昊暠昺
全能...又等如全都要做?

好比沙文也有能把車擦得光亮, 但就是不想現在做 ...
beebeechan 發表於 2023/6/13 22:12

不等於,是等於全都能做/造。

咁,佢能否造出另一個自有永有的神呢?
昊暠昺
甚麼是「全知」

你的理解, 是神早定了你的未來, 
所以, 你今日要做, 要選的, 都要跟神定的一樣 ...
beebeechan 發表於 2023/6/13 21:03

係早已知,知而如是造。

如是知,如設計。如是造,而不離其知,如目的。
beebeechan
係早已知,知而如是造。

如是知,如設計。如是造,而不離其知,如目的。 ...
昊暠昺 發表於 2023/6/14 09:10

你真係多「如」, 但不知所「如」
beebeechan
不等於,是等於全都能做/造。

咁,佢能否造出另一個自有永有的神呢? ...
昊暠昺 發表於 2023/6/14 09:06

能做, 與不做...你未曉分別?
事不為也, 非我不為也, 事我不為也
旁觀者
因為門徒要逃避逼害, 四散到各處, 也是把福音向外傳
beebeechan 發表於 2023/6/13 23:54

真係有料嘅, 隨便"顯現", 向世人講清楚, 何人不信? 使搵班戇鳩四處傳銷?這更證明"天主"根本就係無中生有!
旁觀者
本人打滾多年, 這些炒蝦折蟹早習慣了。
beebeechan 發表於 2023/6/14 00:39

你同"神父"打滾多年, 當然習慣炒"蝦"拆"蟹".
旁觀者
炒蝦折蟹
beebeechan 發表於 2023/6/14 00:39

返去幼稚園啦!
旁觀者
beebeechan 發表於 2023/6/14 09:34

講就天下無敵, 邪教一遇到質疑, 就立刻龜縮.
你爺爺都叫過"天主"出來嘆下爺爺支擂漿棍, 牠够膽蒲頭咩?
屁眼教主叫佢跳崖, 就話唔准試探; 叫佢"顯神跡", 就龜縮話"永冇神跡";叫佢放"天火"燒死村民, 就話係嚟"救人".
叫鬼徒答問題, 就話"唔明", "無知", "無聊", "唔答".
一伙邪教邪徒都係一個鳥樣!
昊暠昺
能做, 與不做...你未曉分別?
beebeechan 發表於 2023/6/14 09:34

神能夠造出另一個自有永有的神,只是佢不造啫 ................. 嘩,真係好好笑呀!
beebeechan
...

講就天下無敵, 邪教一遇到質疑, 就立刻龜縮.
你爺爺都叫過"天主"出來嘆下爺爺支擂漿棍, 牠够膽蒲頭咩?
屁眼教主叫佢跳崖, 就話唔准試探; 叫佢"顯神跡", 就龜縮話"永冇神跡

旁觀者 2023/6/14 23:10 提交

耶神,你有本事就行出嚟……

呢到有條友仔成日咁嗌,神唔敢做就唔係堅嘅!

睇到講開撒旦引誘耶穌:如果你係天主子,就係呢個高塔(唔係懸崖呀)跳落去啦,天使實會接住你。
耶穌既回應係唔睬撒旦。

既然耶穌都是如此反應,我哋平信徒對反基仔呢啲題問, 都應該是「睬你都傻」。

用個粗俗啲既比喻。條猥瑣男在街上對三唔識七既靚女講:如你對波係真既,無裝假狗無隆胸,有本事就露一露波,等人睇下搓下,做唔到就係假野啦!

個女係咪「睬你都白痴啦』
旁觀者
BB仔! 冇嘢講又講東講閪(不是西), 你有啥料呀!
    "天主""當面報應", "決不延遲"嘅"威風"去咗邊?
    你和牠咪又係縮頭烏龜.
匿名
想要了解上帝的全能全知最好去閱讀信條(比如西敏小要理問答)
其實聖經正確的意思應該是  上帝在一切可能的事情上都是完全可能的。
上帝的全能也是在說他能以他的大能大力去做某間事情彰顯他的榮耀
但是只有可能的事情才有可能做出來。
上帝當然不可能創造另一個自有永有的上帝 因為邏輯上不可能有兩個自有永有的存在 這樣是自相矛盾
全知根據我的認知 就是上帝預先知道你會做什麼。
以後有空會好好複習預定論 目前我學得不夠好 暫時先不分享
希望這方面回答道你的問題。

