返回列表 回覆 發帖

(代版友旁觀者貼) 清人筆下的天主教

有人還是用著清朝愚民的水平來看天主教?
天主教比清朝時更可惡
旁觀者 發表於 2016/1/15 11:05

你說『屎很好味道』也可以,
同樣是無理無據的傻人痴語
回覆  beebeechan
用清朝愚民的水平來看愚民的天主教, 合哂工尺啦
沙文 發表於 2016/1/16 01:55

今時今日仲有人以為用微波爐會『食埋d 微波』, 無益
今時今日都有人以為餅同果汁会trans-substantiation, 有益
沙文 發表於 2016/1/16 02:09

transubstantiation 唔係用果汁架啵。。。
拋錯書包矣

而且都係串錯了字
今時今日都有人以為餅同果汁会trans-substantiation, 有益
沙文 發表於 2016/1/16 02:09

在超市售賣的禮金咭, 也只是一張膠咭, 任你偷。
在經收銀員確認激活後,就是現錢。
常人都會慎而重之, 放入銀包內。

或者你條傻佬還在說: 是膠咭一張啫, 掉左都無所為。
今時今日仲有人以為張膠係錢黎!
又錯啦. 激活後都唔係cash
沙文 2016/1/16 04:17 提交

咁你掉忍哂佢囉

掉忍哂佢之前都要遣譴責您作為天主教代表一再提出愚民的錯誤資料誤導網民咖 ...
沙文 2016/1/16 07:29 提交

古有上京告狀,
你有無打算上梵蒂岡城告狀咁呢?
直接魂歸天國告狀都得

掉忍哂佢之前都要遣譴責您作為天主教代表一再提出愚民的錯誤資料誤導網民咖 ...
沙文 2016/1/16 07:29 提交

見你老鼠拉龜咁唔知點反駁
都知我個比喻係無瑕可擊哩。

古有宗教法庭權傾朝野, 但今非昔比, 煩帝肛連係大陸appoint主教都唔得, 邊忍度有權審案 ...
沙文 發表於 2016/1/16 09:24

無份提名委任,
都仲有份認可, 批準
http://saltandlighttv.org/chinese/father-joseph-zhang-yinlin-was-ordained-as-coadjutor-bishop-of-anyang-diocese-in-henan-province-in-aug-2015/
中國時間,二零一五年八月四日,司鐸主保聖若翰.維雅納瞻禮日,中國河南省安陽(衛輝)教區在安陽市耶穌聖心主教座堂隆重舉行了張銀林助理主教晉牧典禮。這次晉牧典禮是得到教廷和中國官方認可,而未被教廷認可的主教們沒有參與此晉牧禮。

多留意時事, 拜託
噢,2015年連煩帝肛都要向強國低頭了?
抽刀斷水 發表於 2016/1/16 12:20

等我教下你要點點分析呢個資訊哩。

若是北京先委任了主教, 後才由梵蒂崗來認同, 你是可以說梵蒂崗向強國低頭, 獻媚眼。

不過, 這位張主教, 卻早在2009年便是梵蒂崗認可的國內神職人員。 北京委出一先由梵蒂崗認可的人選,
那又意味著甚麼呢?

出席典禮的, 没有一個天主教愛國會的神父啵, 點解呢?

你係咪覺得長了知識呢?
清朝時妖徒還有四兩銀入袋, 現時妖廷只有掏妖徒荷包.
旁觀者 發表於 2016/1/19 10:55

吾隠知你翕乜,蠢。
高級模式 | 發新話題
換一個