返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 你認為這個世界究竟有沒有神?

回覆  抽刀斷水
屌都話要搬屋瞓街邊L度得閒?
反而您問人關您咩事更捉蟲。佢可以答到您喎:根據您早前批評 ...
沙文 發表於 2023/2/1 23:56

識多啲人有機會可以解決問題喎,話唔定免租畀你瞓教會添,咁都唔得閒?

至於回答關你咩事所衍生既問題,正是我剛想到想修改既地方:

這時如果傳教者仍不知難而退,企圖打溫情牌切入話題,問你個人的事情或感想,例如:

傳教者:你是否很不開心?/你近來生活遇到甚麼困難嗎?

諸如此類的問題不適合用「那又如何?」來回應,那就唯有用應對被警察無理抓來盤問的策略吧:

我:我沒有補充。/我無回應。/……(緘默)
抽刀斷水 發表於 2023/2/1 10:38

緘默回應實在不夠型格。

其實對應於用「那又如何?」來萬能回應陳述句,回應問句的萬能回應正是「跟你有甚麼關係?」

例如:

「你是否很不開心?/你近來生活遇到甚麼困難嗎?」「跟你有甚麼關係?」

「我也是想幫你而已。」「那又如何?」

「耶穌愛你。」「那又如何?」

「難道你不希望被愛嗎?」「跟你有甚麼關係?」

……

如此即可不經大腦作出回應,等候對方知難而退。
我點會唔知道佢哋都係「想挑戰傳教者」呢?不過我係話你淨係睇到面頭嗰浸,睇唔到現像背後嘅實質啫。我曾 ...
逃出魔幻紀 發表於 2023/2/1 21:49

講到論點論據辯論已經有N多實例,
已經有N多權威人士的引證,N多出書證明你個天主是廢噙的「邪教」啦!

你除咗做縮頭烏龜唔敢睇这些事實之外,就是自我陶醉,自我膨脹以為係天主派你做代表来找人辯論好威風?
又唔知自己的所謂論點論據辯論幼稚兼白痴,將本爛鬼性經的廢話一段一節重複貼來貼去?

在你狐假虎威做高官司機揸車入大陸,卒腳指賭博的時候,別人已經將你們本垃圾抝到冇野抝啦!
一本爛鬼性經,千瘡百孔,漏洞N處,簡直係垃圾,拎去填海都會污染咗個海!

講真吖,如果你唔將垃圾經文抄来抄去,貼完又貼,你根本冇任何墨水去傳教,
你只是一個冇思考能力既傳音機器,去傳銷邪教危害人類社會既人渣,
在各論壇,你只不過是俾人消磨時間的一個跳梁小丑吧了!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
想睇下有咩觸發到你會相信嗰樣野係天主既安排,還是你認為所有事都係天主既安排呢? ...
抽刀斷水 發表於 2023/2/2 01:07

我而家中意集中討論,已經戒咗風花雪月發噏風好耐啦
回覆 43# 逃出魔幻紀
係呀,一有醫郁個頭就即刻縮, 係福傳基本原則。記得謹守

唔理對方噏乜,您都係呢句。咁就揮一揮衣袖,不帶走一片雲彩。

風花雪月, 千祈唔好答。

咁就乖嘞,耶穌叫您都冇咁聽話。

我而家中意集中討論,已經戒咗風花雪月發噏風好耐啦
逃出魔幻紀 發表於 2023/2/2 09:21

你討論個屁,
你除了將一段段廢經貼完又貼,加鹽加醋既假見證,
再加一大堆擦鞋你個天主點點啟示你,
你又點點感動要怎樣怎樣做隻忠實既狗奴才去感恩你個主子,去榮光你既主子!

當你們聚集足夠榮光天主既勢力,當然少不了反社會反國家!
究竟基督教徒點樣榮光天主呢?

就是,把中國人的土地上獻給外國人以色列人,自己乖乖做隻順從的殖狗!

