leefeng
回覆  leefeng

你咁多爹就硬係答唔到你口中嘅垃圾#117同#156,咪垃圾中嘅垃圾,你所有youtube片,隨時加你果啲偉大反基言論全屬垃圾囉。
jimmychauck 發表於 2023/8/3 23:11

是否垃圾讓看的人判斷,不是你一個揸汽油彈的豬決定的囉!
旁觀者
回覆  旁觀者
國家大義面前,除左字,冇野指教啦吓話?即係其他都指教唔到啦。 ...
jimmychauck 發表於 2023/8/2 23:14

國家無論左中右執政, 基督邪徒都會在外國主子操控下搞顛覆控制, 指什麼教?
    有首歌辭:"朋友來了有好酒, 若是那豺狼來了, 迎接牠的有獵槍!"
旁觀者
敬畏上主=崇拜權力。是的愚蠢開始,用隻眼睇吓邊個遞食物埋嚟跑埋去擘大個口就OK,唔需要用腦。
leefeng 發表於 2023/8/3 10:23

"敬畏上主"還要擘大屁眼!
旁觀者
所以在世俗學說分析,耶穌最有可能係宗教改革者,類似今日政治改革者
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/8/3 11:44

從歷史層面看, 移鼠和張角, 洪秀全這類人並無分別, 滿嘴謊言, 要製造禍亂, 想自己"做王", 正史稱這類人為妖賊!
jimmychauck
回覆 351# 352# 353# Guest from 124.217.137.x
首先,你一再迴避你到底對香港幾有認識呢條問題,從你嘅論說及我嘅論說中我感覺我對香港的認識,是第一身,並比你深許多。如你無法簡單說明,只能視你為非香港人及無第一手資料。
因為離教者之家希奇古怪,基督徒唔清楚基督教,土生土長香港人唔清楚香港情況,外人指點江山就最清楚不過。

其次,你似乎也沒有或無意反駁我#323 #346 #350 提出各樣關於香港情況的陳述,或提出另類見解,我非說你認同我的取態,但我視之為你認同各樣的數字引述及描述。

你的識時務者論述,是假設委曲求全後明天會更好,有權的中央會開恩予以你"民主",並把責任推向現在或當時2019年的被壓迫者。
有權的中央會開恩予以你"民主",是對極權存在不切實際的幻想。過去二十多年香港的歷史是多次印證這點。98年臨立會加會過惡法,人大數次繞過終基本法程序自行釋法,16年立法會選舉後以儀式性的宣誓條例褫奪多位民選議員的資格。共產黨從來亦見縫插針,不會放過任何攬權的機會。
博奕中從來都是增加自己籌碼而非雙手奉送,中國裡省與省間,市與市間,中央與地區間一樣存在博奕,為香港當然要以博奕論去自身利益的政治問題,而非寄望靠乞求的行逕從一個有七十年懕迫人民歷史的政權中收到民主。
中國「完善選舉制度」乃共產黨主導的行逕,談何將責任套在黃絲身上blame the victim?更未見你談及共產黨的任何責任,乃屬相當的偽善。保障港人權益的司法制度因逃犯條例做成的缺口及權金勾結已帶來廿年的經濟掠奪前面己解釋過,在此不贅。
基本法規定外交屬中央事務,本人不明白你"全港的外交關係"何所指,亦未曾聽過共產黨本身對民主有何信任,
叫民眾為一個不由民眾選出的政權的行為負責,如上所述,是blame the victim式的偽善。

你比喻重心之一為:人不為己,天誅地滅。呢種唔叫道德,叫生存法則。是把人還原為僅為糊口的動物的低等要求。
比喻不倫不類,
1. 冇人話外國全部黃
2. 你移民去外國,乃與國家有利益交換,國家的福利及稅收制度與你各取所需,並無要你對任何政黨有忠誠或擁戴,藍絲則是擁戴共產黨的統治。
3. 外國政權乃集體選出及可輪替,香港及中國政權兩者皆非,反對兩者的道德問題沒可類比。
4. 人本身無責任擁戴任何政權或政黨
5. 人除左工資之外仲有好多考慮因素去選擇工作,一日僱傭關係未成立雙方亦無責任,與工資高低並無直接關係,相信乃閣下手誤。
6. 工作可以非常隨意選擇、轉換,什至失業,而香港/中國的國民/居民身份乃出身所帶來,並且放棄異常困難,並且港共政權什至在行政程序上(拒絕領取強積金)否認實然已移民英國的BNO簽證。
以上,以僱傭關係中的道德論國民身份乃屬類比錯誤。

