返回列表 回覆 發帖

嗱等我計清楚條數

屌“有些哲學靈界觀點”唔係我嘅觀點。
就算我游得快係我有尐唔啱,我都記唔起我曾經要求畀個靈魂我啫。
個 ...
沙文 發表於 2024/9/18 10:21

咁可能只係你對前世失憶
前世失憶可能都係人生遊戲的一部分
也可能你前世靈魂已經選擇和acknowledge 咗在世界上會失憶
回覆 21# Guest from 124.244.37.x

應該係acknowledged.我需要睇下當時簽agreement的有關紀錄
有機會有文明社會畀你享福,畀福音你聽,呢啲都係天主既安排,你要好好珍惜感恩,你唔睇下住晌山旯旮既未開 ...
抽刀斷水 發表於 2024/9/21 22:53

禮貌上畀嘢我之前應該同我商量下。  如果係公司派expats就更加應該講掂數先我唔知應該係算邊一樣?

送禮物畀人, 就算包住唔畀佢知道係乜嘢, 下次見面都會問下「上次送畀你嘅禮物鍾唔鍾意呀?」如果唔鍾意, 就畀埋張receipt,拎去refund

我話咗唔鍾意好多次, 但係佢都冇理我。

禮貌上畀嘢我之前應該同我商量下。  如果係公司派expats就更加應該講掂數先。 我唔知應該係算邊一樣?

送 ...
沙文 2024/9/22 21:35 提交

天主送俾你既人生,你又唔係完全唔鍾意喎。
你唔鍾意去認識天主,跟住耶穌既部份時,你又幾鐘意潛水、燒鎗,扑susanna呢parts喎。
咁即係你條命要唔要Refund?
你都可以同監躉講, 你唔鍾意監獄生活之餘, 都幾鍾意同cellmates鋤大d、打籃球、屌屎窟 or 被屌屎窟.......
咁坐監都唔算penalty啫, 坐過世都制啦
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆 23# 沙文

理論上天主係會為你預備最好既安排,同你商量都嘥氣,因為你本人都未必知道自己最好安排係乜。如果每個人既人生都要同佢本人商量,天主咪好唔得閒?(雖然佢係全能啫)
係佢認為最好定我認為最好?
我自己唔知對我最好嘅安排係點, 要佢先至知?
佢就係得閒過頭先至會創世啫, workload方面應該唔會有問題
Don't know where God is but the Devil is in the details
你都可以同監躉講, 你唔鍾意監獄生活之餘, 都幾鍾意同cellmates鋤大d、打籃球、屌屎窟 or 被屌屎窟.......
...
沙文 2024/9/23 00:14 提交

咁好響往被屌屎忽嗰啲真係唔好想出監,
好似你鍾意潛水既、真係唔想咁快上去報到
係佢認為最好定我認為最好?
我自己唔知對我最好嘅安排係點, 要佢先至知?
佢就係得閒過頭先至會創世啫, work ...
沙文 發表於 2024/9/23 23:51

梗係佢認為最好既安排啦,你都唔識點先為之最好,有時你以為個安排唔夠好,但到頭來原來真係最好,只有天主先可以跨越時空全盤咁睇事物,所以得佢睇野最通透,安排永遠最好。
咁好響往被屌屎忽嗰啲真係唔好想出監,
好似你鍾意潛水既、真係唔想咁快上去報到 ...
beebeechan 發表於 2024/9/23 15:05

但係冇人規定屌屎窟一定要喺監倉啫?
有時你以為個安排唔夠好,但到頭來原來真係最好
抽刀斷水 發表於 2024/9/23 23:36

我冇experienced這種情況喎。您意思係咪咁:本來打算Warren Buffett做我老豆,但天主覺得由我老豆做我老豆仲好過畀warren做我老豆?
沙文 2024/9/25 00:48 提交

咁你唔嚟呢個世界又點潛水少蘇珊娜呢
我冇experienced這種情況喎。您意思係咪咁:本來打算Warren Buffett做我老豆,但天主覺得由我老豆做我老豆 ...
沙文 2024/9/25 00:51 提交

唔俾你做巴菲特個仔係為巴先生最好既安排嚟。因為你好有錢就身特痕。拎巴生副身家去益『何太』。

有錢一滯又去玩勁深海潛水

https://fortune.com/2024/05/29/b ... mplosion-killed-5/#
沙文 2024/9/25 00:48 提交

咁你唔嚟呢個世界又點潛水少蘇珊娜呢
我冇experienced這種情況喎。您意思係咪咁:本來打算Warren Buffett做我老豆,但天主覺得由我老豆做我老豆 ...
沙文 發表於 2024/9/25 00:51

我意思係:你會以為Warren Buffett做你老豆就最好,但事實上天主認為由你老豆做你老豆係最好。你可能會質疑咁點會係最好,但你又無得試做Warren Buffett個仔喎,天主先會知你做Warren Buffett個仔有咩唔好嘞。
我都係唔係幾明, 點解Warren Buffett做Warren Buffett個仔個老豆就最好, 做我老豆就唔係最好?係根據乜嘢判斷嘅呢?
回覆 36# 沙文

唔好意思,我google "一切都是上帝最好的安排",原來都係信徒自己的領受、相信,查實好似無聖經經文有具體咁講過。如此,就其實只係有啲教徒信呢樣,而又有啲教徒唔信。

咁睇起黎,「最好」又真係好主觀,你問「根據乜嘢判斷」,可能就只不過係個人主觀判斷,或者係個人主觀認為上帝/天主會咁判斷。
而又有啲教徒唔信
抽刀斷水 發表於 2024/9/27 00:21

我唔知道原來有些信徒唔信邊個做邊個嘅老豆係上帝最好嘅安排。咁呢啲信徒係信”邊個做邊個嘅老豆係by random撞手神?”, 即係我阿媽要生仔嗰一刻,咁唔好彩啱啱排隊輪到我嘅靈魂,咁好醜命生成。

係咪咁呢?還是點樣樣呢?
高級模式 | 發新話題
換一個