標題: 教會討厭已離開的人? [打印本頁]

作者: 匿名    時間: 2007/4/9 22:28     標題: 教會討厭已離開的人?

問題
我有個朋友以前是返永光的..
但她因為一些事情(誤會)被人"趕走"了...
可以告訴我...
有什麼原因可以把人趕出教會嗎?!
還有....你們是否不喜歡那些已離開的人....?
因為我有次與那位姊妹行街...
有一個人用一些可怕的眼神"瞪"著她...
姊妹告訴我那人返永光的....
而且你們是否不會再跟他們聯絡...?
這樣不是白白放棄了一個寶貴的生命嗎...?!

法蘭奇的回應
首先,多謝Vicki光臨本帝國,並在此坦誠地分享她的看法和感受.

我作為永光堂少年團契的其中一名導師和屬靈帝國看更之一,我實在感到有需要在此作出一些回應.

首先,我們需要明白各教會有不同的背境,組織文化亦有不同.因此,雖然大家所信的都是同一位上帝,讀的是同一本聖經,但在組織架構,處事手法上都有著很大的差別.因此,不同教會應該以基督的心為心,求同存異,互相包容.我相信這就是教會合一的真義.

我相信不同的教會都會有其適用的紀律規條,為的是要保障教會的健康和讓會友可以在良好的環境下尋求信仰.永光堂亦不例外.

就永光堂少年團契而言,有兩件事是永光堂嚴禁會友做的,其一是拍拖,另外是私自借錢.觸犯以上兩項,不願悔改或情節嚴重者,可被趕出教會.此外,亦有一些個別情況,是經過多番教導無效之後,導師最終認為他們的能力實在不能好好地牧養某些人的話,我們亦只好承認我們的有限,邀請他們離開教會,讓他尋找更合適的發展空間.這是我們最後迫不得已的選擇.(生活腐敗,屢勸不改者就是其中一個例子.)此外,自己因個人軟弱,選擇放棄信仰,離開教會者亦大有人在.

誠然,在正常情況下,我們是不容許會友私自接觸被邀請離開教會的人.這是合符保羅在哥林多前書中對信徒的教導(參哥林多前書第五章).
我認為這種做法是合情合理的,正如警察不可與犯罪分子有勾當一樣.
但這是否代表我們放棄寶貴的生命呢?絕對不是.

我相信紀律和愛是可以並存的.正如保羅一方面在林前第五章講到教會的嚴格紀律要求,另一方面亦在同一卷書中講出愛的真締(林前十三章).維護紀律,黑白分明亦是愛護群體的一種表達.

就永光堂少年團契而言,我們雖然會趕人離開教會,但我們更歡迎浪子回頭,重投上主懷抱.教會的門是打開的.只要他願意主動接觸導師,真誠悔改,他仍是可以被接納回來的.以恩典之家來說,雖然沒有正式的統計,但我記憶中近一兩年都有不下十位曾經離開我們的少年人主動聯絡導師,經過面見之後,最後被接納回到教會的大家庭之中.由此可見,他們仍是有可以回來的機會的.

更何況離開永光堂的人可以尋找合適他的教會,落地生根.我相信只要他願意真誠面對信仰,在天上的父神固然會悅納,我們也會為他歡喜的.
一切都是神的工作.我們深信"栽種的算不得甚麼,澆灌的也算不得甚麼,只在那叫他生長的神."(林前三7)
感謝上帝,因為現今科技發達,讓不同教會背境的弟兄姊妹可以在互聯網的天空中彼此分享.但正如我前文所述,不同教會雖在同一信仰之下,但對教會生活的細節可能有不同形式的表達.信徒應該認識這種既合一,亦有差異的現象.在一知半解的情況下討論/評論個別教會(不論是永光堂或是其他教會)的處事做法或事件是不成熟,不合理和沒有建立性的.在很多情況下,這只會製造更多的誤解和紛爭.

正如本帝國憲章所說:屬靈帝國是由一班渴慕上帝話語的人共同擁有.讓我們逃避虛談,在同一個信仰的天空之下,求同存異,彼此分享,建立天國.

我認為就本題目的討論應該就此完結.
作者: 匿名    時間: 2007/7/15 15:21

你認為完結就完結?
我也是一個因為一些事情(誤會)被人"趕走"了的人。
嚴禁會友拍拖? 的家長自己咪拍囉,係唔比會友拍咋嘛!
作者: 酒井明    時間: 2007/7/15 20:03     標題: 我早就說過........

我早就說過,很多教會內藏毒素,永光堂就是其中之一。
作者: earear    時間: 2007/7/15 21:51

原帖由 Guest from 218.102.124.x 於 2007-4-9 22:28 發表

誠然,在正常情況下,我們是不容許會友私自接觸被邀請離開教會的人.這是合符保羅在哥林多前書中對信徒的教導(參哥林多前書第五章).
我認為這種做法是合情合理的,正如警察不可與犯罪分子有勾當一樣.
但這是否代表我們放棄寶貴的生命呢?絕對不是.

...

如果因為拍拖而被趕出教會,請問他們犯了聖經中的那種罪?他們的道和基督的道有什麼分別?
他們都是主內的弟兄,用得上哥林多前書第五章嗎?

原帖由 Guest from 218.102.124.x 於 2007-4-9 22:28 發表
我認為就本題目的討論應該就此完結. ...

就此銷帖,真有霸氣。
作者: 酒井明    時間: 2007/7/16 17:02     標題: 永光堂是邪教

哥林多前書第五章,根本就沒說過不准教友談戀愛!他們曲解了聖經,將談戀愛和淫亂混為一談!根本是狗屁!
當然,聖經裡面只有[結合],根本就沒教人如何談戀愛。在小農社會裡面,那種[沒說過就是不准]的邏輯之下,曲解了並不出奇。
作者: 小木人    時間: 2007/8/5 00:09

我的教會討厭我離開
作者: 抽刀斷水    時間: 2007/8/5 13:47

原帖由 小木人 於 2007-8-5 00:09 發表
我的教會討厭我離開

有空分享多一點吧。
作者: 匿名    時間: 2007/12/28 13:55

我宜家仲係好矛盾呀,因為逢禮拜6返永光嘅I團,逢禮拜日返自己另一邊的教會團契,但係我返左永光半年都冇事發生過,同埋最緊要係好開心同佢哋玩埋一堆,但係我對左我自己嘅教會團契兩年零3個月都好難產生任何歸屬感同投入感,因為我好掛住永光嘅I團所有弟兄姊妹,同佢哋超FD,甚至係同某位姊妹差唔多日日都狂煲電話粥!!唉......宜家個心好亂呀,都唔知點選好??
作者: weakest    時間: 2007/12/28 19:51     標題: 回復 4# 的帖子

"如果因為拍拖而被趕出教會,請問他們犯了聖經中的那種罪?他們的道和基督的道有什麼分別?
他們都是主內的弟兄,用得上哥林多前書第五章嗎?"