香港七百多萬人口,住戶數2021年267萬,2022年家庭入息中位數乃$28300 800億乃一半家庭一個月以上的月入。本人或許有幸可輕鬆承擔一萬多元,全港一半家庭卻是損失一個月的收入。
再回到首先嘅問題,你唔係香港人嘅話,話呢啲叫唔多錢,就叫慷他人之慨。冇係香港生活交稅嘅,就叫空口講白話。
再要我列出其他超支工程嗎?再要我列出歷年的超支嗎?這是單在論超支而已,並未論工程本身。

工程的主要支出是工資,這個我沒有特別資料,你可以提供一個合理的比例,我只知道機場三跑整個項目涉及開支1415億港元,單買海砂已需要212億至331億元,連同267億運費,大概500~600億港元

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0523_00822_001.html
https://www.factwire.org/investi ... E%E6%B5%B7%E7%A0%82,%E5%BE%9E%E5%85%A7%E5%9C%B0%E5%85%A5%E5%8F%A3%E6%B5%B7%E7%A0%82%E3%80%82

而你提出經濟學,又幾唔錯,不過忽略左機會成本同埋邊際效益、邊際成本,以及最基本嘅經濟原則,goods and services。社會上人力只有一定數量,工人去晒起大白象,就唔夠人起樓,做成起民住樓數量下降及成本升高。
香港啲白象工程,三跑、高鐵,口岸,港珠澳橋、已全部知道初期成本即使算入經濟增益亦無法收回,更未計算後期營運及維護的成本。
三跑則更厲害,極多航空業專家指出機場升降量不足乃空域擠塞問題,空域問題不去找周邊城市談判解決,就一千多億去加建一條跑道。一千四百多億,夠興建或買起全國四大機場有餘,當年玫瑰園計劃,連同北大嶼山公路及當時全世界最長的斜拉橋青馬也不過800億元,並且當時玫瑰園計劃被共產黨批評為英國要敗光香港財政儲備之詭計。
高鐵亦離譜,香港段26公里長,平均時速120多或更少,863億,上海磁浮,29公里長,平均時速300左右,造價不足125億港元。平勻公里造價貴接近十倍,速度一半亦不足。
花錢不是問題,花出去要有效,資源亦要計劃,不然誰也懂花錢。
基建狂魔中國,現在經濟也快崩盤了,原因就是基建狂魔。咋又不是錢花在工人身上,錢生錢錢滾錢經濟一直上升?

前面已經講過,香港人已見生活質素自回歸後逐年下降,要求普選改格局,自主改變,不知道又要先問誰?2019年11月全港直選,民意仲唔清晰?
jimmychauck
回覆 362# 旁觀者

基督教係原罪嘛,得啦,同你討論個屁呀? Ad hominem.
jimmychauck

回覆 361# leefeng

首先就不由不作答的人判斷。

閣下話係垃圾場嘛,延伸你邏輯你又唔鍾意?

你咁多爹就硬係答唔到你口中嘅垃圾#117同#156,咪垃圾中嘅垃圾,你所有youtube片,隨時加你果啲偉大反基言論全屬垃圾囉。

你都回唔到,我唔洗有新野㗎,repeat and repeat is sufficient.
匿名
回覆  Guest from 124.217.137.x
首先,你一再迴避你到底對香港幾有認識呢條問題,從你嘅論說及我嘅論說中 ...

係咪土生土長香港人,你作為土生土長香港竟然會唔識睇,有無搞錯?
1)繁體字 + 流利書面語 = 台灣人
2)簡體字 + 流利書面語 = 內地人
3)簡體字 + 粵語 + 內地用語 (e.g. 屏蔽門 、充值、登錄等) = 廣東省人
4)繁體 + 粵語 + 香港用語 (e.g. 月台幕門、增值、登入等) = 香港人

呢樣基本上無得扮
咁都唔識睇,你係咪新移民?

2)宏觀經濟學呢個概念係HKALE ECON  Syllabus 有教
無讀過相關學科的人正常係唔會明
所以中共成日宣傳「民主未必好」
其中就係大部分人都無宏觀社會學的概念

情況就好似無受理科訓練的人
用宏觀的生物學思考細菌病毒有些相似

在1920年代全球經濟大蕭條下
經濟學家就提出咗「用基建刺激經濟」
令失業率下跌和經濟回升

不過如果經濟唔係大問題(低失業率,接近全民就業)的時候搞基建
刺激經濟政策就會變成企業「搶人才」之戰

3)唔搞抗爭,中共會否俾香港人真普選唔知。但起碼俾咗「超級區議會界別」(2012)、接近全體區議員普選,和二選一的假普選行政長官(2017),香港盼授的資歷獲全球認受,現在連區議會都無得你選(得返19%議席),唔知係邊批人造成?
leefeng
回覆  leefeng

首先就不由不作答的人判斷。

閣下話係垃圾場嘛,延伸你邏輯你又唔鍾意?

