返回列表 回覆 發帖

從歷史看十字教

剛剛經友人介紹,到這裡流浪。也看了一些朋友的文章。或者也試試在這裡跟諸位討論一下這個充滿變幻與欺騙的 ...

...

1)十字教的信仰,來源於那本世代相傳的猶太曆書,兩千多年來,都是按著人手抄寫。中間有多少偏差,多少人為操作,多少無中生有?

Guest from 188.154.215.x 發表於 2012/2/27 05:21

千多年前, 又未有 HP Laser Printer, 又無印刷術, 又無影印機, 又無硬盤存檔, 唔知除了手抄外, 仲有甚麼複製銬貝的好方法呢?

唔知經書中間有多少偏差,多少人為操作,多少無中生有呢?
經閣下「離校之後,不斷的進修,不斷的學習,對於那個十字教,經過多年修研,」在這方面唔知有乜修研心得呢?

第一個問題已經粘性咁高, 膠質重, 打後的都不用再睇。
今天鬧住咁多先,有機會繼續。
離校之後,不斷的進修,不斷的學習,對於那個十字教,經過多年修研,也開始有點認識。
Guest from 188.154.215.x 發表於 2012/2/27 05:21

在學時就話學校強逼要聽聖經既野,
既然離校哩, 無人迫你哩, 而你又話從來無乜興趣十字教,
咁仲拎住本書黎睇咪好很戇居耶?

咁自打咀巴既大話你都可以講了而唔面紅, 心不跳,氣不喘既?

你咁既九翕帖我係咪又可以當「噪音干擾」?
仲有, 呢版係人地用黎討論版務既,唔係俾你講耶教既牢騷。
你連這個也分不到, 你既判斷本能都好堅下,
因為這樣,從少我就看透這教。多年的毒穴打滾,讓我學到終生絕技,就是百毒不侵神功。

離校之後,不斷的進修,不斷的學習,對於那個十字教,經過多年修研,也開始有點認識。

一方面就講到你咁有智慧,
另一邊廂卻是笨拙非常.......

醜態畢露
別人不善於用討論區,BB你不用取笑的。你已認識所有東西了麼?

手抄是會有誤差,如果你都認同,那麼手抄後 ...
抽刀斷水 發表於 2012/2/27 09:59

那麼在未認識聖經所有東西就來取笑又如何呢?
(佢仲未表演佢認識了有幾多囉)
手抄是會有誤差,如果你都認同,那麼手抄後版本會否得到上帝祝福?還算不算是有聖靈感召而出?

抽刀斷水 發表於 2012/2/27 09:59

咁就先要弄一弄:
那裡抄錯了?
錯了甚麼?
原來又應是甚麼?
抄錯了的地方對基督信仰影響多大?

是否本來耶穌是說: 信耶穌得水牛,
給抄錯了信耶穌得永生?
基徒都是全信錯了? 一埸誤會?
印象中我應該無取笑過聖經喎--你會取笑一舊屎臭麼?

抽刀斷水 發表於 2012/2/27 16:23

我都無話在取笑聖經那個是你,
你太早坐錯人個座位囉.
一巴車佢埋牆啦。

舊約聖經咁?
一埸大水殺個清光.
做左人老荳之後, 諗野真係唔同左.
quote:"唔知除了手抄外, 仲有甚麼複製銬貝的好方法呢?"
叫YHWH變咪得咯。。。得咗!或者好似將十戒emboss落 ...
ali 發表於 2012/2/28 00:04

乜都旨意老荳?
一巴車佢埋牆啦。
一巴車佢埋牆啦。

通常用『车』系要用件Object;e.g.凳仔,『一巴』应该用『刮』》》『一巴刮佢埋牆啦』。明白未,傻瓜!
「有意無意的抄錯一個字母,就跟原意相去甚遠。」
有咁既事?
有乜實在例子?得把口講是無銀用。
回覆  beebeechan
沙文 發表於 2014/11/12 13:38

淨係識拎條鏈結出黎就已經係無銀用哩,
係咪睇唔明英文, 想我同你翻譯?

您尐碎料用條鏈就掂啦
您識譯就go ahead
沙文 發表於 2014/11/13 14:51

google 翻譯, 真係掂!

您尐碎料用條鏈就掂啦
您識譯就go ahead
You Ji scrap it with a chain to weigh
You know the translation will go ahead
係呀,同您一樣
沙文 發表於 2014/11/14 03:55

google 譯:
Sand paper published in 2014/11/14 03:55
Department of Yeah, same with you
高級模式 | 發新話題
換一個