As the guy said, "我相信不同的教會都會有其適用的紀律規條,為的是要保障教會的健康". The rules are not necessary the words from bible. The rules can be used for the sake of the "教會" itself. But what is "教會的健康"? God knows (if there is God...)....
作者: 抽刀斷水    時間: 2007/12/31 10:01     標題: 回復 8# 的帖子

選擇教會就幫不上你了。選擇思想的話,除了基督教外,許多其他宗教或思想都可供選擇。
作者: 匿名    時間: 2008/4/1 00:16

原帖由 Guest from 222.166.163.x 於 2007-12-28 13:55 發表
我宜家仲係好矛盾呀,因為逢禮拜6返永光嘅I團,逢禮拜日返自己另一邊的教會團契,但係我返左永光半年都冇事發生過,同埋最緊要係好開心同佢哋玩埋一堆,但係我對左我自己嘅教會團契兩年零3個月都好難產生任何歸屬感同投入感 ...

你成日同佢傾電話會害到佢嫁~
你知唔知我當年就係傾電話就比恩典之家既導師請我離開~
其實我唔見得傾電話有幾生活腐敗囉~同埋都唔係屢勸不改囉~
只係發現左就即刻見我地~講完就請我地離開~
話我地傾電話一定係講是非~
其實講真~佢地唔係上帝~點知我地傾電話有冇建立?
講真~有幾多個基督徒係完全既人?
而且我都有打番比導師~但導師話我太快打番比佢未諗得清楚woo~
當年我仲細~好細膽~我打比導師前都用左好多勇氣~點知失敗左~
我已經冇勇氣再打~
作者: 匿名    時間: 2008/4/1 00:20

仲要知道d導師對d家員講~趕走左(我地)就會好快到達人數目標!
之前唔到係因為有(我地)係度~但我知道~到最後都係唔到目標囉~(唔知道係咪上帝想佢地反省下呢)
法蘭奇~你知唔知道我聽到呢件事係幾咁傷心!曾經不顧一切為恩典努力!!
      (不要面子搵新人,叫d朋友番黎有個搞到朋友都冇得做!經常比媽咪鬧常常顧住番教會!參與好多事奉!其實我都曾經係你家資既一員)
其實我一直都好喜歡恩典之家!我離開左我估有6年幾啦~
唔知恩典之家而家係點呢~!

本人只係覺得恩典之家係有呢度少少既問題囉~未清楚了解事情就趕人走~
其他都好好既~永光堂更加係一個好既教會!希望未番過既人唔好誤會啦!
我相信冇永光堂同恩典之家都冇現在既我~謝謝您們^^
作者: Step.King    時間: 2008/4/1 00:41     標題: 回復 1# 的帖子

永光堂???
你問我啦~伍山河時代我仲係度
坦白說, 永光堂的導師~很令人討厭, 一副自滿於掌握一切的咀臉~
作者: www    時間: 2008/4/1 11:26

可以告訴我...
有什麼原因可以把人趕出教會嗎?!

一個俱樂部趕人離開需要原因嗎?
不需要。
作者: prussianz    時間: 2008/4/2 04:25

原帖由 www 於 2008-4-1 11:26 發表

一個俱樂部趕人離開需要原因嗎?
不需要。

作者: 匿名    時間: 2008/8/2 10:17

唉..講多無謂..我係番永光的家員..
做人唔係單看表面..

每一個決定都有好有壞..
家員制度.分cell制度..係人都知佢地的唔好處
但你地有冇諗過佢地的好處呢?

永光堂係邪教??邪教會用使徒信經認信嗎?

你們又知唔知永光唔比少年團拍拖的原因??

就算真係邪教..有會友番..點解要踢呢?比你都唔踢啦!
番得永光..就要守番永光的規則..好正常..
破壞永光堂規則的..就踢走..好正常喎..
比你係一個群體的leader..有人搞事你唔踢走佢?
加上永光踢人出教會的程序係好麻煩的..唔係話踢就踢

至於你話人數目標...
上面有人話咩踢左你地就好快到人數目標.
呢句我唔知事實有冇講到..呢句我唔擔保..導師講呢句我就有少少懷疑...
你要諗番set人數目標的意義係邊先?
都係o個句..有好有壞..因為咁會使著眼點看左在人數上..
但真正的意思唔係咁..

最後..我想講一句..睇事唔好睇咁表面..
正如聖經都有少少翻譯上的問題..這係文字..無法避免..
文字係人創.一有缺點的..以人的智慧來寫神的智慧??冇可能
唔好捉住少少野比講..好多人都知解釋啦..
正如聖誕節的日子..一d老手少少的基督徒都知唔係o個日啦.

我講咁多..唔係想你地番永光or其他...
只想你地睇事唔好睇咁淺...聖經唔係你想像中咁易.
如有得罪..請包容我吧!^^
作者: Jennifer    時間: 2008/8/2 10:34

今時今日仲有咁純嘅青少年人任由教會擺佈/ 利用,真不知是否香港之福也...
作者: 匿名    時間: 2008/8/2 10:42

講埋呢樣啦...想講多d野比你地知..
拍拖唔比傾電話..我都係受害者之一..
但我接受....
一來..關係太親密..影響到人..
二來..影響你太多..時間.情緒and so on..
可能好抽象..但我冇咩時間係度詳細講.sorry..

咁應該點做呢..就係大家一齊走近上帝..
以上帝堅固住大家的靈命!咁先可以有長遠..
我now都係咁..我冇傾電話..我係sms佢..大家為對方祈禱
互相有提醒對方去靈修..
我好感謝神...我鐘意左佢兩年..唔知佢有冇love我
咁但係最重要的我見到上帝有在我們當中!!
上帝有幫過我....你有屬靈的眼目就會見到..
上帝有去支持過我地..我地就算分隔左一個暑假..
我同佢完全冇接觸過..咁但係我地關係都係咁..冇變過..
雖然那時我還未同佢互相提醒對方去靈修..
但有為到對方去祈禱...祈禱其實係應該為人祈..少為自己祈..
咁先係耶穌教我們的愛人!!你鐘意一個人當然想比最好的野佢啦!係咪??
何妨上帝呢.......有時我都好失敗..慚愧見上帝..但係..上帝冇離棄..咁先叫做愛呀!!
你試左在生活上留意下..就會見到神的微少作為..係好微少..盼望神祝福願意尋找佢的人
我msn係 [email protected]
歡迎來找我吹水呀!^^..但最好 唔好諗住同我辯論= =..
我麻麻地鐘意辯論..
作者: 匿名    時間: 2008/8/2 10:45

原帖由 Jennifer 於 2008-8-2 10:34 發表
今時今日仲有咁純嘅青少年人任由教會擺佈/ 利用,真不知是否香港之福也...

