返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 神的問題討論

其實可以唔洗咁心急回覆我,

daniel99266 2020/2/23 15:29 提交

我早諗定㗎喇。
你會點回,我早預知。
好似你之前講空間又平行又相交,只要諗清楚D 就知自己係咪理解錯左人地既說 ...
daniel99266 2020/2/23 15:29 提交

我唔講出你既錯誤,你又點知你講錯咗,至少都講得唔清楚哩。
點解一時你就話人選擇「被預知」(當然是被神知哩)
二時又話過去既選擇「不被自己預知」
究竟邊個係做緊全知者既角色,係人定係神?
beebeechan 發表於 2020/2/23 15:39

呢個係你比既例子既跟進回應,
你問人知道3日前選A餐,是否導致你3日前既選擇係受到3日後既你所知既過去受"影響",令到過去既果一刻選擇並冇自由意志,
呢個情況,人並非全知者,情況同全知者不同,不同既點可以睇返我果個跟進回應既分析。
好似你之前講空間又平行又相交,只要諗清楚D 就知自己係咪理解錯左人地既說 ...

翻查談話紀錄#51
我都唔係講平行有相交喎,
係平行,但有通道連接之喎。

另外,多維宇宙平行空間中的「平行」也不是指幾何上的平行。
呢個係你比既例子既跟進回應,
你問人知道3日前選A餐,是否導致你3日前既選擇係受到3日後既你所知既過去 ...
daniel99266 2020/2/23 15:45 提交

3日前既神當然知你揀A餐哩。
3日前既你係咪被逼揀A餐呢?
3日前,係你自己經歷過既時間。
當時有冇人逼你,引誘你,煽動你揀a餐,
你自己心知哩。
決定揀A餐過個,係你喎,唔係神。
第1步, a=b
第5步, 分母=a-b=a-a=0
daniel99266 發表於 2020/2/23 15:34

係喎,第5步成條數變成無意義。
你問人知道3日前選A餐,是否導致你3日前既選擇係受到3日後既你所知既過去受"影響",令到過去既果一刻選擇並冇自由意志,
呢個情況,人並非全知者,情況同全知者不同,
daniel99266 發表於 2020/2/23 15:45

『人並非全知者』
人不是未來的全知者,
但現在的你, 是過往的你既全知者哩啵....

你『知道』3日前選A餐, 不是導致你「3日前選A餐」的原因喎.
你當時點解要揀A餐呢? 只有你自己知
人並非全知者,情況同全知者不同

daniel99266 發表於 2020/2/23 15:45

無錯, 人不是全知者,
但你.....卻老是要站在全知者的位置來看事啵.
為甚麼你不用番人的角度來看呢?
高級模式 | 發新話題
換一個