返回列表 回覆 發帖

穿梭流浪於各宗教的迷惘離教者

我仲高估咗BB版友既求知慾添,真係唔好意思。

The first consistent attempt to set up an institutional  ...
抽刀斷水 發表於 2019/6/7 21:44

Cervini’s presses 是教廷御用印局,
咁不會為當年興起的新教印刋物, 或印與教廷砥觸的資料,
有乜出奇先?

唔通 當年TVB 會播亞洲電視既節目咩!

The first consistent attempt to set up an institutional  ...

我就無咁多時間睇哂份359頁論文勒,
就你拎到出嚟既講下哩

所謂禁書令, 又係局限係羅馬城, 羅馬教區內之喎:

(1)For the dioceses of Rome,

(2)According to a decree of 12 June 1543, all the city’s book shops were to be thoroughly investigated in search of
Protestants publications

唔係全歐洲各國都禁.

而且, 論文內也聲明了:

你睇多幾十頁就見到勒
due to the relative autonomy in religious matters either achieved or claimed by rising nation states such as Spain, Portugal and France and to the success of  Reformation  movements  especially  in  Central  and  Northern  Europe –the sixteenth-century  papacy  had  serious  difficulties  in  exerting  a  decisive  influence beyond  the  Alps  and,  to  some  extent,  even  had  to  struggle  in  the southern  Italian regions  controlled  by  the  Spanish  monarch

教廷, 得把口, 無乜力水:
Catholic  policy  was  not  uniformly dictated  by  Rome,  especially  since  lay  rulers  were  often  unwilling  to  expose  their domains to its political and economic influence

According to a decree of 12 June 1543

1543年6月,哥白尼都香咗哩

更加說明哥白尼唔係因為「驚」教廷而「唔敢」出版喎
當時根本未有禁書令這回事
教廷, 得把口, 無乜力水
beebeechan 發表於 2019/6/7 22:20

最有力都係教廷授權既異端裁判所丫嘛。

依家你了解咗咩係禁書令,咩係禁書目錄面世喇河?

教廷的禁書令是1559年才有。
時序上, 你又露醜了

(獻醜不如藏 jer) ...
beebeechan 發表於 2019/6/6 06:25

邊個獻醜,邊個要藏 jer,你就算唔肯道歉,相信其他版友都很清楚了。
不過, 唔知你有無讀哂份論文唶
beebeechan 發表於 2019/6/7 22:19

「唔知你有無讀哂份論文唶」、「總好過那位人兄」
        BB仔,你字都未識,就學人講《辟邪紀實》,番去BB班先啦。
邊個獻醜,邊個要藏 jer,你就算唔肯道歉,相信其他版友都很清楚了。
抽刀斷水 發表於 2019/6/8 00:09

一個滿嘴謊言嘅無恥之徒,大家都清楚!
「唔知你有無讀哂份論文唶」、「總好過那位人兄」
        BB仔,你字都未識,就學人講《辟邪紀實 ...
旁觀者 2019/6/8 00:50 提交

今次都算行運囉
你只係叫我返去讀BB班,
無搞我既屁眼兒屎忽窿

今日僥倖保未失
耶稣教如果係好貨,就不會天天被世界各人士勁插!
耶稣教如果係好貨,就不會天天被世界各人士勁插!
leefeng 發表於 2019/6/8 22:30

有22億人認為係好貨啵
天天插基督教既人又有幾多?