唔緊吧^^.....信仰係經歷..唔係道理..
很開心與你分享..
作者: Jennifer    時間: 2008/8/2 11:00     標題: 回復 19# 的帖子

等你多d經歷之後再諗番轉頭就會發現自己好傻架啦...唔信你過多幾年再番黎分享下?
你今日覺得同你傾電話嗰個人好重要...但係佢真係對你有幾重要?only time will tell...信仰
亦然,只有時間先至可以由真正了解至認清所謂「真理」到底是什麼一回事。教會就係利用
左年青人嘅「單純」黎控制佢地思想...所以點解好多人大個左都唔再信?就係因為佢地思想
上已經獨立、成熟,所以唔再需要/ 希望有人「家長式」咁manage佢地嘅生活一舉一動lor

朋友,你大個左就會明架啦...
作者: 抽刀斷水    時間: 2008/8/2 11:41     標題: 回復 20# Jennifer 的帖子

接受家長式管理,其實可以諗少好多野,煩少好多野。選擇有時係煩惱的來源,食麵包定食湯麵,有時都幾煩下,但有人只給你麵包,你就唔駛煩。久而久之,就失去選擇的慾望,變成溫室小花朵。

飽經風霜的花姨,她的人生哲理,都幾發人深省。
作者: Jennifer    時間: 2008/8/2 11:44     標題: 回復 21# 抽刀斷水 的帖子

食乜都冇得揀,同豬仔有乜分別?
我就情願煩死都揀食sushi
作者: peterchansuper    時間: 2008/8/2 14:38

原帖由 抽刀斷水 於 2008-8-2 11:41 發表
接受家長式管理,其實可以諗少好多野,煩少好多野。選擇有時係煩惱的來源,食麵包定食湯麵,有時都幾煩下,但有人只給你麵包,你就唔駛煩。久而久之,就失去選擇的慾望,變成溫室小花朵。

飽經風霜的花姨,她的人生哲理,都幾發人深省。 ...

大叔, 你唔好扮細 wor!  

作者: 匿名    時間: 2008/8/2 20:11

原帖由 Jennifer 於 2008-8-2 11:00 發表
等你多d經歷之後再諗番轉頭就會發現自己好傻架啦...唔信你過多幾年再番黎分享下?
你今日覺得同你傾電話嗰個人好重要...但係佢真係對你有幾重要?only time will tell...信仰
亦然,只有時間先至可以由真正了解至認清所謂 ...

好多人大個左之後唔信?數據從何而來??..
我擔保我過幾年都係一樣..
單純??你唔了解我吧..
我暫時諗番轉頭..還是好感恩呀^^...
其實我覺得學識愈多的人..應該係會信耶穌的..
不知你有乜看法呢??
作者: 匿名    時間: 2008/8/2 20:13

那你對於真理一詞有咩看法呢??
(希望唔好當我係辯論啦- -)...
作者: Jennifer    時間: 2008/8/2 20:39     標題: 回復 24# 的帖子

數據?你問下呢到d哥哥姐姐睇下佢地認唔認同咪知lor

「我擔保我過幾年都係一樣...」好...就等你幾年啦

「單純??你唔了解我吧..我暫時諗番轉頭..還是好感恩呀^^...」你都識講「暫時」...所以
冇野係絕對;你而家覺得感恩唔係壞事,咁你估未來又會有乜野發生令你「唔感恩」呢?

「其實我覺得學識愈多的人..應該係會信耶穌的..」why?你又有冇數據?:)
如果信仰係你所認為咁單純,點解一定要學識愈多才愈應該會信耶穌?

「真理」冇絕對;冇話可以攞住一套理論/ 道理就永遠當佢係真,人同世界一樣都不斷
變緊,就算今日我有一樣野攞出黎叫「真理」,聽日就可能有新發現俾人推翻lu...與其
相信真理,不如放開心懷,嘗試聽聽不同的看法,不要將別人教你的一套照單全收?

「希望唔好當我係辯論啦」做乜咁驚辯論?在教會中試過辯論嗎?在教會中辯論又會
有什麼後果?

作者: HTBROKE1    時間: 2008/8/2 21:37

原帖由 Jennifer 於 2008-8-2 20:39 發表
數據?你問下呢到d哥哥姐姐睇下佢地認唔認同咪知lor

「單純??你唔了解我吧..我暫時諗番轉頭..還是好感恩呀^^...」你都識講「暫時」...所以
冇野係絕對;你而家 ...

補充一下:

孩子呀.......世間所有事情其實沒有絕對的。

「對」和「錯」
「公義」和「不義」
「正義」和「邪惡」
「光明」和「黑暗」

這全都是人自己定義出來美化自己(陶醉)而已。

既然沒有這種固定的框架,那為什麼要讓這種觀念困死自己在一套固定的法則??
作者: weakest    時間: 2008/8/2 21:51     標題: 回復 24# 的帖子

"單純??你唔了解我吧.."

--->原來你一點也不單純ka?? 還以為你很純良的說...

"其實我覺得學識愈多的人..應該係會信耶穌的.."

--->數據從何而來??

"那你對於真理一詞有咩看法呢??
(希望唔好當我係辯論啦- -)..."

--->辯論有何問題???
作者: peterchansuper    時間: 2008/8/2 22:01

原帖由 Jennifer 於 2008-8-2 20:39 發表
做乜咁驚辯論?在教會中試過辯論嗎?在教會中辯論又會
有什麼後果?

我的親身經歷是......

論戰一開始班"教友"就發曬神經,

到處抹黑我,

要求別人不要與我交往,

搞針對排斥.

接著就是人身攻擊,

找我的弱點(我在公開場合分享過的)攻擊我......

當論戰處於下風,

他們的愚昧無知被暴露之際,

教會領袖就私底下打"柔情牌",

說大家之間"沒有利益衝突",

但背地裡又煽動"弟兄姊姊"攻擊,

繼續搞針對排斥......

最後他們就自認讀得書少,

說他們的教會不適合我,

建議我離開教會......

當我離開教會,

他們又到處宣揚"戰勝"了異端,

維護了純正信仰......

教會一行真是令我十分傷心失望,

我好像看到了人性的虛偽和自私,

在"無利益衝突"的地方出現......

真是悔不當初呀......

作者: Jennifer    時間: 2008/8/3 00:49     標題: 回復 29# peterchansuper 的帖子

通常如此「激烈」地維護自己的立場的教會...唔多唔少都帶d 「異端」feel (講明先,冇數據
...係自己觀察網上離教者分享及有關異端嘅descriptions 嘅網上資料而得出來的
「個人意見」) 講真,「正常」(conventional) 教會大把人come & go,邊個得閒同你辯論?
唔岩聽大可以自己走...反正佢地d「老字號」唔憂個個禮拜日禮堂坐滿嘅...
作者: 秀雲    時間: 2008/8/3 08:13

是否可以說:離教者越多,多到形成一個足以抗衡教會的團隊,基徒避之唯恐不及的人越多,基徒的生活就越糟糕。

基徒走在街上,迎面走來一個離教者,後者欲和他打招呼。前者謹遵保羅教導,置之不理,或是翻起白眼鄙視。那在偌大的香港,一天等遇到多少這樣的人?
作者: 口琴王    時間: 2008/8/3 12:58

永光堂又是基督教的一个支会吗?
作者: 匿名    時間: 2008/8/3 20:07

[quote]原帖由 Jennifer 於 2008-8-2 20:39 發表

(數據?你問下呢到d哥哥姐姐睇下佢地認唔認同咪知lor  )
only少數罷了..你看到基督教的論壇嗎?

