返回列表 回覆 發帖

亂認是離教者

在 shoutbox 節錄:

24/7 AmiHO: jame>>>>沒有人迫我上教會,只是被基督教學校洗腦,成為基基,結果我還是離教了
24/7 Jame.Pong: 好古怪,佢地叫聖體做聖餐,聖餐是麵包
24/7 Jame.Pong: 基督教D牧師佢地又冇
24/7 AmiHO: 普通基督教也叫聖餐啊,係比洗左禮的食的
24/7 AmiHO: 但我以前的教會不是麵包的,是無酵餅
24/7 lucky: 聖餐食類似餅,加葡萄水個d
24/7 lucky: 天主教咁得意既
24/7 Jame.Pong: 無酵餅是一塊圓形的嗎?
24/7 AmiHO: 無酵0既餅,葡萄汁,象徵耶穌的身體和血
24/7 Jame.Pong: 天主教都係
24/7 AmiHO: 無酵餅是一塊大圓形的餅
24/7 AmiHO: 要用牧師的手擘開佢 (如果佢隻手有手汗.....
24/7 Jame.Pong: 天主教大無酵餅不會給教友吃的
24/7 AmiHO: 但我教會的人真的會吃下去的
24/7 AmiHO: 不過係碎哂了

24/7 AmiHO: 我未洗過禮,所以唔知甚麼味道了

既然未洗過禮, 未入過教, 離甚麼的教?
耶穌都要正正式式地受洗, 咁你話係咪決志便可以代替?

當然, 同居而不結婚都可以做夫妻, 不過, 既然是愛對方, 為何不肯公開向人宣示明認, 給對方一個名份?
天主教在領洗前信徒要經過收錄禮和甄選禮, 也許相等基督教會的決志。 收錄禮和甄選禮不等同便已經成為教徒。
如起身唸篇禱文就是基督徒, 咁基督教會既浸禮便變得是無意義的事了. (除非你是耶穌十字架右邊的那位強盜哩...環境不容許有領洗.)

男人都唔係講一句我愛你便是女人的合法丈夫.
沒有天主教如此繁複入教手續呢!
..
AmiHO 發表於 2012/7/25 20:10

因為入門聖事是一件認真的事, 不是衝口而出的話.
多謝傻瓜beebeechan咁注意我先!
你似乎都太唔了解基督教了!基督教只需要一個決志祈禱就可成為基督徒了
沒 ...
AmiHO 發表於 2012/7/25 20:10

若然決志便是基督徒了, 那為何人地又不准你品嚐聖餐呢?
係咪一d唔了解基督教既人, 以為「企起身」就做了「自己人」呢?
咪臭喺,不嬲基督教都信因信稱義喺啦,beebeechan唔好咁啦。
hellboy 發表於 2012/7/25 17:04

挑.....
外行人扮內行
「因信稱義」係咁用架咩?
AmiHo只是幫幫我罷了,不要傷和氣
Jame.Pong 發表於 2012/7/25 14:08

乜有傷和氣咩?

你咪問下馬丁路德囉。
抽刀斷水 發表於 2012/7/25 14:24

點解要問馬丁路德呢?
從你既引文中, 都說明了今日基督改革教提出的唯獨x , 唯獨 Y, 是出自馬丁路德之後的人。

1522年及1523年,慈運理分別發表了主張聖經為唯一權威的《始與終》及攻擊天主教會多種現象的《六十七條》,
..
抽刀斷水 發表於 2012/7/25 14:10
你理解唔係咁用架咩?
抽刀斷水 發表於 2012/7/26 11:13

亞hellboy 講既因信稱義
是否與馬丁路德講的因信稱義同一樣先?

hellboy既因信稱義是走哂樣, 失了真的因信稱義理解。
我亦唔相信搵維基便可以幫你理解到這個神學上的問題。
你唔信我的話,你就去下問基督教個d木屍問點為之算係基督徒啦!
AmiHO 發表於 2012/7/26 12:07

