返回列表 回覆 發帖

「轉載」烏合麒麟漫画家

回覆  leefeng

中文就不至於話唔識,我識小小中文嘅,粗通文墨咁啦,好過您 a bit.

不但中文,法文意大利文泰文韓文日文都識一兩嘴。若果以識乜文來決定祖先,我就冇乜所謂,畢竟都唔係算識好多,尐linguists就相當頭痕。

我本人平日就較多講英文,咁啱Botswana又係英國保護國,所以寫祭祖文唔用Setswana(注)絕冇隔閡。
注: FYI, 冇Botswana文嘅, Botswanians 的 native language 係 Setswana.
沙文 發表於 2020/12/10 11:38

超,一兩嘴法文意大利文泰文韓文日文西班牙文邊個唔識呀?咪扮世界通識囉!
只要去过晒英東西北欧,泰馬日韓越Mexico Dominican,唔止两嘴添!

咪又扮識Setswana文囉,祭祖唔使用Setswana文啦,
你啱啱先至承認咗孫悟空就係你祖先,
乜咁快又失憶嗱?

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
羅汁上您證明唔到大聖唔識講Setswana嘛。您咁L快唔記得自己尐羅汁咩?
Don't know where God is but the Devil is in the details
羅汁上您證明唔到大聖唔識講Setswana嘛。您咁L快唔記得自己尐羅汁咩?
沙文 發表於 2020/12/10 12:44

又黎扮羅汁失憶啦?
大聖已經證實是中國東岳泰山的中國猴,
一個筋斗雲就從中國去到Botswana國留下了你鼻祖爺爺的【種】!
你的羅汁勁L差,又關乜L講Setswana文事咁呢?
九唔搭八!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
您upload佢張birth certificate開下眼界
Don't know where God is but the Devil is in the details
您父老輩有冇教您認字?

『說文解字注』
度也。今所謂揣度也。

又像也,比擬也。【前漢·公孫弘傳】管仲相齊有三歸,侈擬於君。【註】擬,疑也,言相似也。【後漢·張衡傳】吾觀太,方知子雲妙極道數,乃與五經相擬。【集韻】或作譺。

好似山東古齊地啫, 似, 但唔係.
您有眼耳口鼻, 又夠似基督徒
您upload佢張birth certificate開下眼界
沙文 發表於 2020/12/10 13:03

你祖先啵?問我咁奇嘅?
唔通學bbc話齋…………

<用阿爺代入>
咁老婆話小文係你個仔,都未必係你only, 或者係你同亞陳合股經營
beebeechan 發表於 2020/12/11 01:10

.
您父老輩有冇教您認字?

『說文解字注』
度也。今所謂揣度也。

又像也,比擬也。【前漢·公孫弘傳】管 ...
沙文 發表於 2020/12/10 13:20

貴鼻祖既野,你乜唔係應該去查族譜咩,來問我咁奇?
要摷貴鼻祖係‘擬’或‘譺’可以參考呢度…,我照搬啫!
http://m.aisixiang.com/data/97133.html

‘擬’ 係点都好过 ‘譺’ 既!
你又想‘譺’ (欺騙;嘲弄)貴鼻祖啦?真不孝!

ài
ㄞˋ

• 說話不流暢。
  • 欺騙;嘲弄。

不過如果你有沙士族譜可以upload佢張birth certificate比大家開下眼界!

.
您父老輩有冇教您認字?

『說文解字注』
度也。今所謂揣度也。

又像也,比擬也。【前漢·公孫弘傳】管 ...

再者,你都話自己不是中國人囉,唔like中文囉!
擲咁多文言文/古文/『說文解字注』出黎搏…中國文學精深?

.

.
好過譺, but not good enough.
我唔記得我有話過唔like中文囉, 所以話您擬基督徒, 老作就当堅料。
您自己都唔like 1950年代中华人民共和国国务院公布简化汉字啦, 唔怪得知畀人話你成事不足啦

文言文/古文/『說文解字注』都係普通common sense, 您覺得咁都算博大精深咩
好似山東古齊地啫, 似, 但唔係.
您有眼耳口鼻, 又夠似基督徒

個個都有眼耳口鼻,唔一定似基督徒,知點解冇?
因為基督徒冇腦,個頭殼係空既,又或者個頭殼塞滿了草!

.
所以话您其实对党嘅领导系极度对抗, 您根本就仇视新中国

个个都有眼耳口鼻,唔一定似基督徒,知点解冇?
因为基督徒冇脑,个头壳系空既,又或者个头壳塞满了草!
我唔記得我有話過唔like中文囉, 所以話您擬基督徒, 老作就当堅料。
您自己都唔like 1950年代中华人民共和国国务院公布简化汉字啦, 唔怪得知畀人話你成事不足啦

文言文/古文/『說文解字注』都係普通common sense, 您覺得咁都算博大精深咩
沙文 發表於 2020/12/11 17:15

1950年簡化漢字起初看見非常不習慣,(簡直完全看不懂寫什麼?)
但現在又覺得唔錯,我現在寫簡化字快過繁體字。
如果中文字唔簡化,相信今代的小朋友和外國人唔會有興趣去學囉!

再用腦去思考深一層,如果中文仍然要保持好似以下呢d古文,一成不變?
我諗我都冇勇氣去學了!

“水”、“土”、“泥”

我係話緊你以為你自己出黎拋書包搏自己Show比人知道你係好…中國文學精深? ,不是我覺得!
咁簡單既句子都睇唔明?硬係要人寫到咁長先至明嘅? (呢嗱,又一信耶穌冇腦的示範)

唔怪得知畀人睇見你成事不足,拼命趕【貴客】啦。

.

我話‘擬’ 係點都好過 ‘譺’ 既!
你咁著重在個‘擬’ 或‘譺’ 字,但又不礙基督教的<綿里針>?真奇? !

.
話咗呢尐係普通料,邊鬼度會有人以為咁就好中國文學精深啫?除咗您。

您回鄉學好新中國中文先啦
話咗呢尐係普通料,邊鬼度會有人以為咁就好中國文學精深啫?除咗您。

您回鄉學好新中國中文先啦 ...
沙文 發表於 2020/12/12 02:54

基督教徒叻就咪寫中文咧!
拜了耶稣做老豆,用 hebrew 吖馬,扮乜野中文普通料唧?
基督教徒一日用中文寫字都會被耶稣劈架陰公!

.

.
quote.....
我以前十分之景仰你呢位元老,雖然比你窒過好幾次,
因為我仍然認為你絕對係一目十行的極有羅汁之人,但係…… ...
leefeng 發表於 2020/12/6 12:22 quote.....

沙文開始更轉軚... leefeng你能判沙文,

自世界更亂, leefeng勇氣增加 , 你如何判我是怎樣的人? 有什麼鮮為人知的失誤?  (如果不準確,  我會知) 搜索應該能認我的反邪的貼,

但如果我突然說下一句:

我發願 '讓教會所有的罪惡都落入我(我本人)一個的身上,  讓一切暴動分子尤其是教徒的坐監由我(我本人)一個承受.' (坐萬年監).

這樣你如何判我先, (如果不準確,  我會知) ,  

我這樣發願, 不像教徒那樣虛偽怕死, 這次我實做這時代的聖人, 嘻嘻,...
高級模式 | 發新話題
換一個