謝!

冇野係絕對;你而家覺得感恩唔係壞事,咁你估未來又會有乜野發生令你「唔感恩」呢?

我的意思係到目前為止都係感恩..唔好捉我字眼啦- -...
我話你聽..我有信心見到將來一樣我會非常感恩的事情!^^...

「其實我覺得學識愈多的人..應該係會信耶穌的..」why?你又有冇數據?
如果信仰係你所認為咁單純,點解一定要學識愈多才愈應該會信耶穌?

so我只係話我覺得...同埋信耶穌任何人都得啦..but我咁覺得借..呢個純意見
因為識野多的人先明白自己識的野係好少..滄海一栗....先會去找創造者
咁當然咁講係assume左世界唔係由0變有

「真理」冇絕對;冇話可以攞住一套理論/ 道理就永遠當佢係真,人同世界一樣都不斷
變緊,就算今日我有一樣野攞出黎叫「真理」,聽日就可能有新發現俾人推翻lu...與其
相信真理,不如放開心懷,嘗試聽聽不同的看法,不要將別人教你的一套照單全收?

我也是讀科學的人..明白你講會有人推翻先前的理倫..
但科學也有一定的基礎先有得科學喎..
例如..我要知道固體粒子同液體粒子..固體密過液..
我先推倫到固體吸熱同散熱都快d..咁我先有得繼續推落去..
好似可以推到向岸風同離岸風咁啦..
咁固體粒子密過液體粒子...咁呢個係咩??會比人推翻嗎?

「希望唔好當我係辯論啦」做乜咁驚辯論?在教會中試過辯論嗎?在教會中辯論又會
有什麼後果?
我唔係驚辯論..只係個氣氛好似好緊張咁= =..
我教會試過辯論未??我試過同牧師辯啦..
有咩後果..冇咩= =..
咁當然我唔會入去講無神論呢d野先吧@@
作者: 匿名    時間: 2008/8/3 20:10

其實可以msn同我講囉..
我唔可能一次應咁多人= =..
有興趣討論一下的..可以add我吧..
[email protected]
作者: 匿名    時間: 2008/8/3 20:12

原帖由 口琴王 於 2008-8-3 12:58 發表
永光堂又是基督教的一个支会吗?

五旬節聖潔會永光堂..
係新教
作者: prussianz    時間: 2008/8/4 02:21

原帖由 秀雲 於 2008-8-3 08:13 發表

是否可以說:離教者越多,多到形成一個足以抗衡教會的團隊,基徒避之唯恐不及的人越多,基徒的生活就越糟糕。

基徒走在街上,迎面走來一個離教者,後者欲和他打招呼。前者謹遵保羅教導,置之不理,或是翻起白眼鄙視。那在偌大的香 ...

秀雲 妹妹 , please let me speak frankly , sorry ,

sorry , my own take : :::::

不可以 ,

grounds : :
: :

- according current trends , 離教者's # , too few

- even
    離教者's # , 多到形成一個足以抗衡教會的團隊 , but ,
    離教者s would never 團結 and 形成一個足以抗衡教會的團隊 , particularly Chinese 離教者

- 基徒 唯恐 : : 離教者's # 變得 越來越多 , in this case ,
   基徒 would become 越來越 團結 +

基徒 would never 避之

sorry for being wet blanket

:跪拜:

作者: prussianz    時間: 2008/8/4 02:40

原帖由 Guest from 123.202.193.x 於 2008-8-3 20:07 發表
[quote]原帖由 Jennifer 於 2008-8-2 20:39 發表

(數據?你問下呢到d哥哥姐姐睇下佢地認唔認同咪知lor  )

「我擔保我過幾 ...

..只係個氣氛好似好緊張咁= =..

現在 沒人 說過 緊張,只有 你自己一個人 緊張
作者: prussianz    時間: 2008/8/4 02:45

原帖由 Guest from 123.202.193.x 於 2008-8-3 20:07 發表

「我擔保我過幾 ...

我唔係驚辯論

比 我 踢爆你laa

明眼人 一 看 [京尤] 知 : :::::  你 顯得 你是 驚辯論

你 為什麼 驚辯論 aa ??

你 驚 什麼 辯論 aa ??
作者: Nomad    時間: 2008/8/4 07:32

原帖由 Guest from 123.202.193.x 於 2008-8-3 20:12 發表

「其實我覺得學識愈多的人..應該係會信耶穌的..」why?你又有冇數據?

so我只係話我覺得...同埋信耶穌任何人都得啦..but我咁覺得借..呢個純意見
因為識野多的人先明白自己識的野係好少..滄海一栗....先會去找創造者
咁當然咁講係assume左世界唔係由0變有

是嗎?看看統計數據?
http://www.stephenjaygould.org/ctrl/news/file002.html

原帖由 Guest from 123.202.193.x 於 2008-8-3 20:12 發表

進了教會可又沒有「真理無絕對」這一套哦。

我也是讀科學的人..明白你講會有人推翻先前的理倫..
但科學也有一定的基礎先有得科學喎..
例如..我要知道固體粒子同液體粒子..固體密過液..
我先推倫到固體吸熱同散熱都快d..咁我先有得繼續推落去..
好似可以推到向岸風同離岸風咁啦..
咁固體粒子密過液體粒子...咁呢個係咩??會比人推翻嗎?

水固體的粒子(冰)不就比水液體要疏了?
再者,粒子密度可是可以用放大鏡(/電子放大鏡?)直接觀察啊,你的神呢?

這年頭真是人人都可以自稱讀科學啊,搞得我這被人叫做『讀科學』的稱謂都貶值了

咁當然我唔會入去講無神論呢d野先吧@@

呵,結果
論及舊約或是神聖指令論的整體邏輯問題又是『講無神論呢d野』
論及地獄殘忍又是『講無神論呢d野』
新約耶穌叫人收保護費又是『講無神論呢d野』
耶經缺乏考古證據又是『講無神論呢d野』

結果只要所想的跟耶教或甚至當地教會不同就是『講無神論呢d野』,你這種所謂辯論,跟與牧師討論問明天要喝Coke還是Pepsi一樣無聊。

作者: Jennifer    時間: 2008/8/4 09:07     標題: 回復 34# 的帖子

sorry...冇興趣add 你
作者: 龍井樹    時間: 2008/8/4 09:22

原帖由 Jennifer 於 2008-8-4 09:07 發表
sorry...冇興趣add 你

咁 add我啦, 我仲想約你去街街.
作者: Jennifer    時間: 2008/8/4 09:45     標題: 回復 41# 龍井樹 的帖子

咁約埋你太太一齊去吖?
人地討論緊正經野你又黎叉開話題
作者: 龍井樹    時間: 2008/8/4 09:54     標題: 回復 42# Jennifer 的帖子

我好唔正經咩?
作者: Jennifer    時間: 2008/8/4 10:08     標題: 回復 43# 龍井樹 的帖子

離題啫...唔駛喊
作者: peterchansuper    時間: 2008/8/4 10:09

雖然承認邪教的一套不是真理,

不過"絕對真理"是確實存在的.

