返回列表 回覆 發帖

陳樞機有冇煮過青蛙先發言?

難道你又煮過青蛙才來批評陳日君的言論?
梗係傳教啦,仲駛問既。
抽刀斷水 發表於 2011/9/30 14:09

不過唔信既人都一同受惠
共享教育果實
受惠?全學校人出糧做義工呀?府衙無支助?定係免費辦學呀?有無收生請人既時候耶徒加分咁呀?

陳主教退休想轉 ...
Jom 發表於 2011/10/2 14:18

喂。。。。咁你知唔知即使在今日, 建校的經費都是要來自辦學團體架?
政府有無俾錢團體建校?
一同受罪就有
我幼稚園同小學讀顛鼠教學校

中學讀抗議教學校

沙文 發表於 2011/10/1 16:29

咁你已經係受惠者哩。
可惜今日你食碗面, 反碗底!!!
真係國之將亡,永有妖孽呀....
...
Jom 發表於 2011/10/2 14:18

所以你消失, 收聲咪好囉。。。少一隻妖孽

有點似走進了元氣壽司, 然後埋怨店中只有日本料理, 沒有細蓉, 豬紅粥吃!
太無意思了
回復  beebeechan

如果我讀嘅唔係教會學校,今日我諾貝爾獎都攞咗啦。
沙文 發表於 2011/10/2 17:04

1949年高錕進入香港聖若瑟書院就讀中學四年級。。。
人又讀教會學校, 你又係讀教會學校。。。係你屎啫

佢就因為中四之前讀非教會學校打好基礎, 先致僅僅夠攞獎。若果唔係中四誤入教會學校, ...
沙文 發表於 2011/10/2 19:49

一早有得賣哩...你真揹!!
quote:"喂。。。。咁你知唔知即使在今日, 建校的經費都是要來自辦學團體架?
政府有無俾錢團體建校?"

...
ali 發表於 2011/10/3 00:41

你呢種80後點會體會到教會在60-70年代對香港教育的貢獻!
你生下來便以為有學返是必然的。
寵壞了
天仙局都要自己出D本钱先可以呃人嘅,無理由问孙公攞钱姐

ali 發表於 2011/10/3 00:41

你既千術真狗流, 分分鐘血本無歸

佢就因為中四之前讀非教會學校打好基礎, 先致僅僅夠攞獎。若果唔係中四誤入教會學校, ...
沙文 發表於 2011/10/2 19:49

死哩....又有咁岩, 佢又係讀教會學校架啵
[/img]
中學時, 他就讀 St Albans High School
哦,計數就最好啦,我就至鍾意計數,有根有據唔係班神棍得個吹吖嘛.

建校既地以我諗所知府衙以一両一年租俾 ...
Jom 發表於 2011/10/3 10:41

咁荀你又唔申辦一間學校既?
唔見得,你孖阿陳日君咁妖孽都未消失收聲,幾時輪得到我....
Jom 發表於 2011/10/3 10:42

你己經爭住, 搶住黎做妖孽哩
人工燈油火蠟水電煤連勞保都係府衙既.就算轉做直資,由中一至中七大約一千學生,每用月單係學費講緊係五至八百萬,以普通教師至老校三至六萬月薪計,一個月人工都係兩球左右,但租都係一両一年,就算減埋各項優惠惠既燈油火蠟,一個月開銷點都唔過兩球半,再扣埋有一個月暑假,都起碼有兩成利潤,有錢鎌架.

哦,計數就最好啦,我就至鍾意計數,有根有據唔係班神棍得個吹吖嘛.
...
Jom 發表於 2011/10/3 10:41

你既數真係好很差.
在我未更正你前, 俾多次機會你再計過
羊毛出自羊身上, 60-70年, 好多教會學校都是私立, 後期才改為律校!
只因當時香港政府是英人管治, 既冇資金, 才拱手讓個辦學團給教會.

葉仔 發表於 2011/10/3 14:37

(1) 甚麼是律校? 未聽過
你係咪應入教會學校, 學好中文?

(2)
既是私立, 又何來用公帑?
自打咀巴

私立學校內講耶穌又關你忍事?

(3) 甚麼是辦學「團」?
我打錯字了!
我所指的是津貼學校及辦學權
私立不可改用公帑嗎? 何來自打咀巴?
其實香港亦有不少辦學團 ...
葉仔 發表於 2011/10/3 15:57

用到公帑就叫官立, 津貼, 補助, 直資.......你還是對香港教育制度多了解才狗翕哩
其實香港亦有不少辦學團體, 不只教會學校才有貢獻的

葉仔 發表於 2011/10/3 15:57

係囉....有街坊會學校, 宗親會學校, 佛教學校, 道教學校, 唯獨不見有嘈得最多的無神論反基者來辦一所無神學校, 反基學校-----得個嘈字, 毫無貢獻
無神論者又何需要辦間無宗教學校? 李生夠捐唔少錢比教會, 唔通李生就信教咩? ...
葉仔 發表於 2011/10/3 17:47

咁出錢既李富豪都信任教會辦的學校咯,你無出過錢但仲忌人憂天過富豪李啵。
根據私立獨立學校計劃營辦的學校不會獲得政府提供經常資 助,但可獲政府以象徵式地價批地,以及提供一筆過工程設備津 貼,目的在促進優質私立學校的發展。條件是學校最少70%的學 生是香港永久居民,提供完整的本地課程,以及是非牟利私立學 校。(教育統籌局通告第6/2006 號)

根據私立獨立學校計劃營辦的學校不會獲得政府提供經常資助,但可獲政府以象徵式地價批地,以及提供一筆 ...
葉仔 發表於 2011/10/3 17:44

咁咪講得好清楚教署不會干涉校內的宗教事宜囉。

冇錯!您今次啱哂。就係因為讀St Albans High School 所以霍金同我一樣,被死人教會學 ...
沙文 發表於 2011/10/3 21:56

所以佢恨有獎拎, 人地一話俾佢,, 佢急急跑去焚蒂岡領獎:
Pius XI Medal from the Pontifical Academy of Science at the Vatican
高級模式 | 發新話題
換一個