返回列表 回覆 發帖

「墨茶Official」的悲慘人生有何價值?

這幾天持續在網上被熱搜的「没人看的B站UP主」https://www.google.com/amp/s/www ... spx%3fNewsID=886381,令我百感交集。主人公「墨茶Official」的悲慘命運很有代表性,世界上每個國家每個角落都存在著這些極卑微的人,他們就像灰塵一樣被風卷起,與我們擦身而過,無聲無息消失於世界。因為墨茶這粒微塵是一位網上視頻直播主,所以才能進入我們的視野。然而 ,墨茶們不應該卑微啊,他們原是天主尊貴的兒女,為何卻來到世界上忍受精神及肉體的折磨,不知道生命的意義,一塊八毛一顆的救命藥要逐顆買,臨死想吃幾顆草莓但無奈「草莓太貴」而吃不上,年紀輕輕就貧病交加孤獨地餓死在病榻上。這樣的人生有何價值?

墨茶的身世令我聯想起聖經《盧德傳》、《多俾亞傳》及《約伯傳》,因為盧德、多俾亞和約伯都明白生命的意義,雖然經歷了無數苦難的折磨與打擊,卻仍然保持著對天主的極大信德及對天國的盼望,所以他們在世上所受的苦難是一個煉金過程,來世在天國必可享受豐碩的果實。與他們相比,墨茶Official的苦難有何價值?他短促而無意義的生命正如他的網上最後留言:「令人感嘆」!

人生不如意事十常八九,但願生活在這「虛而又虛,萬事皆虛」(訓道篇1:2)的地球上的所有人,皆能明白自己生命的意義,抱持著對天主的信望愛,將生活中的苦難轉化為來世的財富 ,而千萬不要成為《路加福音》16章那個「身穿紫紅袍及細麻衣,天天奢華地宴樂……不聽從梅瑟及先知,縱使有人從死者中復活了,他們也必不信服」的大富豪。

「没人看的B站UP主」令我思考人生的意義,起碼這就是墨茶所受苦難的一點價值。但願墨茶先生能夠成為亞巴郎懷抱中的拉匝祿。
大陸好多假野, 尤其是甚麼人間慘情......
一個窮到無錢買草莓的還可以弄個網播.?
來世在天國必可享受豐碩的果實
逃出魔幻紀 發表於 2021/1/24 16:30

你去過「天國」咩﹖或者大家可以學學西門豹,將你掟落個煉鋼爐,上去「天堂」話俾耶穌聽墨茶好慘,請佢俾一百億元佢使下,唔好等到死咗先「享福」咁長遠咯。
    耶穌唔係話,信佢嘅可以(在世上)「得著百倍」咩﹖
大陸好多假野, 尤其是甚麼人間慘情......
一個窮到無錢買草莓的還可以弄個網播.? ...
beebeechan 發表於 2021/1/24 21:52

呢單野多數都係真,因為引起咗全中國網民關注,人肉搜索曬佢啲關係出嚟,包括佢啲鄉里啊工友啊借錢畀佢收唔返嗰啲朋友啊等等,拼湊番成個故仔出嚟,仲有醫院啊杵作佬啊噉全社會咁大壓力都幾難作假,bilibili都發聲明徵得佢家人同意退返錢畀捐款者。反而而家出嚟話佢屋企人點有錢點有錢嗰啲嘢就唔係咁自然。
如果呢單嘢係真嘅,仲慘過舊年個吳花燕。
呢單野多數都係真,因為引起咗全中國網民關注,人肉搜索曬佢啲關係出嚟,包括佢啲鄉里啊工友啊借錢畀佢收 ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/1/24 23:53

一個關注值五仙,
一百萬個關注就係五萬㗎哩
呢單野多數都係真,因為引起咗全中國網民關注,人肉搜索曬佢啲關係出嚟,包括佢啲鄉里啊工友啊借錢畀佢收 ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/1/24 23:53

人肉搜索曬佢啲關係出嚟,....

正是因為有關注, 條水喉有水出,
所以劇情要發展落去, 愈曲折愈有收視
人肉搜索曬佢啲關係出嚟,....