例如道家所說的"道".
作者: dye    時間: 2008/8/4 11:13     標題: 回復 39# Nomad 的帖子

Oh damn.  Ice expand when frozen is taught in Religious Class when I am a little kid.  They said it is because of God's grace that ice have this 'exception' to save the fish living underneath it.

It remains as one of those 'great' thing I learn from religious class.

I only figure the truth out when I get to high school.
作者: 抽刀斷水    時間: 2008/8/4 11:36

五旬節聖潔會永光堂..
係新教

真係幾新,新到被懷疑是否異端:http://www.fhl.net/cgi-bin/n_read1?/home/fhl/spring/WWW/Bible/Note_3069

仲有一些「是非」?http://www.hk-pub.com/forum/thread-383855-1-1.html

朋友,恭喜您,參加靈恩派教會是很有趣的經歷,聖靈充滿、聖靈擊倒、聖笑、聖嘔,你玩齊哂未?^^
作者: prussianz    時間: 2008/8/4 13:18

「我擔保我過幾 ...

o k , i apologise for my comment , i am sorry

作者: prussianz    時間: 2008/8/4 13:19

「我擔保我過幾 ...

welcome ,

作者: prussianz    時間: 2008/8/4 13:28

原帖由 peterchansuper 於 2008-8-4 10:09 發表
雖然承認邪教的一套不是真理,

不過"絕對真理"是確實存在的.

例如道家所說的"道".

with your blend of 道家.etc in2 Catholickism////Catholic-ism/////Catholicism ,
[[[[[ should u really blend 道家.etc thither ]]]]
then ,
u can be
一代宗師 ,

but ,
honestly speaking , u may be too young by now , it takes honing , it takes some time

cheers ThANK ye

作者: 匿名    時間: 2008/8/4 19:35

唉..我也明白你們的問題在哪了...
如果你們真的係了解聖經..就好了..
還有自以為是的態度..
科學也居然跟我去講..這真使我無奈..
你問心.難度你唔承認科學要base on一些的知識有嗎?
真是失望...唔緊吧..我也只是無意中上了這個論壇..
想找我討論就msn吧..始終太多..回覆唔到咁多..
也..不想玩語言遊戲..無謂的..有心就msn我吧..
作者: HTBROKE1    時間: 2008/8/4 20:16

原帖由 Guest from 123.202.193.x 於 2008-8-4 19:35 發表
還有自以為是的態度..
真是失望...唔緊吧..我也只是無意 ...

只要明白物本理論,就可以明白點解清醒人唔承認科學要base on一些的(造物理論/宗教)知識。

(宗教是人本理論,那是探討科學的錯誤態度)

不說科學問題,就是政治層面上基督教已經做成大量社會問題。就是這一點已經值得不承認基督教
作者: dye    時間: 2008/8/4 20:56     標題: 回復 51# 的帖子

I am not sure where you study science.  In my science class, science is base on observation, not revelation.  Theory are 'true' because it does not contradict with observable evidence, not because someone said so.

(The remaining is Oscam Razar.  Since for any points on the graph there will be infinte number of equations that can join them.  The simplest solution is used.  It is a sense of mathematical beauty, where is simplicity rules.)

作者: Nomad    時間: 2008/8/5 00:07

原帖由 Guest from 123.202.193.x 於 2008-8-4 19:35 發表

你不如先提出一下所謂的了解聖經跟這裡有甚麼關係吧?

不過,教會那種對於了解聖經的奇怪定義,才真正令人覺得費解。

還有自以為是的態度..

科學本身有沒有實驗以外的思想基礎呢?有
有多少這樣的假設呢?當中又有多少是可以因為實驗進步發展的理論改變而改組呢?仍然是一個哲學課題。

如果真的要拿兩者來比的話,很簡單而言,就是你可以當自己所見的一切都是假的
走上街上就算汽車向你全速前進都當它不存在 - 實際上基督教對於科學的態度一般就是這樣。
諷刺的倒是,基督徒可以一邊當自己的物質感觀是假的,卻堅信自己所有依憑物質感觀接收的宗教經驗為真。

你要說起科學來跟宗教比,那當然就是要談一談科學啦,難道只有讀科學的人反而不可以說科學嗎?
其餘的,無他,不過是至少十四年在教會環境下,令我對於「矛盾」這種事情特別敏感而已。

還有,動不動就用「承認」這種先認定前提為真的說法,才是自以為是吧。

真是失望...唔緊吧..我也只是無意中上了這個論壇..
想找我討論就msn吧..始終太多..回覆唔到咁多..
也..不想玩語言遊戲..無謂的..有心就msn我吧..

有討論空間就有有
不願去聽組織以外的聲音就是不願
「辯論沒甚麼,但是又不能說『無神論東西』」的才是不折不扣的文字遊戲。

一個連資料論點都不提出,說幾句煽情的話就算了的留言,才令人覺得無聊。

作者: Nomad    時間: 2008/8/5 00:28

原帖由 dye 於 2008-8-4 20:56 發表
I am not sure where you study science.  In my science class, science is base on observation, not revelation.  Theory are 'true' because it does not contradict with observable evidence, not because som ...

這倒不一定一語言盡哦
剔除了基本的邏輯,科學上的確還有一些理論以外的規制是非實驗範疇的。
(從前而言,能量守恆就是其中一個吧?不過最近它的皇者地位都終於垮台了(苦笑))
作者: dye    時間: 2008/8/5 09:15     標題: 回復 55# Nomad 的帖子

The conservation of energy has been 'observe' to be true for quite some time.  When you have a couple thousand data telling that energy is conserve, it is quite a save bet on the theory that the next experiment will yield a simliar result.

Imagine if someone really manage to invent a ever moving machine!  Every hypothesis in science must be falsifiable via observation!
作者: Nomad    時間: 2008/8/5 10:51

原帖由 dye 於 2008-8-5 09:15 發表
The conservation of energy has been 'observe' to be true for quite some time.  When you have a couple thousand data telling that energy is conserve, it is quite a save bet on the theory that the next  ...

