返回列表 回覆 發帖

為何不能婚前性行為???????? 何謂犯姦淫???????

這可不是什低級反基邏輯,基督徒也不用低級逃避,反正一定要面對的,
這是一種批判任意殺人強姦的邪神,
是否有資格當正神被人敬拜的問題,以免更多人受害
..
666 發表於 2012/2/8 03:02

又借用你套思維。
佛法無邊的釋迦又為何容許提婆達多犯業, 任由他用殺手, 用瘋象, 用滾石, 毒爪來行刺他。 到危急關頭的一刻才施大法阻止? 又為何不在提婆達多未犯惡前便度了他便成了。
是否佛法不是無邊, 
佛祖有法力使殺手,瘋象變馴,就是無法力使提婆達多變馴?
又或者跟本是設局使人墮罪而有機會向人展露本事呢?

為何這個佛又值得你拜?
一個人用不同尺度來量人,實在是智慧未足,執著於自我。離無我境界尚遠。
佛祖是個教師。。。也是人類
可沒吹說他是萬能的大神能操控人類的一切

666 發表於 2012/2/8 14:50

可是, 佛經卻是說他有無比的法力, 可行常人不能行的事啵。
咁係咪佛經跟本在吹虛, 把普通的事作大, 作大, 又神化了????
你還讀這些不實的書耶?。。。

可能你仍未清楚討論焦點。
我不是跟你論佛祖是否有神力,
我是跟你說因何佛祖做的, 不做的都是智慧,
但落到耶和華去做, 或不做。。就是殘忍, 不公, 無能呢?

或者是你修佛時間尚淺, 未到這個層次耶?
唔怕認啵。
你甘講我會忍不住對號入坐的
啤酒狂人 發表於 2012/2/8 17:17

你想坐邊個位?
醉酒佬? 或是能顯神通來逃命的路人甲?
virgin maria未婚而 被搞大嗰肚(耶和华其实都系食咗死猫),咁算唔算淫邪。。呀?
喂,要回答唔该唔好交篇 ...
ali 發表於 2012/2/9 00:46

瑪利亞係大左肚, 但係又無搞喎
點計先?
無搞過就俾你話犯姦淫, 又是否食死貓先?
喂,要回答唔该唔好交篇论文

ali 發表於 2012/2/9 00:46

寫篇論文無問題, 驚你睇唔明咋
假如有一日你发觉自己無啦啦有咗,但系又Lum唔起系边嗰经手。又点计先?系咪可以话YHWH嘅『圣精』令到你有 ...
ali 發表於 2012/2/9 02:22

瑪利亞好清楚耶穌點來架喎: 是天主的旨意.
至於你老婆或女友無哩哩有左, 個BB點來, 你問佢勒.
“要回答唔该唔好交篇论文”

你做乜对号入座呀,又坐错咗!笨!
ali 發表於 2012/2/9 02:15

你d位無編號, 有人坐錯都唔關人事哩.
你既回帖, 無上款, 鬼知你想同邊個講野!
你自己做錯野仲聲大夾惡

你係咪蠢到連[引用]功能都未曉點用?
佛陀可沒這麼講要是他老人家講了,

666 發表於 2012/2/9 03:03

那佛陀的弟子要檢點下囉, 勿將祖師爺的教導扭曲神化.
想不到佛陀的教導, 落到第一代弟子阿難身上便開始走樣了, 佛陀在涅槃淨土也不冥目, 放不下.
看來基督徒認為幹壞事都不用得報應,罰的都是別人最好

666 發表於 2012/2/9 02:59

好明你就脫唔開佛教的果報觀念.
惡報一定會報在犯罪者身上嗎?
你睇下呢個社會就知唔係哩.
你犯罪, 可以是便人受罪咋.

佛教就係諗唔通呢點, 於是就話是受罪者的前生, 前前生, 大前前生種下的惡因喎.......你講哂哩, 都無從䅲考哩.

