beebeechan
有神話傳說夾雜,即係三國演義,唔係三國志啦。

...
抽刀斷水 發表於 2023/10/10 01:47

咁史記裡也有神話傳說啵
抽刀斷水
埃及與加沙接壤的邊界.....重門深鎖
beebeechan 發表於 2023/10/10 01:38

又關美國事喎:https://en.wikipedia.org/wiki/Egypt%E2%80%93Gaza_barrier
抽刀斷水
咁你亦唔可以話當中無歷史喎
beebeechan 發表於 2023/10/10 01:49

你咁講相當於話三國演義當中有歷史。

假野唔難分,真野都唔難辨別,但係真假混集既就最難分真假。
抽刀斷水
咁史記裡也有神話傳說啵
beebeechan 發表於 2023/10/10 01:55

呢個我又唔知喎。

有人認為正史係為勝利者而寫,據知現代研究歷史學者好多都會參考野史。
beebeechan
呢個我又唔知喎。

抽刀斷水 發表於 2023/10/10 02:02

〈秦本紀〉「女脩吞玄鳥卵而生大業」
你唔係信食隻蛋就會生仔架係嘛
beebeechan
呢個我又唔知喎。

有人認為正史係為勝利者而寫,據知現代研究歷史學者好多都會參考野史。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/10/10 02:02

唔係喎
聖經中既列王紀, 鬧爆猶大, 以色列既衰王, 鬧到佢地要絕子絕孫
上流寄生族
聖經包括了舊約和新约两部分,猶太人只守舊約,不接受新約。每當我們去以色列旅行,看到猶太人遵守舊約律法
... 飲水思源,感念猶太人逃出魔幻紀 發表於 2023/9/25 10:50
飲水思源,感念《或-恩》猶在亲【仍然在世之亲人】
上流寄生族
对联
聖經包括了舊約和新约两部分,猶太人只守舊約,不接受新約。每當我們去以色列旅行,看到猶太人遵守舊約律法 ...
逃出魔幻紀 發表於 2023/9/25 10:50
,基督教盲信“圣经”,不接受传统【中国传统】。
抽刀斷水
〈秦本紀〉「女脩吞玄鳥卵而生大業」
你唔係信食隻蛋就會生仔架係嘛
beebeechan 發表於 2023/10/10 02:12

要保持族裔血統純正,又要記錄個血統點黎,當時又未有進化論,唯有咁作黎填補啦。如果用進化論,咁就會話「由玄鳥進化而成」架喇。
抽刀斷水
唔係喎
聖經中既列王紀, 鬧爆猶大, 以色列既衰王, 鬧到佢地要絕子絕孫
beebeechan 發表於 2023/10/10 02:14

依家都未搞清楚究竟係咪「聖經 = 歷史」

Is the Bible a True Story?
beebeechan
要保持族裔血統純正,又要記錄個血統點黎,當時又未有進化論,唯有咁作黎填補啦。如果用進化論,咁就會話「由玄鳥進化而成」架喇。
抽刀斷水 發表於 2023/10/10 09:55

遠古時未懂天文學, 創世紀說月亮是小光....你又掩住嘴笑嘅??
抽刀斷水
遠古時未懂天文學, 創世紀說月亮是小光....你又掩住嘴笑嘅??
beebeechan 發表於 2023/10/10 10:47

你要將聖經咁神聖既地位,降格為中國史官記錄咁既水平,咁我都無話可說既。

如果按Is the Bible a True Story?咁講,聖經中記載既好多「歷史」片段,其實都經唔起考古學既考驗喎,對於教徒讀咗咁多經文以為就係真歷史,你有無咩見解?
抽刀斷水
穆斯林遜尼派的《布哈里聖訓實錄》內,至少有58條提到反猶太人,例如:62章3593節記載「猶太人將要同你們作戰,你們將會戰勝他們,就連石頭都說:『喂!穆斯林!這個猶太人藏在我的後面,快來殺掉他吧!』」

一些穆斯林言論引用《穆斯林聖訓實錄》41章6985節來反猶:「復生日不會來臨,直到穆斯林殺戮猶太人。當穆斯林追殺猶太人,他們藏於石頭和樹木後時,石頭和樹木就會喊:『穆斯林!安拉的僕民!我後面的就是猶太人,快來殺他!』」巴勒斯坦的哈馬斯組織也採用這段聖訓為憲章第7條的一部分。

https://newmedia.cccmforhim.org/ ... %E5%8D%81%EF%BC%89/

抽按:如果可蘭經有呢啲經文,加上佢地又有聖戰經文意志,和平真係永遠molamola~
beebeechan
如果按Is the Bible a True Story?咁講,

抽刀斷水 2023/10/10 11:41 提交

Is Bible true story 點講啊,我唔知喎。
你要人睇完萬字既文嚟知你想翕乜?!有無過份咗少少。
抽刀斷水
Is Bible true story 點講啊,我唔知喎。
你要人睇完萬字既文嚟知你想翕乜?!有無過份咗少少。 ...
beebeechan 發表於 2023/10/10 13:10

呢個係我睇完既結論:聖經中記載既好多「歷史」片段,其實都經唔起考古學既考驗。

咁聖經咁長,咁多「歷史」片段,呢篇野算係駁得短架喇。
逃出魔幻紀
恩將仇報

發動是此襲擊的哈瑪斯領䄂:Yahya Sinwar

是2011年以色列與哈瑪斯人質交換計劃, 以1026個哈瑪斯 ...
beebeechan 發表於 2023/10/8 21:44

Yahya Sinwar好似已經走咗
beebeechan
呢個係我睇完既結論:聖經中記載既好多「歷史」片段,其實都經唔起考古學既考驗。

咁聖經咁長,咁 ...
抽刀斷水 發表於 2023/10/10 14:26

弊在你又唔去睇聖經中「經得起考古學既考驗」既「歷史」片段。

你這種只看公, 不看字的考究方式, 十分不客觀, 不科學。
beebeechan
Yahya Sinwar好似已經走咗
逃出魔幻紀 發表於 2023/10/10 14:56

以機掉炸彈...中了
抽刀斷水
弊在你又唔去睇聖經中「經得起考古學既考驗」既「歷史」片段。

你這種只看公, 不看字的考究方式, 十分不 ...
beebeechan 發表於 2023/10/10 21:17

如果有條友吹十句,當中只有四、五句啱,咁呢條友講既野仲可信嗎?
beebeechan
如果有條友吹十句,當中只有四、五句啱,咁呢條友講既野仲可信嗎? ...
抽刀斷水 發表於 2023/10/10 22:13

咁你拎10 句出嚟先喇,
睇下我跟唔跟, 或者...再大你十句