返回列表 回覆 發帖

挪亞方舟

既然你都未肯定甚麼是存在, 所以不應用不存在來否定神。 不如, 乾脆地說一聲:不信。”

既然你都未肯定甚麼是『存在』, 所以不應用『存在』來认定神。 不如, 乾脆地說一聲:盲信吧了。

ali 發表於 2011/10/28 22:18

我講過句一定係金句黎
所以你, 抄都抄唔切.
翻到九成似正版.
咁圣经里还有什么是真实嘅历史,能够拿到些证据出来?

ali 發表於 2011/10/28 22:32

唔知你讀過聖經中編年紀, 列王紀未呢? 知唔知佢地內容係講乜呢?
這些記述是否是歴史?
回復 62# beebeechan

咁即是創世記同馬爾谷福音就唔係歷史啦
回復  beebeechan

咁即是創世記同馬爾谷福音就唔係歷史啦
沙文 發表於 2011/10/29 05:26

一年來你既發文, 係呢帖有點理性.
回復 64# beebeechan

我向來都幾感性嘅。而聖經除了若蘇厄書至瑪加伯下係理性歷史,其餘就同我一樣咁感性
一年來你既發文, 係呢帖有點理性.
beebeechan 發表於 2011/10/29 05:36

你自己信埋 蛇會講野,會勾引亞當夏娃食禁果,好有理性咩 ?

信埋 全世界 上帝只用七日創作, 好有理性咩 ?

與 恐怖份子 信埋 相同的 神話人物, 好有理性咩 ?
恐怖份子 信埋 相同的 神話人物, 好有理性咩 ?

Guest from 60.52.103.x 發表於 2011/11/4 22:43

恐怖份子也會進食, 會呼吸, 會扑女人....
你係咪就不進食, 不呼吸, 不扑女人...?
你真有理性囉
全世界 上帝只用七日創作, 好有理性咩
Guest from 60.52.103.x 發表於 2011/11/4 22:43

咁你係咪即係話上帝若不是「用七日」 (用七年, 七萬年, 七億年)來創世便是有理性?
「世」仍然由上帝所創的?
你自己信埋 蛇會講野,

蛇不止會講野, 仲會講各國語言。
佢會同你講中文。
“愚公移山”的寓言故事在中國可以說是婦孺皆知,
愚公移山卻是最混蛋的邏輯和最不能提倡的精神:

(1)
山有 ...
beebeechan 發表於 2011/10/26 17:14

這種說法,我是由衷認同的。
但是這觀點也佐證聖經不是絕對正確的。
我可沒聽過甚麼道教團體,作假說找到愚公移山還是夸父追日的遺址。
高級模式 | 發新話題
換一個