我唔信你就去問牧師。
咁我唔信個牧師呢? 問邊個?
回覆  beebeechan

你都係算吧啦。如果你真係咁了解咁buy,就轉左新教啦。 ...
抽刀斷水 發表於 2012/7/26 11:53

咁又唔可以話我唔buy架喎。

自古有話, “謀事在人,成事在天”說的是人有成就事情的願望,並為之盡力了,成功與否這就要看上天的意願了。

但有些人會擴大了這句話的本意, 用這話作為一種逃避現實的藉口。因為不願意自己用心去做事,而將事情推到天上,聽天由命。一句「運氣不佳」,就放棄而氣餒。考試成 績不好,以後也不再温習,因為天不助我也。

在宗教上, 變成只要信便得救。

但沒有人的謀事,那又怎會有天助我們成事的成果呢?

另一極端便是覺得人定勝天,只要堅决奮鬥,一定能挽回運數而成功。
人生經驗話我知, 有時成功要靠自己的勤力、堅決奮鬥的精神和毅力外,也要靠些少運氣。

在宗教上就變成是無需要有神。

怎樣才是正確的處理呢?
“謀事在人,成事在天”

看人經過怎樣的人生經歷哩.

若有人已經好努力咁去謀事, 自問無愧, 但仍未到目標, 未能成功, 人便會傾向「成事在天」的想法。

人若無乜經過失敗碰釘, 咁認為謀事在人都唔算太唔正常既。

保祿一生嚴謹遵守做一個好猶太人的律法, 戒色戒不良嗜好, 他仍自覺做不到一個義人, 少不免會犯下罪。 無論點努力去做好都做不到經上所說的標準。於是便認為人不可以單靠好行為便可得救, 跟本人無可能做到十全十美的好行為。 得救, 是天主寬恕了我們, 不看我們的罪過, 但看我們的信德。 是一種恩賜。

保祿, 和馬丁路德無話人不需要有好行為來得救。
唉,天主教又不是唯獨聖經~

讓新教的羅馬書第10章第9-13節給beebee版友開開眼界吧。 ...
抽刀斷水 發表於 2012/7/26 15:32

乜羅馬書有分新教的, 公教的?
真係要開開眼界
同我行啦你,你邊有資格話我喺外行人呀?我喺天主教做臥底那時又洗晒禮仲令埋堅振,喺新教那時信耶穌又都 ...
hellboy 發表於 2012/7/27 17:02

你行經黃泥涌道的印度廟, 又去過尖沙咀的回教寺, 咁有無令你成為印度教和回教的內行先?
咪臭喺,所有新教徒牧鼠都承認「口中承認、心中相信及接受」嘅因信稱義,所以佢地一樣會話那些在臨死前 ...
hellboy 發表於 2012/7/27 17:05

咁你現在是臨死嗎?
係既....我唔阻你哩.
我長命百歲,不過人就算臨死,都唔代表佢臨死前被屈入教,就可以推翻晒佢過去對基督教邪魔的否定囉。 ...
hellboy 發表於 2012/7/29 18:09

長命百歲都唔係福氣黎.
你見過醫院內 求生不得, 求死不能, 終日百病纏身, 呢到痛, 過到要打嗎啡的人未?
我反而會更加把那悲憤化為反基督的力量,燃燒我的生命,成為世上一點明燈,成為世上的毀滅基督教的人性的光輝!
..
hellboy 發表於 2012/7/29 22:17

歷史上記下的名人, 不乏是發揚基督的人, 鮮有「反基明燈」。
毒到你把口,
hellboy 發表於 2012/7/29 22:17

你明白長命百歲不一定是福
主懷安息也不一定是咒, 是不幸
多些人生經驗哩,你便知我所言。

生死有命, 天主自有安排。
高級模式 | 發新話題
換一個