶第2日至死咪心安理得咯!

ali 發表於 2011/10/6 00:55

聖經記述了各大人物, 偉人, 以色列領袖的殺人淫亂事件,
係咪是叫信徒都要像這些人物咁淫亂先?
你找到有這些訓誨話的請來通知一聲
(查實你呢個旁觀者有無讀過經? )

quote:“噢。。。那在没有法律的地方或法律伸展不到的地方,你殺人姦女便會十分之心安理得架?”

圣经本身都有不少杀人奸女嘅故事啦!比50蚊咪心安理得咯!杀奴隶第2日至死咪心安理得咯!
高級模式 | 發新話題
換一個