返回列表 回覆 發帖

四福音並非歷史書籍,不能作為耶穌存在的證據

可能證明耶老大存在的生平書籍跟基教的神學衝突
不合教義的都被基督教掌權者及既得利益者給焚燒及竄改了... ...
greenboy0825 發表於 2011/9/26 11:18

既然係你所講,為何仍有偽經與旁經這回事?
可能證明耶老大存在的生平書籍跟基教的神學衝突
不合教義的都被基督教掌權者及既得利益者給焚燒及竄改了... ...
greenboy0825 發表於 2011/9/26 11:18

唔知教會在何年何日做過焚經篡經呢?連 bart ehrman 都未敢咁講,你就講了。
回復 16# beebeechan

沒人認為宗徒大事典有歷史根據喎!
你醒未, 你老耶有冇打救你出股海?
回復  beebeechan

沒人認為宗徒大事典有歷史根據喎!
你醒未, 你老耶有冇打救你出股海? ...
葉仔 發表於 2011/9/26 13:50

無人叫你用聖經來作歷史記述, 係你未醒咋
聖經咁多種文體既書典, 不是每一種都是史料, 你醒醒哩
回復 24# beebeechan

所以呢, 沒認受性的野, 只會圍內一班塘魚會接受到,
我都想出本陳b發績史, 可惜當中的真確就惹人懷疑
陳版友真係辛苦,一個要(回)應幾個,仲要差唔多所有主題佢都應。
陳版友真係辛苦,一個要(回)應幾個,仲要差唔多所有主題佢都應。
33336666 發表於 2011/9/28 22:31

因為離教者之膠實在太多。個個膠都以為自己睇清聖經面目,實在卻是人云亦云。不要看,只管反。
因為離教者之膠實在太多。個個膠都以為自己睇清聖經面目,實在卻是人云亦云。不要看,只管反。 ...
beebeechan 發表於 2011/9/29 08:08

所以你要平反,對嗎?
哇哇哇。太好了
很好啊。我一直都认为
因為基督徒之膠實在太多。個個膠都以為自己睇清聖經面目,實在卻是人云亦云。不要看,只管信!
因為基督徒之膠實在太多。個個膠都以為自己睇清聖經面目,實在卻是人云亦云。不要看,只管信! ...
ali 發表於 2011/9/29 22:14

你舐我口水沫啵, 香的嗎?
回復 32# beebeechan

四福音書都係舐來舐去你唔話?
回復  beebeechan

四福音書都係舐來舐去你唔話?
葉仔 發表於 2011/9/30 11:22

昨日八號風球,各報章都報導,都是[舐來舐去]?
即使福音有四十部,記述也必大同小異。
quote:"你舐我口水沫啵, 香的嗎?"

都系以其人之道还治其人之身姐。同妳打『茄輪』咪益咗妳!

都系以其人之道还治其人之身姐。同妳打『茄輪』咪 ...
ali 發表於 2011/10/1 01:01

咁....我又真係大把野值得俾你學, 俾你跟風模倣既
静系妳嘅阿Q精神都好值得欣赏!
静系妳嘅阿Q精神都好值得欣赏!
ali 發表於 2011/10/3 01:43

我亞 Q ,  你戇Q...........天生一對
昨日八號風球,各報章都報導,都是[舐來舐去]?
即使福音有四十部,記述也必大同小異。 ...
beebeechan 發表於 2011/9/30 21:51

一個抄一個, 仲矛盾百出!
一個抄一個, 仲矛盾百出!
葉仔 發表於 2011/10/3 12:21

挑....
要全部一樣既, 去影印咪得哩
使乜要只部記述!
高級模式 | 發新話題
換一個