返回列表 回覆 發帖

諗唔到

春袋就真係冇您咁大
沙文 發表於 2015/5/23 01:20

人大袋表嘛
我老婆烚隻雞蛋畀我吃,大約90分鐘攤凍,蛋黃會變咗room temperature.

但地球成40幾億歲,地心都還好熱。
究竟點解地球散熱要咁耐?還有幾耐地心会冷卻呢?
Don't know where God is but the Devil is in the details
老婆隻蛋裡面有無軸丫

沙文 發表於 2015/5/26 17:44

有架。
無軸,老漢好難推車
傻佬!我老婆隻蛋裡面梗係冇軸啦。車轆咩?
-----------------------------------------
一般來說,被稱為「賣淫」的專業人士,其實只係租淫。
在業務範圍內,這些專業人士係唔會賣斷畀人嘅
賣淫賣斷畀人的係另一種行業:老婆

點解尐報紙佬又唔話老婆賣淫呢?
Don't know where God is but the Devil is in the details
傻佬!我老婆隻蛋裡面梗係冇軸啦。車轆咩?
-----------------------------------------

沙文 發表於 2015/6/15 01:57

無軸,老漢好難推車
點解尐報紙佬又唔話老婆賣淫呢?
沙文 發表於 2015/6/15 01:57

因為要延續「婚姻不是買賣」的千古謊言。
唔知點解中文新聞成日有廢話,好似:恐襲之後街上明顯多咗荷槍實彈軍警巡邏

唔通有人會expect軍警攜帶 blank cartridges 出街巡邏咩?
中文用字精煉,一個字帶出很多意思。「荷槍實彈」是成語,用來形容帶著長槍四圍走的軍人,當然用「全副武裝」也可以,但就突顯不出「槍」,而亦有可能被質疑:難道有半副武裝的嗎?

支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
難道有半副武裝的嗎?
抽刀斷水 發表於 2016/3/27 20:11

「全副武裝」唔係中文, 係外來語, 出自聖經:
Luk 11:21 When a strong man, fully armed, guards his own house, his possessions are safe.

有冇半副武裝? 係有嘅, 譬如, 您閒時在街上見到的 on beat foot patrol, 俗稱street cops, 淨係有sidearm同一碌棍,

相對於special forces, 就係半副武裝。

所以「全副武裝」唔算廢話, 「荷槍實彈」就廢話
唔講唔知連「全副武裝」都係出自聖經。

其實軍警是否有帶實彈,在開槍之前記者應該不知道,因此只能說:

恐襲之後街上明顯多咗帶著長槍的軍警巡邏
食7咁食

猶太佬好鍾意嘅7字, 我地廣東人就好棹忌, 如果去餐館叫嘢食叫7味就要特登叫多1味黎破7字。

但係, 若然7個人一齊去餐館, 我地廣東人就好似冇乜符fit, 大家都係詐唔知當冇事。

臨時wechat班馬都未必call到人, 要少一个人食嘢又唔知趕边個扯至啱, 有乜良策應付這個scenario呢?
最好就自己走左去。
食7咁食

猶太佬好鍾意嘅7字, 我地廣東人就好棹忌, 如果去餐館叫嘢食叫7味就要特登叫多1味黎破7字。

但係, ...
沙文 2016/5/16 21:10 提交

叫伙記開多個位,計八位茶芥。
我有個同工外遊兩個月,托我同佢養喵星人,於是將喵星人凑咗黎舍下。

我以前都養過喵星人,不過仙遊之後就不再養。(係喵星人仙遊, 唔係我仙遊) 我老婆話如果我養第隻貓, 咁第日佢蒙主寵召之後我會又攞過第個人,所以唔畀我養。今次只係暫時幫同工。

我以前隻猫係貓仔, 我覌察咗呢位喵星人幾日, 由是觸發到一個疑問。

人類講嘢,係好容易分到男女聲嘅。例如, 有人來電, 您好易聽得出对方係男定女。 就算女人唱鵝公喉, 其實都听到係女人聲。

但係貓叫狗吠, 男女聲就冇明顯分別。其他動物如老虎老鼠海豚 馬, 都不能由叫聲中分辨公乸。

少數例外係雞, 但哺乳類之中就諗唔到其他例子。

點解人類特別要由把聲分辨 gender呢?
是否同演化論有關呢?
如果係,點解要咁様演化呢?
是否同神創論有關呢?
如果係,點解天主要咁設計呢?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?新建帳戶
我有個同工外遊兩個月,托我同佢養喵星人,於是將喵星人凑咗黎舍下。

但係貓叫狗吠, 男女聲就冇明顯分別。其他動物如老虎老鼠海豚 馬, 都不能由叫聲中分辨公乸。

沙文 發表於 2017/3/8 17:44

叫春時,一聽就知

...
沙文 發表於 2017/3/8 17:44

得閒去非洲行下
增長見聞
獅子公母吼聲唔同
http://lionalert.org/page/how_do_lions_communicate
獅子公一聽就知邊件係正菜
咁點解貓要叫春先有男女之分,人唔叫春都得呢?

有咩動物叫聲有分公乸? 在天主嘅設計中, 點解獅子有需要由平時嘅吼聲分公乸, 貓科動物之中嘅貓就要叫春先分公乸?
咁點解貓要叫春先有男女之分,人唔叫春都得呢?

有咩動物叫聲有分公乸? 在天主嘅設計中, 點解獅子有需要由 ...
沙文 發表於 2017/3/9 00:44

你下世做雞時便懂分公乸既叫聲
我又唔知原來天主教都信6道輪廻喎。您同哈佛專家有偈傾嘞。
我又唔知原來天主教都信6道輪廻喎。您同哈佛專家有偈傾嘞。
沙文 發表於 2017/3/11 02:50

你都成日講耶穌, 講天主哩
係咪即係你信耶穌天主呢?
高級模式 | 發新話題
換一個