一個離教者之家就係你既世界? 會唔會細咗啲, 世界變咗細界
無搞我既屁眼兒屎忽窿
beebeechan 發表於 2019/6/8 02:00

有「神父」插你就够,爺爺不沾這種髒事。
有22億人認為係好貨啵
天天插基督教既人又有幾多?
beebeechan 發表於 2019/6/8 22:37

基督妖教徒如蚊子、蟑螂一樣多,是千多年建築於對歐洲、非洲、美洲、印度果亞人民的血腥屠殺。現在情況正在改變:
1. 超過十萬英國人從網上下載了「洗禮取消證」,表示與基督教信仰一刀兩斷。《英國無神論運動繼續升級 現在網上出售「洗禮取消證」》《基督日報》2009.4.2日報道
2. 一項九國研究顯示:宗教(基督教)將在這些國家滅絕。這些國家包括:澳大利亞、奧地利、加拿大、捷克、芬蘭、愛爾蘭、荷蘭、新西蘭、瑞士。"Religion may become extinct in nine nations, study says" www.bbc.com.uk 2011.3.22日報道
    3. 「澳洲歷史教育實行『去耶穌化』,規定教科書中的時代年份不再以耶穌出生為分水嶺,即棄用BC(西元前,Before Christ)和AD(西元,Anno Domini,拉丁語為耶穌誕生後紀元)。」﹙《澳洲棄用耶穌誕生為時代分界線》「天亞社」中文網轉載《AM730》2011. 9. 5日報道﹚
4. 汶萊國王宣布全國禁止公開慶祝耶誕節,違者可面臨最高五年監禁。其他被禁活動包括布置耶誕樹和唱耶誕歌等。(《汶萊國王頒令禁公開慶聖誕》《星島日報》2015.12.23日報道)
    5. 英國聖公會領袖韋爾比及天主教紅衣主教尼克爾斯先後發表耶誕文告,警告基督教或於起源地的中東滅絕。(《聖公會天主教發文告痛斥IS 「基督教或於中東滅絕」》香港《東方日報》2015.12.26日報道)
    6. 隨著一項贊成或退出的網上登記系統展開後,挪威國家教會在四天內失去超過15,000名信徒。(《State church loses 15,000 followers in four days as online registration system prompts exodus》 「Independent」網2016.8.21日報道)
1. 超過十萬英國人從網上下載了「洗禮取消證」,表示與基督教信仰一刀兩斷。
旁觀者 發表於 2019/6/9 05:36

點解你既帖成日都係欠腦既呢?

係咪網上下載了張美國綠咭, 就是會變成美國公民既呢?
3. 「澳洲歷史教育實行『去耶穌化』,規定教科書中的時代年份不再以耶穌出生為分水嶺,即棄用BC(西元前,Before Christ)和AD(西元,Anno Domini,拉丁語為耶穌誕生後紀元)。」

咪又係撇唔甩耶穌...
無阹到喎
耶穌前, 耶穌後...咪一樣!
唔係除褲放屁都係藕斷絲連哩

不如好似日本咁,
係香港叫林鄭2年
2. 一項九國研究顯示:宗教(基督教)將在這些國家滅絕。

呢啲仲白痴
好比話恒生指數將會升破五萬點!!!!

呢啲唔使講幾時會對現既話, 吹幾大都得!

你都係專心吹簫好過哩
5. 英國聖公會領袖韋爾比及天主教紅衣主教尼克爾斯先後發表耶誕文告,警告基督教或於起源地的中東滅絕。

白痴之二:
又比喻, 天安門城樓又會唔會容許懸掛青天白日旗咁呢?
5. 英國聖公會領袖韋爾比及天主教紅衣主教尼克爾斯先後發表耶誕文告,警告基督教或於起源地的中東滅絕。

這些都不是人民有自由旨意選擇下發生的事,
正如中世紀, 歐洲小國全民都要是基督徒添。
揸支步鎗指住你, 咁送中法案一定通過, 
六月九亦唔會有反送中遊行。

白膠黐, 好難醫
你都係專心吹簫好過哩
beebeechan 發表於 2019/6/9 07:34

「科普特語專家」、妖徒有「三十三億」、「官府有參與打教」,BB仔,你咁能吹、咁鍾意吹,最啱攞你爺爺支尺八去吹。
「科普特語專家」、妖徒有「三十三億」、「官府有參與打教」,BB仔,你咁能吹、咁鍾意吹,最啱攞 ...
最啱攞你爺爺支尺八去吹。
旁觀者 發表於 2019/6/10 00:25

唔止尺八, 五尺都有
尺八, 真係濕碎哩
高級模式 | 發新話題
換一個