返回列表 回覆 發帖

WTF? 呢D先至係消費者既恥辱!

http://youtube.com/watch?v=irx3lVsnk0g

http://youtube.com/watch?v=pCWYe21raBQ

睇! 以上兩段片就係「吉之島阿姐」既「戰績」啦

睇到呢兩段片之後,我真係發覺劉德華既「香港好客之道」宣傳片,對於一班野蠻顧客來講係絕對既免死金牌OTL||||||
「當你以為自己成為世界的中心時,世界便會開始原諒你的幼稚及無知。」
--by 天宮真奈美@<AV>

"Achieve unlimited creation by limited resources."
"Anyone who infringes upon other's creation should never be forgiven."
--by Kagura@Invisible Soci
原帖由 火柴 於 2007-3-2 03:37 發表
政府太有力你就知驚,你睇某大陸……

火柴兄  物極必反
這只是兩個極端而已
花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

原帖由 火柴 於 2007-3-2 03:37 發表

你想講咩?
[quote]原帖由 Invisible 於 2007-3-1 13:35 發表
我都係費事quote文回OTL

>peterso
>火柴
>寶姐

你地講既都有道理  但從社會學的角度看來 人的性格先天故然重要
但很多時都是我們社會的"社教化"結果  社教教 不單是提教育
而是包括一個自小所受社會上任何事物的影響  包括父母 朋輩 傳媒等等等等
所以 只要整個社會風氣改變  他們就會改變
其實我們時常說的公民教育不就正正是指這方面的教育嗎
只是我們的政府做得太軟弱無力而已
花開花落花無缺!

我都係費事quote文回OTL

>Step.king
其實之前我都講過,有D人本身就係「江山易改,本性難移」,就算推行道德教育,對呢D人未必有用架喎
況且,一個人既品德修養係由自小養成,細路哥就話易教jeh,大人未必架喎
更何況一個成年人本來就有自律能力,駛鬼人教佢點做人咩? 佢碰多幾次釘就會慢慢知道點去改變自己架啦

>火柴
計我話最好就係將果D擺明去搞事玩野既刁客列入黑名單,唔好俾佢地再黎

>PeterSo
論耶教文明,我反而覺得有少少保留
有D人根本就借耶教既教義去幫自己搵著數,甚至以為自己有耶穌撐腰就可以亂咁黎架喎
萬一真係有刁客假借耶教名義變本加厲咪大檸樂? OTL|||||

「當你以為自己成為世界的中心時,世界便會開始原諒你的幼稚及無知。」

"Achieve unlimited creation by limited resources."
"Anyone who infringes upon other's creation should never be forgiven."
原帖由 Step.King 於 2007-2-28 21:05 發表

我覺得加強一下道德教育實際d wor
現在問題是因為有刁客 才有受害人
我相信如果"人"的質素改變  無論客人還是服務員 都會一樣得益

那要借助一下耶教文明才可.........
唔同意。除非你拎吉之島阿嬸做成人教育,唔係你咪又要等幾十年,等佢老死-_-
研究下對付「擺到明話要玩野」既情況仲好啦。
原帖由 Invisible 於 2007-2-28 13:13 發表
唉,在充滿問題的社會下生活,人民便會容易衍生很多病態

我個人覺得,政府其實有必要正視服務業(如零售)所遇到的問題(服務從業員遭顧客無理對待),從中找出問題癥結所在,繼而推行一連串解決方案(最好為各行各業設立特定的機 ...

我覺得加強一下道德教育實際d wor
現在問題是因為有刁客 才有受害人
我相信如果"人"的質素改變  無論客人還是服務員 都會一樣得益
花開花落花無缺!

唉,在充滿問題的社會下生活,人民便會容易衍生很多病態

我個人覺得,政府其實有必要正視服務業(如零售)所遇到的問題(服務從業員遭顧客無理對待),從中找出問題癥結所在,繼而推行一連串解決方案(最好為各行各業設立特定的機制,教導服務從業員如何應付顧客的無理對待,以確保為服務從業員得到一定的保障),而非將顧客與服務從業員(如sales)之間出現的問題全都歸咎於服務從業員一方的責任

做邊行都有難處0既,服務性行業要對住顧客,唔可以得失d顧客,d顧客有幾煩d sales都要忍受(還要好好禮貌個隻),如果唔係點可以收到人工喎,也許佢地有一項職責就係要忍受顧客的麻煩,所以做服務性行業係好無奈架.......
要我再信基督教不如一刀捅死我

不理天堂的引誘,不理地獄的恐嚇,總之我和基督教誓不兩立

http://hk.myblog.yahoo.com/beckyhk720
原帖由 Invisible 於 2007-2-27 13:44 發表
>小靜靜
不過咁喎,如果真係要搞個顧客質素教養培訓班,政府又要拎筆錢出黎架啦喎(為左呢D咁既刁客浪費納稅人金錢,點都唔多值得......) ...