至:昊暠昺
leefeng
其實聖經正確的意思應該是  上帝在一切可能的 ...全知根據我的認知 就是上帝預先知道你會做什麼。
Guest from 111.81.190.x 發表於 2023/6/19 18:36

帝預先知道你會做什麼,包括神父牧师修女性侵杀人?
beebeechan
神能夠造出另一個自有永有的神,只是佢不造啫 ................. 嘩,真係好好笑呀! ...
昊暠昺 發表於 2023/6/16 14:00

你嗰個「自有永有的神」是由另一個神「造」出來的話, 他已經不是「自有」哩。
你諗野.........亦幾令人發笑

我就不「嘩.....」了, 因為你這類不會思考的反基,  見怪不怪矣!
旁觀者
因為你這類不會思考的反基,  見怪不怪矣!
beebeechan 發表於 2023/6/19 22:26

能思考的, 便不會是基督妖徒!
BB仔, 你爺爺已教到你口水乾, 為啥唔求屁眼教主攞一百億,  就唔使做孩子王咁戇鳩, 俾班細路日日屌, 話你連字都未識就話去教人.
昊暠昺
其實聖經正確的意思應該是  上帝在一切可能的 ...
Guest from 111.81.190.x 發表於 2023/6/19 18:36

聖經正確的意思,應該是以聖經作依歸吧!

聖經就這樣說 ............ 路 18:27 耶穌說、在人所不能的事、在神卻能。

不能創造永恆物, 因一旦創造即有始, 有始即非永恆。(創造永恆物是人所不能的)

不能盡兩全, 如能破一切盾的矛及能擋一切矛的盾, 兩者不能兼創之。(盡兩全是人所不能的)
- 能造一支能破一切盾的矛, 不矛盾.
- 能造一塊能擋一切矛的盾, 不矛盾.
- 兩者都能造(全能), 是全能矛盾.

又如成就A君娶B時, 便不能同時成就B君不嫁A等等, 如是諸多能而同時諸多不能。
- 能成就A君娶B,不矛盾.
- 能成就B君不嫁A,不矛盾.
- 能同時成就A君娶B及B不嫁A(全能), 是全能矛盾.

又如用返石頭問題。(這石頭反而是人所可能的)
- 甲能或不能造一塊自己不能舉起的石頭, 合邏輯
- 乙能或不能造一塊自己不能舉起的石頭, 合邏輯
- 丙乃至XXX能或不能造一塊自己不能舉起的石頭, 都合邏輯
- "全能"能或不能造一塊自己不能舉起的石頭, 不合邏輯

如上, 誰都沒矛盾合邏輯, 問題就出在"全能", 不是要求不合邏輯, 而係"全能"不合邏輯。

比如說 .......................

足球是圓形
排球是圓形
籃球是圓形
以上皆圓形,毫無錯誤,圓形沒有問題。可是若說 ……
欖球是圓形,這是明確錯誤的

如是,不是圓形錯,而係角式的問題,因為欖球並不是圓形,是角式不合符圓形。
圓形沒問題,只是欖球非圓形!
同如是,只是"全能"並不合符"全能",因為根本係不能全能!

若全知是真, 全能便是假(如下).

如祂知道A君被殺,祂能阻止嗎?
如果祂阻止,那麽祂所知的A君被殺是錯的。
換言之,祂的一切變動,都說明祂全知是假的。
若全知是真,也就是祂不能變動一切,也就是祂沒有自由意志!
旁觀者
連個"仔"够唔够料"做王"都未知, 真係"全知"!
昊暠昺
你嗰個「自有永有的神」是由另一個神「造」出來的話, 他已經不是「自有」哩。
你諗野.........亦幾令人發 ...
beebeechan 發表於 2023/6/19 22:26

知道了,你個全能神是不能創造另一個自有永有的神。

多謝解答!
beebeechan
知道了,你個全能神是不能創造另一個自有永有的神。

多謝解答!
昊暠昺 發表於 2023/6/21 09:16

在#276你大講邏輯矛盾。
到你講野時就唔使邏輯。
天主就要做啲唔合邏輯既事嚟討你歡心咁?
雖然天主亦做過不合常理邏輯既事,不過唔會為你而做。
昊暠昺
在#276你大講邏輯矛盾。
到你講野時就唔使邏輯。
天主就要做啲唔合邏輯既事嚟討你歡心咁?
雖然天主亦做 ...
beebeechan 發表於 2023/6/21 12:34

回應你,直接就可以了,因為你已直接咁話全能神係不能造出另一個自有永有神的。