正是因為有關注, 條水喉有水出,
所以劇情要發展落去, 愈曲折愈有收視 ...
beebeechan 發表於 2021/1/25 00:07

呢單嘢變成中國同海外華人圈嘅大新聞,重點已經唔係佢嘅真假,而係佢嘅現代版《賣火柴的小女孩》式戲劇元素反映咗好多中國網民嘅身世,所以好多網民希望畀佢呃錢都想證實佢係流嘢。
而家搞大左,真相遲早浮出水面。政府已經出咗奇怪嘅洗地文,而家啲網民剝緊花生等睇下場。大陸人做呢啲厄厄氹氹嘅嘢叻,所以佢哋拆解呢啲嘢嘅能力仲眉精眼企過我哋。
為了某些原因,真嘅都可以話係假。
假作真時真亦假……紅樓夢話嘅
Don't know where God is but the Devil is in the details
講到同錢有關,大陸人就更加唔會放過。全世界昅住就基本好難做假,好似舊年吳花燕事件嗰啲幫死者籌款嘅「慈善機構」話已經將啲善款過曬俾吳花燕,收尾俾人踢爆係過咗兩萬,自己落格200幾萬。

基督教徒又趁機出來抽下水,利用別人的新聞來傳下教呢d下流野!
呢位墨茶應該將買電腦錢和上網費去買幾顆草莓食更為實際,又可以不用被人抽水搏傳教,對不?

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。

墨茶單嘅應該冇得再剝花生喇。佢鄉下嘅縣政府已經證明咗確有其事,佢死咗喺出租屋,幾日之後屍體被發現並火化。見到呢單嘢搞到全國屎都滾曬,主流媒體即刻出動領軍督陣,五毛大將呐喊擂鼓,半官方媒體自媒體蜂擁而上,以強大陣容雷霆掃穴洗太平地。所以可以肯定,唔使好耐就會對小粉紅墨茶official蓋棺論定:墨茶係一個好食懶飛、性格陰險孤僻、無惡不作、罪惡累累、自取其辱、自食惡果、死有餘辜嘅無賴地踎。
他們在世上所受的苦難是一個煉金過程
逃出魔幻紀 發表於 2021/1/24 16:30

為啥你唔同那個什麼住跑馬地、出入高級會所嘅乜「神父」,將房產、財帛全部給予墨茶,你哋去代替他,接受「煉金過程」﹖
    唔好貓哭老鼠嘞!
墨茶單嘅應該冇得再剝花生喇。佢鄉下嘅縣政府已經證明咗確有其事,佢死咗喺出租屋,幾日之後屍體被發現並火 ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/1/25 22:14

墨茶都算不錯咯,獨居竟然還有錢住房子,唔使瞓街,又有錢交上網費做直播,唔使四圍去公共地方黐人地的免費wifi! !
不如睇下文明國家的千萬個《墨茶》涷死係街頭巷尾,連一個手機都冇呀陰公!
佢地都想坐在溫暖的房子裡,上網話比人知佢地想食一個hotdog頂肚,下雪天唔使瞓街!

基督教/徒十分高興利用到呢一單《墨茶》事件來攻擊和唱衰中國,但又對歐美加的千千萬萬homeless 扮睇唔到?扮盲?

歐美加的千千萬萬homeless死在橫巷街邊,凍死餓死等閒事,可惜佢地冇電腦直播,咪冇人出來剝花生囉!

嗱,想證明我冇吹牛,可以問下隻沙井蛙,佢一定知既,有冇homeless踎街,呃唔到人!
如果有去過歐洲,一樣周圍都見到擺隻杯乞錢的外國人!
歐洲美加咁多教堂,平時空空冇人,都唔開放俾homeless 入去避雪呢?因為教堂只 負責收奉獻冇負責救人!
至於佛教寺廟據友人告知每星期發放免費飯盒給homeless,可惜離市區太遠,homeless也懶行去取了吧?

塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
我都成日叫魔幻紀開放佢屋企俾homeless入去住,佢就只識叫人忍受「煉金過程」,要佢自己「煉金」,佢就借咗聾耳陳隻耳。

教堂在歐美很多,沙井蛙話齋教堂係多過佛教!

既然多就應該開放給這些homeless入去避雪,對不? ?
Les miserables 裡面神牯讓犯人拿走銀器的故事,在現實係唔會有,冇奉獻就咪入教堂咯!

不過黑暴就唔同,幇基督教做野反中國,當然可以入去沖涼睡覺食飯!

我都成日叫魔幻紀開放佢屋企俾homeless入去住,佢就只識叫人忍受「煉金過程」,要佢自己「煉金」,佢就借咗 ...
旁觀者 發表於 2021/1/26 03:10

基督徒個個講就天下無敵,懶仁慈咁欵,歷史上打搶殺就是他們基督教,扮什麼好人呢?

在井底的基督教徒和各種蛙,一定要看!
美國4000萬人將流離失所上熱搜!身為美國人聽聽我的心裡話

高級模式 | 發新話題
換一個