返回列表 回覆 發帖

天主教再輸一鋪

切肉不離皮
沙文 發表於 2016/10/10 06:43

去皮雞肉賣貴d架喎
貴教在去皮方面经驗確係豐富, 手勢又好
沙文 發表於 2016/10/10 08:41

未有信教的中國人, 
片皮技術都不弱
省府將提供協尋「安樂死醫生」服務
[2017-04-03]

安省將為尋求進行藥物協助死亡的人士設立一項新服務,使他們可以繞過那些出於良心和道德考慮拒絕提供藥物協助死亡的醫療工作者,直接獲得幫助。
沙文 發表於 2017/4/4 10:22

潛台詞就是那些『提供藥物協助死亡的醫療工作者』是「無良心」, 「欠道德」?
西澳州立法批准“安乐死”
afndaily • 2019年12月12日 am8:25 • 时事

西澳州议会日前批准通过“安乐死” ...
沙文 發表於 2020/1/5 10:49

難得你將天主教當為全人類信仰的代表.
太高舉了。
反對安樂死, 是猶太教, 回教也贊同的,

Catholic, Jewish, and Muslim leaders sign declaration against euthanasia, physician-assisted suicide
https://angelusnews.com/news/world/catholic-jewish-and-muslim-leaders-sign-declaration-against-euthanasia-physician-assisted-suicide/
所以, 輸一舖, 都是三個大教一齊輸,
都佔了人類宗教的六, 七成哩
佛教, 都無有代表性的團體肯出來表個態.

已經有個有智慧既人回答咗:
托佛里表示:「人們不能假定,一部幽默的諷刺作品有辦法削弱基督教信仰的價值。基督教信仰已存在超過2000年,也是大多數巴西公民的信仰。」

唔使再多講

托佛里這番話,有點似宗徒大事錄第五章猶太長老加瑪里耳的說話。
为“我是上帝”车牌打官司4年!美国老翁胜诉

一名80岁的美国老翁因坚持要挂着“我是上帝”(I AM GOD)的 ...
沙文 發表於 2020/3/1 21:04

都係車牌一個唶
10字架都係一碌木鋸開啫, 拆L晒都唔應該有意見
沙文 發表於 2020/3/1 23:40

啲人拆咗長城, 用佢啲磚嚟起公廁, 無話唔得既
为“我是上帝”车牌打官司4年!美国老翁胜诉

一名80岁的美国老翁因坚持要挂着“我是上帝”(I AM GOD)的 ...
沙文 發表於 2020/3/1 21:04

打嬴咗官司, 送多個牌.....buy one get one free

IM 碌葛
美國猶他州修法:多配偶婚姻非重罪 跟違規停車差不多
2020年05月14日 15:14
國際中心/綜合報導

《紐約時 ...
抽刀斷水 發表於 2020/5/19 22:38

呢個話題, 講過無耐之喎
咁快就翻炒,
無話題好講哩咩!!

見:
《丟那媽,瘟疫都要移民去》
驟眼睇真係好似梵蒂崗轉軚接受同性婚咁。

了解天主教事務者明白「祝福」都有唔同級數既。
「禮儀祝福」是要符合天主教教導的事才可以。在大彌撒,婚配,施洗,傅油等事上,神父做的是「禮儀祝福」。
「一般祝福」就較隨便,神父不用考慮太多教理。例如祝福一件聖物,祝福新屋,祝福小朋友,祝福病人。 任何人(包括帶罪的人)只要有心向天主都可以祝福。
正如聖奧斯定在著作中說:"Love the sinner, hate the sin."。

教宗說的是 「一般祝福」。
貴教向來效率低, 係就係慢啲
但係循序漸進, 按步就班, 行下又一級行下又一級, 咁就水到渠成㗎喇 ...
沙文 2023/12/20 11:39 提交

呢啲唔同級數既祝福,唔係今日先有喎。
係教會傳統。
我冇聽過聖座話係"一般祝福"喎, 淨係你咁講咋喎

沙文 發表於 2024/1/23 10:56

少....有個學員搵你教潛水,
你叫佢游200米俾你睇睇先
佢話:「我冇聽過咁既規矩, 淨係你咁講咋喎」
你會點?

係咪一腳叮開佢......死忍開哩...咁?
畀條link佢睇囉, 學你哋天主教態度咁K冇教養嘅咩?

.
沙文 發表於 2024/1/24 02:37

你識咁講就得勒

咁我都俾條連你....掂哂
On the Pastoral Meaning of Blessings
https://www.vatican.va/roman_curia/congregations/cfaith/documents/rc_ddf_doc_20231218_fiducia-supplicans_en.html

第28段
28. There are several occasions when people spontaneously ask for a blessing, whether on pilgrimages, at shrines, or even on the street when they meet a priest. By way of example, we can refer to the Book of Blessings, which provides several rites for blessing people, including the elderly, the sick, participants in a catechetical or prayer meeting, pilgrims, those embarking on a journey, volunteer groups and associations, and more. Such blessings are meant for everyone; no one is to be excluded from them.
邊一句話"同性祝福就係屬於Such blessings are meant for everyone這一種"嘅呢?可能我英文唔好, 麻煩你解釋 ...
沙文 2024/1/24 02:57 提交

咁啲人又有冇聲明,喂。。唔該bless 我地呢段同性婚咁呢
梗係有啦,因為聖座話到明要同異性婚儀式唔同,好果冇講明驚神父會擺烏龍用錯儀式 ...
沙文 發表於 2024/1/24 03:09

咁你啲英文真係唔係咁好勒
高級模式 | 發新話題
換一個