唉, 服務性行業就係咁. 對住呢位阿姑只能當自己唔好彩
假裝多好 我只要 只想要 再擁有一秒
去相信你的擁抱 還心甘情願的不想逃

回復 #15 Invisible 的帖子

只可以慨嘆這是一個道德價值觀被嚴重扭曲的年代
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-2-27 16:46 發表

誰叫我們有一批目中無人 只知有已 萬事以為道理在已方的刁民???
有怎樣的社會 就有怎樣的顧客

唉,人民的質素問題,除了社會環境及文化的本身問題外,作為人民及整個社會的榜樣的當權者的思想及言行,同樣會影響人民
如果連當權者自己也其身不正,又怎麼可能好好教育人民的品德修養?

原帖由 Invisible 於 2007-2-27 13:44 發表
>Step.king
唉,所以話,香港既服務業之所以搞到叫苦連天,真係多得呢D刁客唔少OTL

誰叫我們有一批目中無人 只知有已 萬事以為道理在已方的刁民???
有怎樣的社會 就有怎樣的顧客
花開花落花無缺!

>Step.king
唉,所以話,香港既服務業之所以搞到叫苦連天,真係多得呢D刁客唔少OTL

>小靜靜
不過咁喎,如果真係要搞個顧客質素教養培訓班,政府又要拎筆錢出黎架啦喎(為左呢D咁既刁客浪費納稅人金錢,點都唔多值得......)
況且,修養呢樣野,其實真係好睇個人,有D人本來就係「江山易改,本性難移」,就算開多幾個course培訓佢都未必有用架喎OTL

原帖由 Invisible 於 2007-2-25 23:48 發表
>小靜靜
嘻嘻......果個阿姐D對白又真係值得笑下既(雖然要拎佢去填海,最好將佢斬左件先XDDDD)

仁慈些少既, 拎佢去"教養再培訓"
原帖由 天煞孤星 於 2007-2-26 15:43 發表
邊個sales邊夠膽去得罪顧客丫......顧客有投訴個d sales就有麻煩啊.....顧客始終係sales們的米飯班主,遇到麻煩顧客當是自己黑仔,邊夠膽串番d麻煩顧客姐?? 顧客可以大過天架......萬一顧客走去投訴,老板可能會炒sales魷 ...

exactly! 做服務性行業唔發得老脾架.
原帖由 Invisible 於 2007-2-25 23:48 發表
>小靜靜
嘻嘻......果個阿姐D對白又真係值得笑下既(雖然要拎佢去填海,最好將佢斬左件先XDDDD)

>Step.king
劉德華講果套就算晌日本岩用,未必晌第二度岩用架喎(尤其是美國同中國OTL|||) ...

這是香港人逢橋必抄的結果! 所以才有如斯的刁客!
花開花落花無缺!

邊個sales邊夠膽去得罪顧客丫......顧客有投訴個d sales就有麻煩啊.....顧客始終係sales們的米飯班主,遇到麻煩顧客當是自己黑仔,邊夠膽串番d麻煩顧客姐?? 顧客可以大過天架......萬一顧客走去投訴,老板可能會炒sales魷魚

我起圖書館做野,我去守住衣帽間,咁係有部專係防盜系統,一有未消磁的書經過就會響,有個讀者行過,部機響,我就依足規距去check佢本書有無借到,同埋要check佢借書証,我自問好有禮貌同佢解釋,佢竟然當場發爛乍,話我當佢係賊,又話我態度唔好,仲話要我地去整番好部機(其實部機要響我地都無辦法),佢起圖書館大大聲聲罵我,我都唔敢串番佢啦,如果串番佢,佢真係會投訴我,到時我就麻煩啦,所以好多時做sales係要忍耐下d麻煩顧客,有d老板同顧客唔會體諒sales,只會覺得如果sales態度唔好就係佢地0既錯,顧客無理取鬧係無罪架,但是sales一態度唔好少少都係好有罪呢..........
要我再信基督教不如一刀捅死我

不理天堂的引誘,不理地獄的恐嚇,總之我和基督教誓不兩立

http://hk.myblog.yahoo.com/beckyhk720
高級模式 | 發新話題
換一個