相比, 耶和華就講得貼現實好多: 你犯罪, 由我來受罪., 我背負你的痛苦.
這不能怪罪別人呀,自已話全能全知,佛陀可沒這麼講要是他老人家講了,我也會罵的!

666 發表於 2012/2/9 03:03

大慈大悲既我, 明白我犯罪, 會有人受苦, 苦處我揹不來, 不如少一些犯罪.

大慈大悲既你, 以為一人做事一人當, 犯了罪都報在你自己身上呀, 一力承擔呀? 於是唔怕衰呀?

真係....高低立見囉!
回復  beebeechan
您對佢太冇信心啦。
幾大罪佢都揹得起嘅,放心同神父一齊犯啦 ...
沙文 發表於 2012/2/9 04:29

人地唔識自己回咩, 使乜你代勞先?
個屎塔都唔係你坐開既
叻唔切, 小得少
公厠係人人都坐得嘛。占仔坐下、您又坐下、今輪到我坐咯。

沙文 發表於 2012/2/9 07:24

咁你老婆隻鞋係咪人人都插得入去架?
占仔隻腳插下, 我隻腳仔又插, 然後先輪到你呀?
有d野係唔可以分既
其實,橫豎主耶穌都已經為您嘅罪死卵咗嘞,咁您犯嘅罪愈少

沙文 發表於 2012/2/9 07:24

耶穌為你贖回亞當替你犯了的罪
無話贖回由你所犯的罪, 如口臭, 誹謗, 口淫, 人獸......呢d由你自己攪掂.

您同占仔都慣著女裝鞋嘅咩?估唔到夭主教同抗議教有mutual 癖好 ...
沙文 發表於 2012/2/9 08:29

我無話我會插你老婆隻鞋, 我無你咁隨便濫插
係你以為擺出黎就插得唶.
若是耶穌為我贖回亞當替我犯了的罪,咁聖教會必會在耶穌受難日之前特設一節日,由女教友餵生果畀男人食以作紀念,咁「亞當替我犯了罪」同「耶穌為我贖回亞當替我犯了的罪」兩件事才有connection咖嘛。

沙文 發表於 2012/2/9 09:11

這是這個解釋人因何會傾向犯罪的原因.
你認為你自己都會做到不會罪咪得囉.
睇黎......你好難囉.
quote:“你係咪蠢到連[引用]功能都未曉點用?”

唔系我嘅问题,阿抽都解释唔到!
.
ali 發表於 2012/2/9 20:40

真係幾無能下囉.
我問你好了殺了六百多萬人信基督教能贖罪的殺人魔希特勒是不是現或將來,必坐在耶穌右側,無罪享福呢?

666 發表於 2012/2/9 15:02

希特拉會坐在耶穌的右邊享福?
是有憑據的話, 或只是你白痴狗翕?
佛陀1250弟子出個一、二個不肖的弟子這當然正常

666 發表於 2012/2/9 14:15

嗯....
全球有超過40萬個神父,
給你找到十幾個有醜聞犯錯的就不正常, 好大件事咁既?

按你的比例, 每1250個弟子, 出一個壞的,
那400000個神父, 要出320個壞的才與佛子打個平手唶.
(你貼的天主教神父醜聞, 尚差好遠才湊足320這個數囉....有些醜聞是基督教的, 那條數又要另計囉....因為尚未計牧師的數目.)

由你開始貼基教醜聞以來, 都未夠廿宗, 基教嬴哂囉.
>>>
佛陀1250弟子出個一、二個不肖的弟子這當然正常

666 發表於 2012/2/9 14:15

你又真係不熟讀佛經哩.
經書說提婆達多領導五百位出家人造反佛教, 另立僧團, 守五法.

1250個弟子中, 有500人造反背叛了, 比例可不少耶? (40% 壞份子,!!! 奧賣葛!)

在400000個神父中, 要有160000個壞份子才與佛子打平手,
天主教大比數勝出哩!!
高級模式 | 發新話題
換一個