返回列表 回覆 發帖

耶穌其中一位門徒出左一本書,書名叫<告別娑婆>

回覆 20# dior13dior13

輪回目的唔係懲罰,係學習.
人必需學習對其他人點等於對自己點. 因為所有心靈係一體.
而且每次輪回幾乎被洗唒所有記憶同能力,咁同舊意識的死亡有咩分別?

另外,宇宙係由大天使長創造,仲有好多其他天使長創造星球.
聖經所描述既神係大天使長,因為佢最年長,能力最高,外貌亦最佳. 所以其他天使長都當佢係神.

仲有,上主係唔會干擾佢既聖子所發既夢,因為一干涉,就等於賦予夢境的真實性.
正因為時空宇宙係夢境,上主聖子既純潔無瑕先得以絲毫不易.
回覆  dior13dior13

另外,宇宙係由大天使長創造,仲有好多其他天使長創造星球.
psyris 發表於 2014/3/5 16:07

唔怪之得整得咁渣啦
世尊,請問一切冇為法又應該點樣睼呢?
沙文 發表於 2014/3/5 23:43

唔識答,我傾向道家多D。
回覆  抽刀斷水

冇錯,但推論落去.
假設你係宇宙消失左1秒,整個銀河系以接近光速行了1分鐘.
之後你再番黎 ...
psyris 發表於 2014/3/5 04:54

「來自星星的你」熱度未退燒?
回覆 24# beebeechan

我知有套咁既韓戲,不過冇睇過.
你對相對論或者宇宙有咩懷疑可以提出問題.
你唔信都唔需要兜圈子話人發燒,暗示自己係個緊貼潮流,跟住社會大思維走既正常人.

回覆 21# psyris

這也就奇怪了,為何佛教的地獄有「轉輪殿」,聖經中的地獄沒有?

來1:14 天使豈不都是服役的靈、奉差遣為那將要承受救恩的人效力嗎?

猶1:6 又有不守本位、離開自己住處的天使,主用鎖鍊把他們永遠拘留在黑暗裡,等候大日的審判。

來3:4 因為房屋都必有人建造,但建造萬物的就是神。

來1:4 他所承受的名,既比天使的名更尊貴,就遠超過天使。所有的天使,神從來對哪一個說,你是我的兒子,我今日生你?又指著哪一個說:我要作他的父,他要作我的子?

而聖經說天使是「服役的靈」,又說:有不守本位、離開自己住處的天使,主用鎖鍊把他們永遠拘留在黑暗裡,等候大日的審判。在言天使都是他造的,聖經講的和你說的有點出入。

回覆 26# dior13dior13

詳情我唔清楚.
我既資料係來自:
瀕死經驗http://www.near-death.com/   
賽斯書
佛經
吠陀經(印度教經典,歷史比聖經仲耐),不過歷史愈耐既書,信息比人扭曲得愈多,聖經都係一樣
告別娑婆
斷輪回
奇蹟課程

不過對每一個人真係重要既唔係知識,係愛同寬恕,呢樣先可以令你脫離輪回圈.
好似德難修女咁,佢知識唔高,但係佢個一世已經脫離輪回.
回覆  dior13dior13
好似德難修女咁,佢知識唔高,但係佢個一世已經脫離輪回.

psyris 發表於 2014/3/7 08:58

你怎會知得咁清楚?
你是輪迴處處長?
回覆 28# beebeechan

一本叫<斷輪回>既書係咁講.
不過輪回處呢個term我都係第一次聽.
如果我係,咁你應該係揶揄處處長.
回覆  beebeechan

一本叫既書係咁講.
不過輪回處呢個term我都係第一次聽.
如果我係,咁你應該係揶揄處處長 ...
psyris 發表於 2014/3/7 19:01

一本書這樣說一說, 你便著了魔。。
那由73本書組成的聖經, 豈不是。。。。。。。。。。
七三部歪書組合出來的歪經教人拿石子砸人、放火燒人......
回覆 30# beebeechan

<奇蹟課程>節錄
批判一向是为了束缚他人,因它随着欲望的起伏变化而把实相分割得支离破碎。

你一旦批判了自己所投射之物,你便会不断攻击它,因为你愿继续保持这种分裂状态。4你身不由己地这样作,蓄意不让自己意识到你对自己的攻击,还幻想你在保护自己。

当你决定要过幸福的一天时,你就已撤销了自己对世界的批判。8你领受到什么,必也会给出什么。

節錄
批判一向是为了束缚他人,因它随着欲望的起伏变化而把实相分割得支离破碎。

你一 ...
psyris 發表於 2014/3/8 00:29

請不要以唸符咒似的作回應
psyris 可留。
回覆 30# beebeechan

太少啦。人地正教會聖經有成77本書組成

太少啦。人地正教會聖經有成77本書組成
沙文 發表於 2014/3/8 03:43

唔好扮在行哩....
77本? 嘿......
露醜多過攞威了
查清楚個數目先好翕
回覆 36# beebeechan

聖經嘅嘢您淨識得個書名啫,成本聖經您連揭都未揭過,咪扮嘢啦
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹

聖經嘅嘢您淨識得個書名啫,成本聖經您連揭都未揭過,咪扮嘢啦 ...
沙文 發表於 2014/3/8 06:06

一頁一頁就可以揭唶
成本....點揭?
高級模式 | 發新話題
換一個