返回列表 回覆 發帖

基督徒歪論 #11

李嘉誠成為了香港首富,原因是他受飛天意粉怪的保祐

部分正確/無從判斷
以色列的歷史發展和聖經所說不謀而合,所以聖經可信。
背後的思維是,只要中間所載的歷史事件是真,對其的前因後果的描述也是真。

有一日,小明死左
基基既講法係:因為佢得罪神,所以佢死左
有一件事發生左,基基就會將個件事話係同神有關
路人甲
部分正確/無從判斷

有一日,小明死左
基基既講法係:因為佢得罪神,所以佢死左
有一件事發生左,基基就會將個 ...
him1006 發表於 2011/1/8 14:17

成本約伯記, 就是天主來解答你這類反基疑問,
不如你睇睇天主點答你先哩
說「作聖經既人專登就返個歷史來寫」是你
說「不謀而合」的也是你,
留待你舉証
我無理由咁隨便開口

你舉 ...
beebeechan 發表於 2011/1/8 13:54

話歷史發展同聖經不謀而合既係基督徒
由此論證聖經可信既亦都係基督徒

然後你話係"有謀"
你又講得唔清楚,我咪提出一個可能既解釋lor~
點知你話唔岩, 但係又唔解釋清楚, 邊個不舉?
成本約伯記, 就是天主來解答你這類反基疑問,
不如你睇睇天主點答你先哩 ...
beebeechan 發表於 2011/1/8 14:23

真正原因係神拎人條命去同撒旦輸賭?(嗱, 我問ga ja)
真正原因係神拎人條命去同撒旦輸賭?(嗱, 我問ga ja)
louisey 發表於 2011/1/8 16:01

耶和華有將人命作賭注嗎?
教會會唔會辯證"聖經是否可信"
唔關我事。
我只係見到有基督徒用依個方法去論證聖經可信,所以我拎出來講 ...
louisey 發表於 2011/1/8 13:18

你已經駁倒那些跟你"論證"的人,無謂花時間啦!  

在表面論證方面,縱使輸,大部份基督徒都不會動搖,你有想過原因嗎?
武俠小說中的攻心計, 天龍八步中的星宿派如何形成,信眾為何跟隨星宿老祖,有研究看過嗎?
在表面論證方面,縱使輸,大部份基督徒都不會動搖,你有想過原因嗎?
武俠小說中的攻心計, 天龍八步中的星宿派如何形成,信眾為何跟隨星宿老祖,有研究看過嗎?
你已經駁倒那些跟你"論證"的人,無謂花時間啦!  
...
E72 發表於 2011/1/10 10:10

真係唔知喎
回復 25# beebeechan

唔係賭注, 係較飛!
高級模式 | 發新話題
換一個