你咁多爹就硬係 ...
jimmychauck 發表於 2023/8/4 07:58

你越repeat,我就偏唔回,吹咩?
你地勇冇都慣咗repeat and repeat 耍流氓,打人放火同說謊架啦!
我們一啲也不會意外!
繼續滾地撒賴啦,我在欣賞中!

匿名
1)至於你講的「先駛未來錢起基建,會導致經濟崩壞」

呢個你又係用咗微觀個體經濟思考宏觀經濟
先前已經講咗,錢係在宏觀社會學上,只是管理工具,唔係真資產

個體無法生產鈔票,但政府甚至可以狂列印鈔票,但只會令通帳升溫,不能改善經濟,就係例子

相反,基建、科技、人才,先係一個國家和城市的真正硬資產。
所以點解講咗中國經濟會爆,爆咗咁耐,都仲未爆。

現在經濟開始爆,係因為政治原因(美國制裁)和之前的COVID LOCKDOWN,令投資者卻步,人才流失,而唔係瘋狂起基建的結果

2)至於點解你又會發現,平均每十年會有一次經濟泡沫爆破
又係要用宏觀經濟角度思考
在微觀經濟角度,借咗錢,就係先駛未來錢
宏觀又點睇?

呢個有少少複雜,叫「信用創造」
簡單來講,係宏觀經濟學,借錢,係一個「自動印鈔機」,而還錢,就會「信用緊縮」,即係「自動食鈔機」

例子示範
假設社會總資產有5350,小明50,小文300,銀行5000
小明向銀行借100蚊,小明現在有150蚊
咁銀行現在有幾多錢
你直覺會答4900蚊

但係問題係,如果銀行拿左其他存款人(如小文)存款的錢,去向其他人借錢。
那麼,你帳面上,你戶口有無少過
答案當然係無
咁就產生「信用創造」

帳面上,借錢活動創造了100蚊出黎
實際上,借錢活動無創造過錢出黎

所謂經濟泡沫,就係「信用創造」產生出黎的泡沫

以上全部係HKALE ECON syllabus 有講
但無修讀過相關學科的同學,正常唔會思考到
匿名
「高鐵亦離譜,香港段26公里長,平均時速120多或更少,863億,上海磁浮,29公里長,平均時速300左右,造價不足125億港元。平勻公里造價貴接近十倍,速度一半亦不足。

花錢不是問題,花出去要有效,資源亦要計劃,不然誰也懂花錢。
基建狂魔中國,現在經濟也快崩盤了,原因就是基建狂魔。咋又不是錢花在工人身上,錢生錢錢滾錢經濟一直上升?」

================

如果講宏觀經濟角度
呢個又要睇點解咁貴

如果別人平,係因為人工平,例如2000元請工人,請10000人起
香港貴,係用50000蚊請工人,請10000人起

帳面上成本比人貴25倍
但係宏觀經濟學上,兩者成本沒有分別
因為其實都係用咗10000個人力資源

如果係因為安全或人道程序複雜,
咁其實反而係好事

但如果係因為工人成日蛇王,或者貪污,或者太多不必要的程序,導致造價貴,咁就有嚴重的問題了

另外,如果成本貴,係因為成日起完,驗收唔合格,拆完又改,
呢個都係一個問題,但驗收始終唔可以鬆,否則就會出現「豆腐渣工程」。但必須改善程序,減少無謂重複工程。

睇價錢做人,個體(微觀)好簡單

但去到社會層面,睇價錢做決定,係好危險的事,
特別係民選的議員,大多無受相關訓練。
因為微觀經濟和宏觀經濟完全係兩回事,
你以為幫社會和政府省錢,其實唔係。
匿名
再解釋微觀宏觀經濟分別
就以起高鐵為例

微觀經濟下看成本:哎呀,駛咗1000億呀,好貴,但「創造咗」20000個職位空缺出黎。

宏觀經濟下看成本:社會為咗建高鐵,動用咗20000名工人8年時間,呢20000名工人,如果唔興建高鐵,便可以去興公屋、私樓、可以起到50000個單位。
匿名
再談微觀和宏觀經濟

SCENARIO:我現在好窮

微觀經濟正確策略:既然你窮,就要慳錢。慳錢結果,就係更多儲蓄,更多儲備。要小心格價,唔好買貴野。

宏觀經濟正確策略:掉返轉,國家窮,通常陪住失業率高,政府無錢,反而要帶頭洗多D錢,因為錢只係社會資源管理工具,現有失業率高,政府駛越多錢,就會令工人有工開,唔會被迫「投閒置散」,最後無論社會和個人都得益。國家富裕,全民就業,國家就唔應該駛錢,因為國家富裕下還駛咁多錢,反而會導致政府「向私人市場搶人才」以及導致「環境破壞」,未必好事,政府應該要「派錢」,將國家的錢流入市場。
jimmychauck
回覆 369# leefeng