那真是要說到To the death的話,邏輯/歸納法本身又真的不是observation可以『證明』的(因為倒過來科學對於觀察的闡述是由此兩個基礎產生的)(苦笑)
問題是,要是否定這兩點的話,則恐怕都不用生活了(苦笑)

的確,「曾幾何時」能量守恆是絕對與實驗相乎的
但是在早期的粒子試驗中,它就算在與實驗結果不乎(部份能量和動量是「消失」了的)我們仍然是假設有一顆「看不見」的粒子存在並保有應有的能量的
當然,實際上是這粒子在數十年後被看見了,但是在當年仍然沒有人因此而對於能量守恆有所否定。

當然,到Quantum Fluctuation的時代,能量守恆就不再絕對了(笑)
作者: dye    時間: 2008/8/5 11:07     標題: 回復 57# Nomad 的帖子

That is why it is only a 'safe bet'  

Because science rely on observation, and we cannot observe the future, we can never be sure if any theory will be true in the future.

For the same reason, because science rely on observation, and observation is not perfect, when there 1000 data showing one thing, and 1 showing the opposite, we tend to bet on the 1000 data (while trying the best to include the 1 exception into the theory eventually)
作者: Nomad    時間: 2008/8/5 11:21

原帖由 dye 於 2008-8-5 11:07 發表
That is why it is only a 'safe bet'  

Because science rely on observation, and we cannot observe the future, we can never be sure if any theory will be true in the future.

For the same reason, becau ...

某程度上,這點比較接近Kuhn的說法
即是,當一個(或一些)實驗開始偏離已有理論的時候,就有可能發生科學理論的革新
因為舊的科學理論會被修正,而新的理論也會應運而生
而在Kuhn的五大範疇(準確,一致(Consistent),廣性,簡易性和應用性(Fruitful))之下,
不同的科學家會因應自身對於這些標準的觀感和需要而選擇相應的理論
當然,Kuhn也否定「科學是相對主義」這種教徒常用說法,畢竟歷史以降,相對於宗教以流血統一的傳統,
在基本理論上科學都僅以實驗和交流就達成了一致協議(雖然在未能實證的範疇上有所分歧,如現今量子力學的闡述)
但是實際上,即令已經接受了數學邏輯和歸納法,在理論闡述上仍然是可以存在分歧,算不上是一種機械式的驗正肯定
(實際上,會這樣考慮科學的人才是真正的奇怪 - 要是如此,現今應該沒有生物人腦的科學家,而全都改用計算機了
但實際上,在計算機被發明了差不多百年的現在,仍然是由人類修正計算機,而不是計算機自主運作研究科學)

當然,最後真要反到底的話
的確可以說「那邏輯和歸納法又有甚麼原因是對的?」
不過,在一個教徒的立場,這又真的流於一種文字遊戲了。

作者: dragoon    時間: 2008/8/5 18:39

請問是信神還是信教會

是喜歡神 還是喜歡教會的氣氛 嘖
作者: Nomad    時間: 2008/8/6 01:42

說得白一點吧:
他們自己聲稱的神都無心整理的教義
他們自己聲稱的神的無意節制的教會
找誰去信?
作者: weakest    時間: 2008/8/6 23:49     標題: 回復 51# 的帖子

唉..我也明白你的問題在哪了...
如果你真的係了解聖經..就好了..
還有自以為是的態度..
你問心.難度你承認科學要base on一些的知識有嗎?
真是失望...唔緊吧..
也..不想玩語言遊戲..無謂的...

--->跟你一樣的說話, 但這話"很有謂"嗎??
作者: 匿名    時間: 2009/3/29 18:13

其實我想返教會,但唔識人帶我返。
我返教會既目的只有一個,就係想親近神。
我唔想返一間教會有太多事,其實教會不是應該導人向善便已經足夠了嗎?
我唔想返一間教會d人係想"溝女/仔"而返的。
其實有冇一間咁既教會?我就是想入一間咁既教會。
我男朋友既教會唔俾人拍拖,所以佢從來冇諗過叫我入佢間教會。
佢話俾人知道會好煩,所以我一直都體諒佢。
但其實唔知點解內心好難受,聽住佢講佢教會既開心既一切,
但係我就冇機會去感受
逢星期日佢就會失左踪,一定唔會打俾我,sms都只有幾個...
佢話驚俾人發現,會好煩。
我有同佢講過呢個問題,話佢知我唔開心,但次次一提起,
佢就會覺得好煩,我問佢我地之後會點,問佢係咪想以後都返呢間教會
係咪諗住一直咁隱瞞下去,直至有一日結左婚先話俾人知?
佢又話唔知,佢話:你係唔可以阻止我返呢間教會嫁!
我無言以對...
我心裡面成日有把聲話俾我聽應該多d接近神,但我唔知應該點做
有人可以教我應該點做嗎?
作者: rockman.netto    時間: 2009/3/30 06:39

你被他們踢出來也是主的恩賜
作者: dior13dior13    時間: 2009/3/30 14:24

基督徒對已婚嫖妓及離婚的看法,為什麼不能問?
奇摩知識中有好幾位善心的基督徒,
告訴我前夫所說的是無稽之談,
還說讓人跌倒的罪比不信主還重,
神必審判,他會下地獄!
我離婚是聖經也允許的,
我才剛開始對基督教又有些信心,
不知是哪個不敢面對現實的人,
向奇摩檢舉 而奇摩竟不分青紅皂白的將留言刪除!
使許多基督徒為了讓我對基督教解除困惑的話語,
全無預警的消失!
做這種事的人,
等於是把在主門口的徘徊的人,再一次推開!

讓跌倒後剛要站起來的人又一次跌倒,
我覺得很失望!
我覺得很對不起熱心回答的朋友,
Mr. Lonely 本來會是最佳建議的,
其他回答很好的朋友我本來也想致贈兩點,
他們的回答我原本都打算以後還要多看幾遍好好研究,
沒想到,問題卻被移除了!
請問為什麼會被移除?

做賊心虛
奇摩知識中有好幾位善心的基督徒
告訴我前夫所說的是無稽之談
還說讓人跌倒的罪比不信主還重
神必審判 他會下地獄
不知是哪個不敢面對現實的人
那麼有自知之明地對號入座
向奇摩檢舉 而奇摩竟不分青紅皂白的將留言刪除
使許多基督徒為了讓我對基督教解除困惑的話語
全無預警的消失
做這種事的人
等於是把在主門口的徘徊的人 再一次推開
告訴你 上帝都看得很清楚
不要以為蒙上眼睛 有沒有人看見
不要以為刪了留言 事情就沒發生過
不要以為堵住別人的嘴
就等於你沒做過虧心事 沒說過無恥的話
人在做天在看神必審判
做賊心虛
http://tw.myblog.yahoo.com/jw!nsoNydWFHwVsZ3Uboh2UUfsM/article?mid=14&prev=15&next=13

