返回列表 回覆 發帖

8000基督徒集會 誓守貞潔

原帖由 抽刀斷水 於 2007-9-3 12:21 發表
((明報) 09月 02日 星期日 05:10AM

【明報專訊】約8000名青年基督徒昨在香港大球場舉行「貞潔校園開學禮」,同聲立誓抗拒婚前性行為。主辦的基督教團體指本港青年性觀念趨開放,性罪行、集體性愛事件愈見嚴重,籲學校加強倫理課程,免製造大量未婚媽媽。

大衛城文化中心昨在香港大球場舉辦聚會,約有8000名多來自不同基督教會的青年參加。該中心總監吳振智牧師表示,中心早前在一間中學向400名中四和中五學生進行問卷調查,79%受訪者稱將來可能只同居不結婚。

吳振智認為,婚前性行為有違基督教信仰,加上近年中學生涉及風化案、未成年男女集體性交、小學生瀏覽色情網頁等此起彼落,青少年性觀念開放,擔心會造成大量未婚媽媽和單親家庭,有需要教育學生為將來配偶持守貞潔,拒絕婚前性行為。

http://hk.news.yahoo.com/070901/12/2ett9.html

我有三大疑點想問!

1. 紅字疑點:  點解婚前性行為只係等於"性罪行、集體性愛" 及只為了防止製造大量未婚媽媽。

2. 綠字疑點:  點解由記念大衛的宗教組織發起???與大衛生平有否掛勾???

3. 藍字疑點: 以此邏輯, 我地係唔係要先抽阿當呢條死仔出離打???

總結! 以上三疑點結合, 我地可以得出什麼才是"婚前性行為" 的定義?
教會有冇hidden agenda???

我絕對相信, 呢次活動, 係想導一眾婚前婚後的教徒出火坑!!! 絕對係好事!!!
花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

回復 #5 沙文 的帖子

所以佢生之前米要推約翰呢個便宜老豆比佢law
花開花落花無缺!

原帖由 抽刀斷水 於 2007-9-4 17:50 發表

我們這幾個插嘴的人,都和一軛論有關,也不算是外人吧。

不過,這裡並無規定一定要和該事件/該人物有關的人,才可貼文發表意見的。

我已經不是一軛的受害者啦~~
花開花落花無缺!

回復 #19 抽刀斷水 的帖子

我就最客觀既...呢d貨色...就算抽水去單拖踩場  光榮戰死基女裙下
都最少都可以打沈十個八個 令佢地變一陣子毒男
花開花落花無缺!

原帖由 抽刀斷水 於 2007-9-6 18:50 發表

要本人戰死才可以打沉那十個八個弟兄,委實是太小看本人了。

但以我所知, 你已經戰死左啦WOR~
花開花落花無缺!

原帖由 沙文 於 2007-9-22 21:34 發表
冇用嘅,証明唔到您臨死冇改變主意。
儘量找多啲見証人送終啦,您在彌留之際唔好卦住唱 " Tell Laura I love her, tell Laura I need her, tell Laura not to cry....."

而係不斷唵唵沉沉:「我唔信移鼠大聖,我冇信移鼠大 ...

我怕你老婆到時做鬼都唔放過你
花開花落花無缺!

高級模式 | 發新話題
換一個