返回列表 回覆 發帖

基督教話人有罪性,但又有良知,前後矛盾???

邏輯可以的話,當然沒有。我不是搵位入那種怪人。
啤酒狂人 發表於 2012/2/6 09:03

你都無回答人既題問.
無人睬你時又怨點解無留言
有人回應你時你又唔識回答
ps. 元天老母那個圖,就是太極圖,就是一貫道所信奉的那位。在他們的文字中,太極圖就是中文字 "母" 的前身。

啤酒狂人 發表於 2012/2/6 09:07

你幾時先言歸正傳, 入正題
箴15:28  義人的心、思量如何回答.惡人的口、吐出惡言。
啤酒狂人 發表於 2012/2/6 14:37

你。。。。基味甚重。
遊子來到,還以為你是基咋。
你依然未入正題囉。
佢地未睇,之後講番佢地要講既野。
...
啤酒狂人 發表於 2012/2/8 01:32

乜野叫: 「佢地未睇,之後講番佢地要講既野」????
無頭無尾。

有人想睇都唔明你翕乜哩。。。。

長篇大論係無人睇, 短既帖唔係一定就是好。
箴15:32 棄絕管教的、輕看自己的生命.聽從責備的、卻得智慧。

啤酒狂人 發表於 2012/2/8 01:32

貼一句出黎無用架喎, 
最緊要係你懂不懂解。

我學識少呀, 唔知句箴言點解。
你解解哩。。好無?
意即一個小孩一定要冬天食雪糕,亞媽同佢講食雪糕點唔好,會病。
但個小孩唔理。亞媽講左一個鐘,個小孩 ...
啤酒狂人 發表於 2012/2/8 09:22

愈解愈矇,
不如你專注講粗口算勒, 起碼對方睇得明
箴15:32 棄絕管教的、輕看自己的生命.聽從責備的、卻得智慧。

在耶教中,不是黑白,而是光明和黑暗。
信主的屬光明,不信主屬黑暗。
光明人,做光明事。屬黑暗者,做事不能見光。
耶教角度中,罪是不能見光的。要罪見光,有罪o個個人會恨光。
罪,是見光死的。因為o個個人會好痛,心痛。爆人大獲,爆o西D罪出來。
依D就叫『管教』,一個人被管教多次仲要犯罪,真係死得囉。
所以,輕看自己的生命。因為犯耶罪開心D,被人管教都唔理。
就如细路食雪糕,亞媽唔俾,越打越食,越食越開心。
個细路無救啦

在耶教中,不是黑白,而是光明和黑暗。
...
啤酒狂人 發表於 2012/2/8 09:36

估唔到你真係唔怕醜
係到獻醜

怕係飲大左兩枝唶.
不過.......佢又真係抵鬧
說不定我是60後。你句 "節省少少啦90後" 去誰說教去?
啤酒狂人 發表於 2012/2/8 12:36

60後的身驅, 裝了一個90後腦袋: 幼稚?
箴26:9 箴言在愚昧人的口中、好像荊棘刺入醉漢的手。
啤酒狂人 發表於 2012/2/8 12:38

聖經咁大本, 你貼十年都貼未完囉.
甘我貼摩門經啦。
啤酒狂人 發表於 2012/2/8 12:42

你貼錢買難受都得!
如果你不是,就不是說你。
如果你是,都不一定是說你。
啤酒狂人 發表於 2012/2/9 09:05

「你死得啦,天下無敵90後。」

如果 J 是 90後, 你便是岐視。
如果 J 不是90後,你便是詆譭。
回復
我只知道,[sin]這個字最早出現在早期教會的教義中(有沒有其他來源証明,我就不知道了,唯望另有高人指教)。教會不用[guilty],不用[crime],只用[sin],是要突顯人類比神低一等的位格——生命開始,就有欲望,

酒井明 發表於 2012/2/22 02:34

說得對。。。

在華人反基群中, 常聽到: 我幾時犯過罪, 乜無喇喇話我有罪? 基徒打橫黎講耶!
在英語人仕中, 比較少這個論點。
好明, 英語人仕明白 sin, crime, guilt 是指不同的事。

華人, 大多把原「罪」, 看成是英語中的  crime, guilt...

將原罪 (sin) 稱為「業」實在是比較切合華人的文化。
如果有良知, 人會做對的事,如果沒有良知,人會做不正確的是,如果男人做對的事因該把自己的鋼陽埋在碩膠. ...
Guest from 114.32.27.x 發表於 2012/3/6 17:41

兩個學者、專家、悲慘悲慘、可憐可憐,胡說八道,踩我底線....

看「大隻佬」看偏了...... ...
dior13dior13 發表於 2012/3/6 18:24

磁能線, 在此發售.
高級模式 | 發新話題
換一個