信主的前夫及其家人對已婚嫖妓及離婚的看法,使做了十幾年禮拜的我對基督教產生極大的懷疑。社區的教會一直鼓勵我及我兒子去聚會和做禮拜,我也裹足不前。我想知道基督教真的是這樣?還是只是前夫及其家人的偏差?這題希望由基督徒回答。

前夫是某青年團契的小家長,但性好嫖妓。以下是信主的前夫及其家人對已婚嫖妓及離婚的看法:

.嫖妓之後只要向天父懺悔就可以得救並被赦免,因為天父在十字架上的寶血已為人洗清了所有的罪。(之後若再犯,也是天父的安排,再懺悔即可。)

.由於嫖妓被妓院坑錢這件事也是天父讓他發生的,所以被妓院騙的錢可以抵掉"十一奉獻"的錢(意即有幾個月就不用捐獻十分之一的薪水給教會。
)

.嫖妓是天父給人的試煉。前夫也一直在問天父為什麼要給他這個試煉。

.世上所有的事都是天父安排的,都是在天父允許之下才會發生的,包括戰爭、貧窮、當然也包括前夫嫖妓。
.地上的法律和天上的律法不同。地上的法律上已婚嫖妓是通姦,但天父自有另一套評斷的標準。
.依聖經所說,只要是性幻想,就犯了姦淫,所以性幻想和嫖妓的罪完全一樣,所以若不慎有了性幻想,乾脆直接召妓,反正罪也是一樣。而且妻子若曾有性幻想,就沒資格批評丈夫嫖妓的事,因為她的罪也一樣。(那是不是可以乾脆也去嫖男妓?答案卻是不,因為女生和男生不一樣。)

.全世界所有人都是罪人,至少都有做過弊,說過謊,等等。所以都沒資格對人丟石頭,妻子也沒資格批評丈夫嫖妓。

.只有神能,人不能。所以前夫自己並沒有能力讓自己不要去嫖妓,只能禱告,交託給主。如果他又再去嫖妓,也只能問主為什麼這樣安排,不能怪他!
.妻子若因丈夫嫖妓而要離婚,就是不認識主,否則在主面前發誓結婚的是一定不能離婚。夫妻是一體的,到死都不能分開。

10.夫妻是一體的,丈夫嫖妓,被騙錢,就等於妻子也一起嫖妓,被騙錢。妻子應和丈夫一起懺悔禱告,一起面對,甚至拿出自己的積蓄為他擺平事情也不為過。
11.已婚嫖妓者只要沒有提出要離婚,而且信主,願意懺悔禱告,就是被主祝福的,可能上天堂的;而潔身自愛。但丈夫嫖妓,自己和孩子的生命和財源都飽受皮條客及妓女騷擾、威脅、勒索的女性若是提出離婚,就是枉顧在主面前發過的誓,加上又不信主,死後可能下地獄。

基督徒對已婚嫖妓及離婚的看法 為什麼不能問?
http://tw.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=1009031610389
作者: 抽刀斷水    時間: 2009/3/30 23:48

63# Guest from 61.18.25.x
你找錯地方了,離教者之家沒有提供協助人返教會的渠道,請自行再找辦法解決。
作者: A12645    時間: 2009/7/16 18:21

我係返永光的恩典之家 我個助導話我唔比拍拖
我係教會到愛左一個姊妹
比助導知到左...
話叫我走
我話比多機會我
助導話唔好再拍拖
之後我同個個姊妹係埋一齊
一齊走
作者: 抽刀斷水    時間: 2009/7/17 11:37

67# A12645
請問助導以何種理據不讓你拍拖?
作者: openerror    時間: 2009/7/21 00:30

yoyo...

我是最近自願離開了永光堂的
實在很難想像...我最初為甚麼會選這間教會?

btw, 所謂 "弟兄姊妹" ,其實關係只不過是建立在信仰上罷
你不信? I DON't KNOW YOU.
作者: 匿名    時間: 2009/7/21 11:52

Help A!唉,說來話長,我返永光都有一年,我覺得嗰度D人好假,but I want to ask,究竟點先可以脫離教會?
作者: 龍井樹    時間: 2009/7/21 12:15

70# Guest from 125.59.174.x

不再參與他們的聚會不就脫離了嗎?
作者: weakest    時間: 2009/7/21 23:02

70# Guest from 125.59.174.x

As 71# said, 反正他們又不能禁錮你. 如果離開後有甚麼問題, 相信這的版友會熱心幫助你的.
作者: 實    時間: 2009/7/22 00:42

我只是回應主題

教會一定討厭離教既人啦, 因為睇清左佢地個真面目嘛

如果我比唔可靠既人知左我既秘密, 我都想滅佢口啦, 嘿
作者: 匿名    時間: 2009/7/23 11:38

唉,最慘就係佢地有我電話No.,有一次我冇返2weeks,就不斷轟炸我。仲有,我阿媽自稱會俾宗教自由我,到頭來咪又係逼我返CHURCH,好煩呀!
作者: 抽刀斷水    時間: 2009/7/23 14:20

我也發現有很多教徒,稍為淡出一下教會,教會人士就立即很緊張,不斷致電「慰問」。

受落的人,就會感到很多人「關心」啦;不受的,就會覺得很煩。

事實上,教會很害怕「羊兒走失」。說到尾,上教會是一種「癮」,淡出教會的話,「癮」就會漸漸消失。
作者: 匿名    時間: 2009/7/24 21:55

最弊係我阿媽要我返,如果唔係就罵我。仲有,我去咗一間基教味勁濃嘅中學(迦密),D老師勁煩!
ps.我只得十三歲!
作者: 抽刀斷水    時間: 2009/7/24 22:57

試想想,你估計你在教會內做些甚麼,他們會把你趕走?

1. 揭開教會偽善的一面
2. 在教會內勸人離教
3. 勸人停止奉獻
4. 其他

年青人要有大志啊!
作者: tytu76    時間: 2009/7/25 23:37

75# 抽刀斷水

我都有類似情況:我冇返教會半個月之後,佢地又玩奪命追魂call勸我返教會
作者: 匿名    時間: 2009/7/29 21:39

Oh...THX!希望佢地快D踢我出教會la!Hail!
作者: 戎月    時間: 2009/7/30 08:22

79# Guest from 125.59.174.x
那你真這麼想的話,可以試試抽刀大哥說的方法~
像我則是冷眼旁觀,教會在做啥~我就都啥也不做~
久而久之,他們也拿你沒辦法~就不會管你了~!
畢竟,要為抗家長的權威有些困難,所以就從對教會的反抗開始吧!
有問題就提出來,相信離教者之家的版友都會幫助你的
作者: 抽刀斷水    時間: 2009/7/30 10:56

