返回列表 回覆 發帖

搵笨觀念大踢爆之 - 孟母三遷

《列女傳  鄒孟軻母》
鄒孟軻之母也。號孟母。其舍近墓。孟子之少也,嬉遊為墓間之事,踴躍築埋。孟母曰:「此非吾所以居處子也。」乃去舍市傍。其嬉戲為賈人衒賣之事。孟母又曰:「此非吾所以居處子也。」復徙舍學宮之傍。其嬉遊乃設俎豆揖讓進退。孟母曰:「真可以居吾子矣。」遂居及。

搬屋之前,去睇屋梗會睇埋neighborhood, community好唔好很影響物業價。點會搬咗入去先發覺唔好?啱啱搬好入住又話再搬,不論賠租約或賣屋再買都好L傷荷包。
咁嘅女人,中國人都話佢醒?
https://www.moving.com/tips/how-to-research-a-neighborhood-before-you-move-there/

就算咁樣成就一代聖人,理財方面都學壞手勢。

以前做research邊有咁容易,個個potential鄰居假到死又點會咁輕易露出真面目?你估聊兩句行兩行就知哂鄰居啲衰嘢㗎咩?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
咁街頭街尾有咩舖頭一眼睇曬。
我阿媽隨時賢淑過佢,我都應該做聖人
Don't know where God is but the Devil is in the details
舖頭成日都轉架喎。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹

孟母在搬屋前就會考慮:搬屋都唔係辦法啫。下個月補習社執笠,業主轉租畀雞竇唔通妾身貪佢返工方便乎?

Don't know where God is but the Devil is in the details
有啲租客係業願貼錢請佢搬走架喎
孟母最初住墳地隔嚟, 即係郊外, 地平。
第二次住市埸, downtown..
第三次住高尚地區, 有書舍學堂, 富貴人家地方
仲隨手就可以剪爛匹靚布嚟教仔,
孟母仲係寡母婆嚟, 真係投資高手, 股神嚟。
佢兩次揀zoning都錯,唔係對real estate好熟行嘅人,應該係租客啫。
寡母婆帶住條lang仔,通常業主好難肯租畀佢。孟母居然有得揀屋,話搬就搬,renters' market, 其中有不可告人內情,不知佢offered咗咩畀麻甩佬業主可能用咩代租金之類。很值得史家考證,查到真相或者有諾貝爾獎
佢兩次揀zoning都錯,唔似係對real estate好熟行嘅人,應該係租客啫。
寡母婆帶住條lang仔,通常業主好難肯 ...
沙文 發表於 2022/4/14 06:30

孟母三遷之喎, 無話孟母三租
你唔俾佢好多物業架?
佢兩次揀zoning都錯,唔似係對real estate好熟行嘅人,應該係租客啫。
寡母婆帶住條lang仔,通常業主好難肯 ...
沙文 發表於 2022/4/14 06:30

《三字經》中有這麼一句“昔孟母,擇鄰處;子不學,斷機杼”

後面一句“子不學,斷機杼”,這句話在《三字經》中排在了“昔孟母,擇鄰處”的後面,其實這個事情也是發生在孟母三遷以後。

孟子一樣做逃學威龍, 所以話, 住近HKU都未必實入到U既。

所以, 沙文可以搬近一樓一都唔使怕, 亞仔未必會似老荳咁「久仰」
老孟後來勤力讀書, 可能係因為「斷機杼」。。。。
驚怕下一步俾老母斷.......
這句話在《三字經》中排在了“昔孟母,擇鄰處”的後面,其實這個事情也是發生在孟母三遷以後。.....
...
beebeechan 發表於 2022/5/8 05:41

您思維不慎密又一例證。
斷機杼排在擇鄰之後,not necessary係第3遷。第一次擇鄰之後都可以咁講。
您思維不慎密又一例證。
斷機杼排在擇鄰之後,not necessary係第3遷。第一次擇鄰之後都可以咁講。 ...
沙文 發表於 2022/5/9 03:40

孟母三遷的「三」是虛數, 不是數學上的3, 是「多次」咁解。
即係, 遷, 唔係令孟仔勤力的原因, 因為遷嚟遷去都達不到效果。
直至孟母發忟憎....揮剪一斷......(死仔, 你再唔勤力, 我剪哩你條.........) 孟子嚇到轉性
唔係喎,三係有事件數得出,唔係係多咁解,文本並冇表示三係嫌多定嫌少
唔係喎,三係有事件數得出,唔係係多咁解,文本並冇表示三係嫌多定嫌少
沙文 發表於 2022/5/9 23:58

咁叫你行事前要三思......唔係叫你諗三次啵
咁您想我諗幾多次先信主呀?
咁您想我諗幾多次先信主呀?
沙文 發表於 2022/5/10 03:08

我地講緊既係人, 係無一定準則既
有啲人諗一世都未信
有啲人諗都唔諗, 盲中中就信
有啲人俾天主摑一巴...就信

(你應屬第三類)
我從來都冇排除有一天我突然屎窟痕信咗主
我從來都冇排除有一天我突然屎窟痕信咗主
沙文 2022/5/15 00:28 提交

你頭像個屎忽已咭起咗少少
高級模式 | 發新話題
換一個