舔中東鬼主屁股而活(當然少不了舔洋鬼金主的金錢),為主死為主亡為主跌落屎坑房,臭名遠播!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
回覆 45# leefeng

你地唔好咁啦,佢係有權保持緘默既。

教徒來本壇的目的,大多數係想改變他人,並不期望會改變自己。一旦有對傳教事業不利的問題和挑戰,知道傾落去都係輸梗,咁會好失見證架,由得佢啦。
回覆  leefeng

教徒來本壇的目的,大多數係想改變他人,並不 ...
抽刀斷水 發表於 2023/2/3 09:40

所以我成日都提呢句經文:「敬畏上主,是智慧的開始」(聖詠集111:10)。抽刀你身為一網之主,因為唔敬畏上主,所以喺思維層次上真係爭啲就爭啲。你唔記得咗你睇咗我介紹嘅關於「信者與不信者有何股份?寶物珠寶同豬狗」呢幾節經文後話好哽耳咩?而家又失憶,始終你同佢哋都係坐埋一張枱,因此理解力都屬同一層次。
喺呢度我睇到一個有趣嘅現象:有啲因雙方世俗政治立場勢不兩立而曾經喺呢度吵過大鑊嘅網友,而家一旦面對天主,就基於大家都係反基,即刻肩並肩背靠背,同仇敵愾用同一種風格嘅語言齊聲謾罵天主耶穌基督,欲罷而不能,合力曲線光榮天主,係咪好有趣?https://exchristian.hk/forum/vie ... 3872&highlight=
講多個理由俾你聽:有智慧嘅人同冇智慧嘅人喺屬靈層面冇嘢好傾。
其實有時講唔埋嘅,撒出去嘅種子,除非跌咗落水泥石板地,就算種子落喺石罅荊棘叢嘅土壤中,只要自己肯努力吸養生根長高,都有可能衝破荊棘吸收陽光,或伸長啲根爬去好土壤度長成參天大樹,歷史上唔少呢啲例子,奧古斯丁就係其中嘅表表者,佢仲寫咗傳頌千古嘅《懺悔錄》講述自己嘅轉化過程添。
希望大家都敬畏天主,開始有智慧。
希望大家都敬畏天主,開始有智慧。
逃出魔幻紀 發表於 2023/2/3 16:08

立即應驗我的說話:教徒大多數係想改變他人,並不期望會改變自己。

咁其實做「敬畏天主」呢個決定既時刻,那個人是否有智慧?

未敬畏天主決定敬畏天主敬畏天主
無智慧開始有智慧
講多個理由俾你聽:有智慧嘅人同冇智慧嘅人喺屬靈層面冇嘢好傾

既然你咁有「智慧」,何以唔聽「天主」、耶穌話,殺死父母親人?唔肯「神貧」,而去睇極光、浸溫泉?
正常人與神經病人當然冇偈傾。
所以我成日都提呢句經文:「敬畏上主,是智慧的開始」(聖詠集111:10)。抽刀你身為一網之主,因為唔敬畏 ...

你自己陶醉於做奴才的喜悅(自以為),冇人阻你。
但從你出現在離教至到今日,大家有目共睹:你係越來越語無倫次,謊話連篇!

遠既唔講啦,近近地的每逢佳節倍思親,同你老豆老母去浸溫泉咧,
你老豆老母去得大陸山區度假村浸溫泉,一定係同你一齊住澳門啦,對不?
豆潤咁細既澳門,竟然要「倍思親」?

看來你信咗耶穌一定360日將父母置之不理?另外果5日就帶佢地,
當Covid邊防透明,唔駛隔離,你個天主將你隱形,揸車一直衝入中國內地,去山區浸溫泉定啦? !
(而且係特别只有你一家人咁疏乎,幻想Covid每年都去浸温泉?)

我都費事提你個「倍思親」的另一個意思咯,
信了耶穌教,出現幻覺,幻想,幻聽,在你的文字裡已經表露無遺!

一陣又話去睇極光,又要冒著危險,又芬蘭,又冰島,
咁好機會,點解唔吹埋你個天主駕著極光來同你見面啫?

.

回覆  leefeng

教徒來本壇的目的,大多數係想改變他人,並不 ...
抽刀斷水 發表於 2023/2/3 09:40

呢條友十足十同佢個教一樣,除了講大話,吹牛,老作之外,
佢敢答我地咩!
高級模式 | 發新話題
換一個