返回列表 回覆 發帖

一蚊都唔好捐俾明愛

回覆  beebeechan

但明愛的學校醫院都係用公帑營運
kam 發表於 2013/7/12 21:08

撥款機制轉左好耐啦, 依家明愛財政上有絕對自住權, 愈來愈多生意攪, 只要賺到既錢不是給股東拿來分紅, 政府唔會過問。
想反明愛就不如索性入去做, 然後將佢d 自負盈虧業務攪ipo 上左市賣左佢仲好啦, 到時你可以成間野反轉都冇問題! 再唔係你夠膽夠本事的話, 係ipo 上市時自己製造兩單洗黑錢案, 佢百年基業一定一鋪清袋~

係度叫人唔好捐錢比佢同自high 冇咩分別
花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

撥款機制轉左好耐啦, 依家明愛財政上有絕對自住權, 愈來愈多生意攪, 只要賺到既錢不是給股東拿來分紅, 政 ...
Step.King 發表於 2013/7/12 22:23

因為明愛做得有成績, 是可信任的機構, 所以, 連政府也撥款給它: 做得好, 請繼續做。

發行股份的便是牟利機構了,不符合慈善機構定義。
因為明愛做得有成績, 是可信任的機構, 所以, 連政府也撥款給它: 做得好, 請繼續做。

發行股份的便是牟利機構了,不符合慈善機構定義。
beebeechan 發表於 2013/7/12 23:39

其實條例上沒有寫明慈善團體不能牟利, 只是所賺的錢不能拿來分紅。以現時的趨勢, 我敢斷言, NGO 會有IPO 只是遲早的問題
點自high呀?
少一個人捐錢俾明愛就行多左一步
基督徒返教會叫啦
點自high呀?
kam 發表於 2013/7/18 19:53

或者咁講,少一個人知道捐錢比明愛係唔值得,就行多左一步。
點自high呀?
kam 發表於 2013/7/18 19:53

你這一步, 以非常樂觀的心態形容, 是十牛一毛~而且世人大多善忘, 你叫他今日唔捐, 下次見到個賣旗小姐靚少少可能已經連老豆睇醫生d診金都捐埋~你連愚公移山的效果也收不到。

要做就轟烈一點~閃閃縮鍺四處叫人罷捐, 對明愛(教會)來說, 只是丟人現人的行為。明愛班牧師見到可能只會偷笑。

或者咁講,少一個人知道捐錢比明愛係唔值得,就行多左一步。
抽刀斷水 發表於 2013/7/18 23:50

少一個人???
你這一步, 以非常樂觀的心態形容, 是十牛一毛~而且世人大多善忘, 你叫他今日唔捐, 下次見到個賣旗小姐靚 ...
Step.King 發表於 2013/7/20 10:38

開post都叫閃閃縮縮?你要撩交嗌搵第二個,無你咁好氣
高級模式 | 發新話題
換一個