返回列表 回覆 發帖

這,才是[凡事感恩]

珍惜每段感情的片段,內裡不乏彼此付出的真愛,回想起來也是甜美。

如今人去樓空,再想故人之不是已是無聊,拿著心裡的餘恨反覆慢慢細嚼,只會令自己變得面目可憎。

李白一句「棄我去者,昨日之日不可留」就已點出了重點:放下。

只須向前看就可以了。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
原帖由 沙文 於 2007-7-23 19:29 發表
如果佢真係放得下就唔會有下句咁煩憂啦

有喲野, 唔係話放就下嘅..........

下一句唔係話家下都有其他煩野咩?唔關過去既事掛?
我覺得果兩句應該係咁既意境:過去左果D煩野,就無謂再提啦;今日D煩野,都夠我煩死了。

而沙文既解釋,就岩岩調轉:我以前D野就放唔低喇,今日D煩野我就唔理了。

沙文兄都未到看破‧放下‧自在既境界,畢竟人生閱歷都係淺左D既。

P.S. 酒井兄就過去、現在、將來乜都唔理,混沌一片,一係佢係白痴,否則就係天才!
原帖由 沙文 於 2007-7-23 22:22 發表
我成日覺得,未試過失戀,始終係一個缺陷

你竟然未試過失戀!!在我看來,你簡直浪費了你的人生!!
原帖由 酒井明 於 2007-7-23 23:09 發表
抽刀兄,你咁講即係踩我定係讚我呢?過去o既我,好痛苦;而家o既我,好窮;將來o既,我唔想諗,亦唔敢諗。或者,你就當我係白痴啦。

噢,就利用你的文章,慢慢地讓我們了解你多一點吧。
原帖由 酒井明 於 2007-7-24 17:51 發表

咁,直到而家,你理解到我有幾多呢?可唔可以講下?

我很少評論別人,不過既然你想聽下,那我即管胡扯一番。

你很喜歡寫作, 常有創新觀點,隱隱覺得是自嘆懷才不遇的人。

曾經滄海,但現今尚能樂觀面對。對於過去的壓力、負擔等,至今仍猶有餘悸。

對不對?
原帖由 Paul 於 2007-7-25 11:24 發表
人生有深得不能見底的傷...  被身邊的人出賣是很痛苦的~

但過去的, 就是感覺多深, 多痛, 也過去了, 除非你想, 否則你不應該再被它影響你~

希望你忘記背後, 努力為我們寫些創意小品吧~ ...

Paul少心地唔錯。
高級模式 | 發新話題
換一個