沙文
回覆 1880# beebeechan
所以話主耶稣學藝不精咯,連記在猶太人史書上既都唔識。
以為打仗就係數人頭定輸赢, 正牌鄉下仔之見也
沙文
基督做開鬥木佬,對建造業缺乏全盤理解。其實,建築佬係唔會買齊曬所有材料先開工,擺嗮響地盤阻住根本開唔到工,另外搵地方擺又增加成本,大家留意下建築地盤的logistic,係用到先會運來,

咁就受建造期間材料價格波動影響,所以,我們常常見新聞報告建造費用超支。
https://hk.appledaily.com/local/20200318/R3OO6KXPVATCZSS6HKA6GGTVLY/

但咁又未必會搞到起唔成畀人笑。後期製作都可以將就一下,例如,本來計劃hardwood flooring就改鋪地氈,坐廁改為踎厠,等第日夠錢再upgrade都得啫。

beebeechan
回覆  beebeechan
所以話主耶稣學藝不精咯,連記在猶太人史書上既都唔識。
以為打仗就係數人頭定輸赢, 正牌 ...
沙文 發表於 2020/4/4 10:44

你唔識野多啲。

記載龐貝擅闖至聖所的史書, 係寫在耶穌死了之後㗎喎。
beebeechan
但咁又未必會搞到起唔成畀人笑。後期製作都可以將就一下,例如,本來計劃hardwood flooring就改鋪地氈,坐廁改為踎厠
沙文 發表於 2020/4/4 17:38

呢啲叫貨不對辦。
賣樓花就一定唔收貨, 做好咗都無用。

你自己裝修碑屎聞還可以。
beebeechan
本來計劃hardwood flooring就改鋪地氈
沙文 發表於 2020/4/4 17:38

再慳皮啲, 用膠舖囉, 仿真度高, 工序簡單。
沙文
回覆 1883# beebeechan
咁即係隔咗成百年先寫,冇乜可信度啦。
沙文
回覆 1884# beebeechan

本售樓pamphlet 唔講到咁明就得啦。好似貴教的天國都冇details 透露, 求其噏下就算鸠數
beebeechan
回覆  beebeechan

本售樓pamphlet 唔講到咁明就得啦。好似貴教的天國都冇details 透露, 求其噏下就算鸠 ...
沙文 發表於 2020/4/4 23:32

又即係咁, 返天國就如地產李話送層樓俾你住勒。

你仲會唔會話: 喂, 用 hardwood floor 定係膠地板㗎, 
有無開揚園景?向南定向西? 至少要中層哩, 高層好啲。
西斜我唔要㗎喎;
4號 4樓, 13樓, 14樓, 24樓我唔要。。。。。咁?

有乜你都袋住先哩。
沙文
您冇要求啫,

我有品味嘛
beebeechan
您冇要求啫,

我有品味嘛

沙文 發表於 2020/4/5 08:36

李生話我送俾你無問題, 我都仲送得起,
怕你交唔起 land tax 唶, 累咗你就唔好哩
beebeechan
您冇要求啫,

沙文 發表於 2020/4/5 08:36

兩面單邊, 套房....唔差喎
你唔執拾, 住得鬧鬧較較
沙文
受難日,我們來研究一下釘十字架的logistics.
據記述,阿穌被要求由彼拉多的office搬十字架去刑場。其實這個情節純粹搵戲黎做,目的係令佢看來辛苦尐。
十字架係相當環保的用具,其結構基本上只係兩碌爛鬼木椿,釘完可reusable重複使用。刑場上必定有上次用過的十字架。如果每次都要由courthouse 搬10字架去刑場,即是表示每次釘完犯人後羅馬兵都將十架搬返courthouse. 佢地會唔會咁屎窟痕搵功夫黎做呢?

所以,搬10架情節純屬煽情,實際上係唔會發生的。
beebeechan
受難日,我們來研究一下釘十字架的logistics.

十字架係相當環保的用具,其結構基本上只係兩碌爛鬼木椿,釘完可reusable重複使用。刑場上必定有上次用過的十字架。如果每次都要由courthouse 搬10字架去刑場,即是表示每次釘完犯人後羅馬兵都將十架搬返courthouse.

