回覆 20# 抽刀斷水

有尐罪行係要有能力先可以犯到
譬如,若然您冇咁上下權力,就玩唔到holocaust.

「唔信就永死」只係白痴仔發噏風啫, 觸犯唔到剝奪人權
您有冇人證肯認自己白痴到因為驚落地獄所以信雞涿教呢?
你唔信就梗係當佢白痴仔發噏風啦,等於有人拎支槍指住你個頭你都唔信佢會開槍一樣囉:

http://exchristian.hk/home/article/show/48

A和我在快餐店再看一次四律,依然沒有信。於是她在白紙上劃兩條線,說明人原本走在神的慈愛之路,後來人犯罪,墮落到神的忿怒之路,耶穌為罪人死,十架頓成橋樑,使人與神和好,唯有信耶穌才可得到神永恆的愛。否則,落在忿怒之路上,要承受神永恆的震怒。

這勾起我心底深處的恐懼,害怕末日的審判,於是祈禱信耶穌。


http://exchristian.hk/home/article/show/250

小孩是白紙,你寫什麼上去,他們就成什麼樣子,即使那是完全扭曲的價值觀。在當時我的心中,神是好可怕的角色,祂喜怒無常,喜歡把討厭的人丟去永火中,如果你不想死了之後下永火,你就要信耶穌。耶教所說的大愛,我沒有經歷過,到今天我腦中最清晰的反而是九歲時看的一張描繪地獄永火的小冊子,天使把不信的人(無論他是不是好人)推入火中,不信者就在那裡被燒到永遠。

這種宣教方式非常陰毒,孩子如害怕一件實在的東西,如大狗,他們成長後總有機會因和狗狗有良性接觸而化解恐懼。可是,死後世界是無法驗明的,因此在永火論長期洗腦下長大的孩子,對地獄的恐懼會伴隨他們一生。

我就是其中一個。

地獄恐懼深埋在心中,又無其他信仰參考時,結果在人生受挫之時(也是耶徒說的呼召)慢慢引領我走向那「唯一」的解決之途:信教。
支持鼓勵每位離教者
要承受神永恆的震怒。
抽刀斷水 發表於 2015/12/14 04:03

係佢未睼聖經就信耶穌啫, 都唔怪得晒人,聖經都話神係冇永恆的震怒嘅:

弗4:26        不可含怒到日落.
含X到日落就得
又有邊個睼哂成本聖經,完全了解當中所有矛盾之後,先至信耶穌架?
支持鼓勵每位離教者
呢句唔係最後一句, 唔駛睼哂成本都會睼到
信佛教嘅人都係唔會睼哂所有佛經咖啦, 可見人人都係睼到啱啱好够信就算
de omnibus dubitandum
該句含X到日落係要求人去做,無話耶和華自己都要遵守既。

仲有,你係咪保證成本聖經無自相矛盾既情況出現先?否則你睼到呢句,但難保之後又出現同呢句矛盾既句子出現既噃。
支持鼓勵每位離教者
人係照邪傻瑕個卵樣造出黎嘛, 所以人應該學佢點做就點做

有都冇所謂啦, 又有邊個睼哂成本聖經,完全了解當中所有矛盾之後,先至信耶穌架?
若然樓上那位朋友將經文由頭到尾摷一次, 佢就唔駛信得咁心急矣
我保證由頭到尾成本聖經都冇話信主一定要在死前.到 last moment be4 last judgement先話信咪得咯
de omnibus dubitandum
高級模式 | 發新話題
B Color Image Link Quote Code Smilies
換一個