返回列表 回覆 發帖

[教會報憂] 菲天主教徒 5成教堂外成婚

回覆 2# beebeechan

依家好明顯係話緊教堂收費高昂啦,唔係豐儉由人喎。
婚配是教會七件聖事之一, 教廷法典寫明教會不得為聖事向教徒徵取收費, 簡單說是免費的。
beebeechan 發表於 2012/10/15 07:49

“Almost all the parishes in the Philippines conduct free mass weddings,”beebeechan 發表於 2012/10/15 07:49

你話法典寫明免費喎,但亞Francis Lucas就話almost not all,咁即係有教會/神父違規啦係咪?

麻煩引出相關教廷法典,協助懲治有關害群之馬,以正天主教既聖名啦。
點解決almost all 又會變質成了almost NOT all 先。
乜說話經一經你把口都多了一把醋? ...
beebeechan 發表於 2012/10/15 17:06

almost all,即係not all啦,否則就即痾啦係咪?
以你一向不求甚解的態度,本座也無心為你去追尋
beebeechan 發表於 2012/10/15 17:18

原來又是一些沒有理論的聲稱。
夭折嬰兒或孩童,來不及有甚麼行為表現就瓜咗,唔去因信稱義邊度黎得切判斷佢地上天堂定落地獄呢?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
嗯。。。咁你係咪又開始認同父母為初生嬰兒附洗的「行為」先。
反基仔一向都話咁係強姦左個嬰兒既主見啵 ...
beebeechan 發表於 2012/10/19 07:04

你都明知唔係講緊嬰兒受洗呢個行為啦,係嬰兒本身自我意願既行為喎。唔好玩捉字蝨黎迴避問題先得格。
高級模式 | 發新話題
換一個