返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 基督徒其實理性很多了(不建議為反基而反基)。

其實每個教徒都受過用假意傳教的訓練:
Phil 1:17 那一等傳基督、是出於結黨、並不誠實、意思要加增我捆鎖的苦楚。
這有何妨呢.或是假意、或是真心、無論怎樣、基督究竟被傳開了.為此我就歡喜、並且還要歡喜。

沙文 發表於 2013/2/17 22:46

所以話你令人戰慄的解經, 教壞你自己就好哩, 仲想教壞其它人囉, 害人不淺你都未知.

你去到滙豐銀行, 個職員向你推介投資產品, 升息雙收架,
你都係著重個投資產品既質素, 回報, 安全, 過往業績之類, 唔係睇個職員個樣靚唔靚, 樣衰身材平, 甚至佢手上股票變哂大閘蟹, 唔會係影響你投資的決定既.

向你推介耶穌的人即是係虛偽, 樣衰, 自大, 講埋粗口又點......你又唔係信過條友, 你係信耶穌。
他們只好惡人先告狀:「不要聽某某亂說」。
.
沙文 發表於 2013/2/17 22:46

對你, 根本唔需要惡人先告狀,
你已經是未拉褲鍊便行出街招搖過市, 自露洋相的那種。
算吧啦,和合本是錯誤的bible譯本,他們手上的bible是錯的,怎能傳正確的福音呢?兩句直頭倒轉作=.=,see see:

你們留心看看,基本上和合本整段也是錯漏百出的.
最後附上這個,懂英文的人會覺得很好笑的:
...
64891687 發表於 2013/2/18 23:29

咁你示範一下應該要點譯囉。。
看是人的好笑, 還是你的令人狂笑
算吧啦,和合本是錯誤的bible譯本,他們手上的bible是錯的,怎能傳正確的福音呢?兩句直頭倒轉作=.=,see see:

...
64891687 發表於 2013/2/18 23:29

那麼, 「真」的又應該是怎樣的?
連公園都建得成的挪亞方舟的嚴重反科學反常識反智慧被提及時是如何的受到親基督教的人輕視,
.
hellboy 發表於 2013/2/27 20:23

那全球的迪士尼樂園也得在科學名義下, 明天馬上要關閉
(送一支白膠你去黐)
回覆  beebeechan

迪士尼只是提供人們奇幻感受的商業行為吧。

噎輸雞闍 發表於 2013/2/28 09:16

為甚麼一毎方舟主題公園就不能是一個商業行為?
回覆  beebeechan
但總是要搞到人們要去真的相信挪亞方舟事件
抽刀斷水 發表於 2013/2/28 10:08

那請你的火控雷達去鎖定「搞到人們要去真的相信挪亞方舟事件」的人。
你在街邊地攤買了假貨, 請不要拿到旗艦店內發爛渣
如今我們很尊重教徒, 教徒數目反而停留在22億 ...
沙文 發表於 2013/2/28 15:01

唔知乜誰講話教徒愈黎愈少呢?
你呢回真幫手摑佢一巴。
但係您個theory入面有paradox, 我執行唔到喎:

若果我信耶穌而唔理向我推介耶穌的人虛偽, 樣衰, 自大, 講埋粗口....
咁我仍然都係信咗您講啫。
而又係您自己叫我唔好信您講, 究竟您想我點呢?

沙文 發表於 2013/3/3 17:50

講野一舊舊..
老師說: 發還重作
高級模式 | 發新話題
換一個