我唔會吹,因為你唔回即係你癈,干我了事。
jimmychauck
回覆 368# Guest from 124.217.137.x

1) 見你拿捏唔到乜野香港情況,咪問清楚。
2) 我經濟讀到高中,公開試grading亦係最高grading,大家不妨拋吓書包。
民主未必好,同承諾左唔俾,係冇關係
咁你都識話經濟唔係大問題的時候搞一般般,咁19年前果十年香港經濟你覺得點?中國經濟你覺得點?
3) 問題答案係共產黨,叫民眾為一個不由民眾選出的政權的行為負責,如上所述,是blame the victim式的偽善。
乃共產黨把足夠大的"一小撮人""極少數極少數人"在經濟及體制上逼上攬炒之路,並且該運動獲得廣泛民意基礎。

有一個你必須回答嘅問題,為要顯出你嘅思路。
社會不穩,是誰做成?誰負責?為什麼?

回覆 371# Guest from 124.217.137.x
咁你講吓高鐵、沙中線點解超支,點解鹜誤、工程係咪拆完又改,係咪豆腐渣囉。

特別係民選的議員,大多無受相關訓練。

你係咪講緊啲咩賈博士同柯創盛?
姚松炎咩資歷?公民黨咩資歷?
立法會從來都係負責政治,技術方面係依靠各技術官僚及商界專業人士俾啲TLDR,令一般人都睇得明作出informed decision嘛。
或者你係咪其實相信精英治港好過港人治港,或其他更好方法,你可以直接啲講解你覺得咩係最好,好到可以中共唔洗守承諾。咁同個現實又有幾大關係?從來都知民主不能解決一切問題,但係係對普遍人保障比較大嘅制度,同埋容易hold people accountable 及防治貪腐比較好嘛。
匿名
1)你讀緊HKCEE定HKDSE,如果係HKALE,無理由會用微觀經濟視角看宏觀經濟,除非你俾晒老師,或者唔識應用討論。

2)其實最好的考核民主。例如要求,選民要修畢某些課程並合格,確保掌握一定知識,先可以報名登記成為選民。例如要中五(舊制)或中六(新制以上),要有三年以上實際社會工作經驗,然後要參加一定網上課程(講下微觀及宏觀經濟分別、歷史、基本的科學、科研、公共醫療衛生知識,之後網上評核合格,就可以登記做選民)

以上咁就平衡民主和精英。

一刀切,比晒18歲以上人士投票,一人一票,未必好事。
匿名
最好加埋,如果有刑事犯罪,出獄後要再過多10年,先可以投票
有精神病記錄,要Certify康復3年先可以投票

考核式民主普選,似乎比較理想
匿名
最好加埋,如果有刑事犯罪,出獄後要再過多10年,先可以投票
有精神病記錄,要Certify康復3年先可以投票

考核式民主唔同功能組別或選委會

考核式民主係公開,人人都可以報名,上課程,合格就可以投票
匿名
另外,如果香港要推行民主,要小心烏克蘭的故事重演

烏克蘭與香港共通之處:

政治特點:

烏克蘭人一半親歐盟,一半親俄羅斯
香港人一半親西方及日韓台,一半親中共

香港被視作中西文化交匯區,緩衝區,中間聯繫人
烏克蘭被視作歐盟與俄羅斯文化交匯區,緩衝區,中間聯繫人

資源:

雖然烏克蘭有歐洲糧倉之稱,唔怕無食物供應。
但係,發電的燃料,仍然依靠俄羅斯。
香港發電都有一半來自深圳,糧食和食水主要靠內地。

教育:
香港教育良好,大學教育在年輕一代普及。
烏克蘭大學生很多,全烏克蘭有高達317所大學,超過150名大學生。年輕一代有超過60%都讀完大學。

民主:
香港無民主,無普選,無得選行政長官,只有得選57%的立法會議員和94%區議員,現在降至20%

烏克蘭有民主選舉,可以選總統

點解烏克蘭會出事:
主要係咁

民眾一時選親歐盟總統,一時選親俄羅斯總統
結果激嬲俄羅斯

激嬲主要係因為軍事及政治安排混亂
係一時親俄,一時親歐,所造成的混亂。

當親歐盟總統上場,就會清算推翻親俄羅斯總統的好多決定,或者做一些動作,激嬲俄羅斯

當親俄羅斯總統上場,就會俾好多權利俾俄羅斯,甚至引俄軍入室。

雙方勢力交替下,造成大混亂,最後搞到戰爭
匿名
修正:烏克蘭超過150萬名大學生