Oh...THX!希望佢地快D踢我出教會la!Hail!
Guest from 125.59.174.x 發表於 2009/7/29 21:39

如果可以,請在這裡分享連載你在教會的事工和經歷,也許我們的智囊也能從旁協助
作者: 匿名    時間: 2009/7/30 12:02

唉,其實我係喺中一時開始返嘅,最初喺中一新生註册日,有人喺中學門口派單張,我阿媽接咗一張,因該人自稱係CARMEL學生,話有一間教會開英數班。當時我同我媽都唔覺得有咩問題,咪去lo!
P.S.千祈唔好中敎會呢D計,佢地好鍾意喺落堂後撈人返團契!
(待續,我阿媽又開始望住我)
作者: 匿名    時間: 2009/8/3 14:17

入到去,我只見一群人圍圈坐,咁我咪跟著坐lo。佢地好好笑容架,又話好歡迎我,由於我返嘅係團契,佢地係分成一個個小家庭,帶我入黍嗰個人屬於邊個家庭,我就要入邊個。初時,我好開心。直到我喺一次佈道會上決志(有被騙的FEEL)佢地就要我做‘校福’,即係要拉人去返,兼佢地每星期有‘人數目標’
好彩,我冇拉過人入去,BUT同校D校福就係度係咁拉人入去。
講返學校,我全班有40人,BUT得5個未信,因為我同班FD互相提點大家唔好信,但依家升F.2,有人抵受唔住老師D轟炸,提議不如,決咗就算,但有人堅持原則。點算?(D老師好偏心,所以我操行得c,加上佢地成曰搞‘信仰探討’實則動搖我地信心)
仲有,如果信咗,D老師就‘勸’你返學校CHURCH(比永光更恐怖),徐非汳緊第二個,SO,IF我決咗,就唔能離開永光,如果唔係......
作者: 抽刀斷水    時間: 2009/8/3 16:11

我想,老師有個兩難局面,是希望你返教會,但又不想影響你學業。

你可以學習成龍大哥的廣告:「起初我是拒絕的,但是要是讓我試一下……」你說要試一下,「懶係投入」,然後幾次後,推說因返教會,耗用了時間,而導致成績下降,因此要淡出云云。

大家認為這方法可行麼?
作者: Jennifer    時間: 2009/8/3 19:29

遊客朋友:點解你一方面說你是F.2班上5個唯一「未信人口」,卻又說自己
「我喺一次佈道會上決志」?係咪我睇漏左D前文後理?

永光與你學校Church之間,我會建議你搵第三間「主流」一點的教會 (即是相對比較溫和的,一般都係「中產」些少的區域的中型,即100-200人教會) 去返,然後將你在永光及學校Church受的「逼迫」同該「溫和」教會牧師講。如果呢間「主流」教會想留住你,自然要幫你「出頭」,同永光及學校Church講「你係佢地條"靚",唔好再搞佢」。

講真,叫信徒幫手傳福音係每間教會之「指定動作」,不過搞到要「交每星期quota」,同埋永光D恐怖逼害 (網上睇唔少...),返一間「中產溫和」但"hea"D嘅教會,應該會係呢兩個choice都唔想揀,但係又唔想比嗰兩班人煩死嘅「緩兵之計」。

呢個方法叫「順水推舟」;咁成功之後,另一招「打完齋唔要和尚」...應該唔駛我教你啦。
作者: 抽刀斷水    時間: 2009/8/3 20:10

既生水,何生花?

花姨真謀人也!
作者: Jennifer    時間: 2009/8/3 20:16

86# 抽刀斷水

你咁講,我應該比咩反應你...
作者: 匿名    時間: 2009/8/4 11:36

回應Jennifer:
其實係咁,因為學校認為係想決志嘅,就應該喺學校團契嘅佈道會上決志,如果你喺其他教會決咗,就通知老師,而我決志的地方係永光(唉!)。但我冇通知老師,佢咪當我未信lo!
作者: Jennifer    時間: 2009/8/4 11:41

哦...多謝同學解答
你學校真係好有問題...點解會認為「想決志嘅,就應該喺學校團契嘅佈道會上決志」?
實為霸道之極...
依我看,永光 & 教會church 兩處都非適宜久留之地...
作者: rockman.netto    時間: 2009/8/4 11:59

新教 和 天主教 都不是什麼好東西 ~ (宗教 = 邪教)

不要緊...
這全都是上主所作所為(詠 22:32)~
作者: 匿名    時間: 2009/8/4 12:03

唉,無計la,依家唯有睇下可唔可以叫走永光新來的兩個......
作者: 龍井樹    時間: 2009/8/4 12:11

IF我決咗,就唔能離開永光,如果唔係......
Guest from 125.59.174.x 發表於 2009/8/3 14:17

如果唔係又點呀?決志未算正式加入教會,就算已經受洗加入教會,一樣可以轉會喎。

我覺得你應該用屋企人傾下,佢地唔會都係教徒而且信得迷癡癡果隻掛?
作者: 龍井樹    時間: 2009/8/4 12:13

最弊係我阿媽要我返,如果唔係就罵我。仲有,我去咗一間基教味勁濃嘅中學(迦密),D老師勁煩!
ps.我只得十三歲!
Guest from 125.59.174.x 發表於 2009/7/24 21:55

你阿媽要你返, 試下向呀爸投訴囉.
作者: 匿名    時間: 2009/8/4 12:37

唉,我阿爸阿媽係我十歲時離婚。
作者: Jennifer    時間: 2009/8/4 12:41

唉,無計la,依家唯有睇下可唔可以叫走永光新來的兩個......
Guest from 125.59.174.x 發表於 2009/8/4 12:03

sorry...我又唔明什麼是「叫走永光新來的兩個」...
作者: 匿名    時間: 2009/8/4 12:45

永光每年暑假都會搞大型佈道會&英數班撈人入去!
作者: rockman.netto    時間: 2009/8/4 12:50

向政府(或政府社工)投訴 ... 放學自己去相關部門

不知道香港怎樣
作者: 匿名    時間: 2009/8/4 12:57

我呀媽如果知道我去找社工,我肯定會死無全屍...
作者: rockman.netto    時間: 2009/8/4 13:03

總之要找到實際上能幫到你出面的人/團體。

在這之前....

表面上我有時會向自己不同意的傳統道德規條妥協. 比方在一白痴國度裡, 有些規條你認為是荒謬的, 但如果不遵守你就會被白痴群咬死, 這時基於技術性的考慮, 你會暫時表現得遵守那荒謬的白痴規條. 這一點可以叫做 "明智假裝原則"。

平時口裏再掛一點反諷的宗教用語~
「這一切都是上主所作所為~」
作者: 龍井樹    時間: 2009/8/4 15:19

唉,我阿爸阿媽係我十歲時離婚。
Guest from 125.59.174.x 發表於 2009/8/4 12:37

很遺憾聽到你父母離婚的消息。

有兄弟姊妹嗎?公公婆婆爺爺嫲嫲呢?試過跟媽媽談嗎?告訴她教會給你很大壓力,要按時給他交人,影響你的學業成績,她依然無動於衷嗎?

歡迎光臨 離教者之家 (https://exchristian.hk/forum/) Powered by Discuz! 7.2