沙文 發表於 2020/4/11 09:58

十字架循環再用咪一樣唔合理。

(1)
每次犯人香咗都要搵人擒高, 擔梯搵繩先可以缷到條鹹魚落地, 放番低個架俾下水用。
好很多工序唶。仲要幾工人幫手, 雖話人工平唶。
釘個架要犯人拉去刑場咪仲簡單。
(即係你架tesla , total loss 簡單過拎去車房換呢換路, 又噴油)

(2)
釘十字架, 係要條屍舉高示眾, 以儆效尤。
咁快缷番條屍下架, 就失咗對公眾既阻嚇作用勒。
所以, 一屍卦係架上都幾耐下。

瑪竇福音中說:
他們出來時,遇見一個基勒乃人,名叫西滿,就強迫他背耶穌的十字架。
33到了一個名叫哥耳哥達的地方,即稱為「髑髏」的地方,

稱為「髑髏」的地方: 即是條屍上架, 直到變成「髑髏」先會下架。
尤其係無親人既犯人, 邊鬼個會去理條屍。

所以, 釘十字架, 係一架一佬, 釘者有其架, 唔係飲茶晚飯咁, 個架可以翻釘。做幾輪客。
沙文
梗係唔係啦。经上記著說, 猶太佬釘架, 最多掛5日

19:31        猶太人因這日是預備日、又因那安息日是個大日、就求彼拉多叫人打斷他們的腿、把他們拿去、免得屍首當安息日留在十字架上。
beebeechan

19:31        猶太人因這日是預備日、又因那安息日是個大 ...
沙文 發表於 2020/4/12 02:50

比拉多肯, 就乜都得哩
beebeechan

沙文 發表於 2020/4/12 02:50

猶太佬係掟石之喎, 唔興釘架
沙文
掟石都冇權。
所以嗰個聖殿掟淫婦嘅古仔亦純属吹水
18:31        彼拉多說、你們自己帶他去、按著你們的律法審問他吧。猶太人說、我們沒有殺人的權柄。
beebeechan
掟石都冇權。
18:31        彼拉多說、你們自己帶他去、按著你們的律法審問他 ...
沙文 發表於 2020/4/12 03:52

掟石都冇權。?
後來就有個史提芬給掟石處死啵。係由大司祭公議會批準的啵。

比拉多說明『按著你們的律法審問他 ...』。。如果是宗教上的事, 猶太公議會自己搞掂, 羅馬人唔會插手咁解。你地點判就點判, 唔好煩我總督, 總督要返去同夫人共寢。

我們沒有殺人的權柄。

另外, 猶太人拎耶穌俾比拉多, 係檢舉佢作反, 作王, 叛亂。。。呢啲死罪係要由總督下令既。
猶太司祭們當然無權柄做呢樣野, 做咗就好唔俾面督爺喎。

仲有, 當時是準備逾越節, 掟石處死咗人就係不潔, 無得食大餐, 羊肉餐喎, 一年無得幾次有得食。一定唔可以走雞, 所以, 留番俾比拉多, 羅馬人去殺耶穌, 拎佢上架好過勒。
beebeechan
掟石都冇權。
18:31        彼拉多說、你們自己帶他去、按著你們的律法審問他吧。猶太人說、我們沒有殺人的權柄。

沙文 發表於 2020/4/12 03:52

你睇多一句哩:
31比拉多便對他們說:「你們自己把他帶去,按照你們的法律審判他罷!」猶太人回答說:「我們是不許處死任何人的!」
32這是為應驗耶穌論及自己將怎樣死去而說過的話。

31 同32節有乜關係??
點樣應驗, 應驗咗啲乜?

唔係猶太人無權處死猶太人,
係陰差陽錯下, 俾耶穌用咗嚟應驗一啲預言
沙文
回覆 1898# beebeechan

若果得, 猶太佬就唔會話「我們是不許處死任何人的!」
    逾越節處死咗人就係不潔此theory亦唔make sense. 逾越節本身就係記念冧友嘅
咁喺逾越節犯法, 您咪点都吹我唔脹? 既然逾越節犯法係OK的, 咁逾越節掟死人都冇所謂啦羊肉随時有得食
4:22 所羅門每天需用五千公升細麵粉,一萬公升粗麵粉,
4:23 十頭牛欄裏養的肥牛,二十頭牧場上養的肥牛,一百隻綿羊;此外還有鹿、羚羊、獐子,和家禽等。
6:19 基甸去預備了一只山羊羔、用一伊法細面作了無酵餅、將肉放在筐內、把湯盛在壺中、帶到橡樹下、獻在使者面前。

所以, 監硬要上演釘架這劇情, 其實並唔合理, 纯属老作