返回列表 回覆 發帖

聖經譯名研究

回復 39# beebeechan

您有本事讀一段雅歌 4:5 暗我瞓
我好想聽下您把衰聲
回復  beebeechan

您有本事讀一段雅歌 4:5 暗我瞓
我好想聽下您把衰聲
沙文 發表於 2011/10/10 22:09

話明係歌,就係唱架哩
讀乜?真硬膠
回復 42# beebeechan

Melody 失傳咗啦硬膠
您估聖經文化真係可以last forever咩?

Melody 失傳咗啦硬膠
您估聖經文化真係可以last forever咩?
沙文 發表於 2011/10/11 08:38

人的曲可以失傳
天主既話就無失傳啵,
千年前人所讀的經書與今日的經書內容都是一樣
當沙文的骨頭可以打鼓, 骨灰變左樹葉細胞時, 經書的內容也會一樣
回復 44# beebeechan

其實大把經書已早於千年之前失傳,例如夭主戰記、撒羅滿實錄 et cetera,所以想編入聖經都唔得,現時的聖經根本只係殘缺版。將來WWIII 後又會有部份遺失、WWWIV 後又買少見少,終於在WWW V 之後的Nuclear winter 全書玩完。

其實大把經書已早於千年之前失傳,例如夭主戰記、撒羅滿實錄  et cetera,所以想編入聖 ...
沙文 發表於 2011/10/11 11:46

又多謝你說明了:
甚麼可以留低, 甚麼不可以留低......不是人話事

其實大把經書已早於千年之前失傳,例如夭主戰記、撒羅滿實錄  et cetera,所以想編入聖 ...
沙文 發表於 2011/10/11 11:46

無了人類, 聖經留下來也無意思哩
給黑猩猩讀咩
回復 46# beebeechan

冇錯。所以都唔到您話沙文的骨頭可以打鼓, 骨灰變左樹葉細胞時, 經書的內容也會一樣。
冇錯。黑猩猩進化就不但識睼聖經,仲識作聖經,向來都係咁啦。

冇錯。黑猩猩進化就不但識睼聖經,仲識作聖經,向來都係咁啦。

沙文 發表於 2011/10/11 21:22

係架, 黑猩猩進化到人咁叻架!

一切由少理老母開始
回复49#bbc
quote:"一切由少理老母開始"
都系耶稣教导嘅!不过千期唔好盲信呀,孝顺老母系应该架!

马太福音
19:29    凡 為 我 的 名 撇 下 房 屋 、 或 是 弟 兄 、 姐 妹 、 父 親 、 母 親 、 〔 有 古 卷 添 妻 子 〕 兒 女 、 田 地 的 、 必 要 得 著 百 倍 、 並 且 承 受 永 生 。
回复49#bbc
quote:"一切由少理老母開始"
都系耶稣教导嘅!不过千期唔好盲信呀,孝顺老母系应该架!

马太福 ...
ali 發表於 2011/10/12 13:48

咁耶穌講既野, 甚麼先可信, 甚麼不可信?
孝順父母可信, 叫你棄絕罪惡就不可信?
所以, 不是可信, 不可信的問題, 是你想信, 不想去信的問題。

問題還是在你這個腦袋內, 你想立地成佛或是立地成狒, 看你了
又多謝你說明了:
甚麼可以留低, 甚麼不可以留低......不是人話事
beebeechan 發表於 2011/10/11 12:48

咁聖經要收錄什麼經書的決定權在於誰?
我記得有討論說過經書是為了傳教用,不是歷史記錄
我都知道沒可能收錄全部的經書
但當時用什麼標準來選擇聖經的收錄?如果是神的啟示的東西讓人去選擇這些經書的話,又有什麼事可以證明那個人是接受了神的啟示之類的東西,要知道一定有些招搖撞騙的基督徒,會假冒神的名義(以上是假設於神是存在,聖經的記錄是真實的情況之下)
仲有大把聖經成書之後才發現的經卷。唔知點解佢地又唔再開會叫教徒全民投票
Don't know where God is but the Devil is in the details
回復 49# beebeechan

遲幾年進化到咁,夭主教就會完善好多
佢會幫貴教將「我承認赦罪的聖洗,只有一個」作番啱
唔駛依家咁,一句教義都未作得好就擺上枱
但當時用什麼標準來選擇聖經的收錄?如果是神的啟示的東西讓人去選擇這些經書的話,又有什麼事可以證明那個人是接受了神的啟示之類的東

cannypp 發表於 2011/10/13 20:29

397年召開的大公會議便是相議那些經書可以收納成教會正典‧
當年議會者是依下列三個標準來衡量:

1. 需有使徒的權威。(但不一定由使徒親自寫,如馬可是彼得的助手,寫了馬可福音。路加是保羅的同事,寫了路加福音及使徒行傳)

2. 必須符合信仰原則。必須和教會公認是規範的基本傳統達成一致。

3. 必須能被當時眾教會(複數,不是單數)不斷接受及使用。
仲有大把聖經成書之後才發現的經卷。唔知點解佢地又唔再開會叫教徒全民投票 ...
沙文 發表於 2011/10/14 01:12

有那一本經卷是在迦太基會議才被發現的?
「沙文淫事錄」?
「沙文狗翕紀」?

1. 需有 ...
beebeechan 發表於 2011/10/14 07:19

咁你又話唔係人定既

1. 需有使徒的權威。(但不一定由使徒親自寫,如馬可是彼得的助手,寫了馬可福音。路加是保羅的同事,寫了路加福音及使徒行傳)
beebeechan 發表於 2011/10/13 15:19

即住由2打6老作啦,權乜Q嘢威?
回復 40# beebeechan

耳仔邊即係唔係耳仔啦。
有乜行差踏錯,我老婆會扭耳仔,傾密偈就會在耳仔邊講「今晚我要」。可見差之毫釐謬以千里就係咁解
即住由2打6老作啦,權乜Q嘢威?
沙文 發表於 2011/10/14 11:36

乜野係即住?
天主使你一開口便語無倫次
高級模式 | 發新話題
換一個