返回列表 回覆 發帖

WTF? 呢D先至係消費者既恥辱!

呢個女人  真係令人懷疑係唔係有精神病
係咁係度亂吠...但佢最後點離開間鋪??
花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

原帖由 Invisible 於 2007-2-25 15:25 發表
呢樣我就唔知啦,不過聽聞呢個女人好似因為晌吉之島入面偷野俾人拉左(都唔知真定假OTL)
其實我覺得,晌零售業應該有個明確指引,教D sales點樣去應付「吉之島阿姐」呢類野蠻顧客
點都好,劉德華果句「今時今日咁既服務態度唔 ...

劉德華過句又米抄日本仔 ...
攪到依家D人小小事就話投訴... 浪費納稅人金錢!
花開花落花無缺!

原帖由 Invisible 於 2007-2-25 15:58 發表

咁咪係囉......
唔單止浪費納稅人金錢,仲浪費他人既寶貴時間,呢班友簡直得閒得滯,冇野搵野做OTL
丫係喎,你又知劉德華句野抄日本仔? 邊句先?
(話時話,好耐之前我亦都曾經遇過類似咁既顧客,不過就冇呢位阿姐咁誇張......@@ ...

我係拍過種顧客永遠是對的服務態度本是抄自日本人
花開花落花無缺!

原帖由 Invisible 於 2007-2-25 23:48 發表
>小靜靜
嘻嘻......果個阿姐D對白又真係值得笑下既(雖然要拎佢去填海,最好將佢斬左件先XDDDD)

>Step.king
劉德華講果套就算晌日本岩用,未必晌第二度岩用架喎(尤其是美國同中國OTL|||) ...

這是香港人逢橋必抄的結果! 所以才有如斯的刁客!
花開花落花無缺!

原帖由 Invisible 於 2007-2-27 13:44 發表
>Step.king
唉,所以話,香港既服務業之所以搞到叫苦連天,真係多得呢D刁客唔少OTL

誰叫我們有一批目中無人 只知有已 萬事以為道理在已方的刁民???
有怎樣的社會 就有怎樣的顧客
花開花落花無缺!

回復 #15 Invisible 的帖子

只可以慨嘆這是一個道德價值觀被嚴重扭曲的年代
花開花落花無缺!

原帖由 Invisible 於 2007-2-28 13:13 發表
唉,在充滿問題的社會下生活,人民便會容易衍生很多病態

我個人覺得,政府其實有必要正視服務業(如零售)所遇到的問題(服務從業員遭顧客無理對待),從中找出問題癥結所在,繼而推行一連串解決方案(最好為各行各業設立特定的機 ...

我覺得加強一下道德教育實際d wor
現在問題是因為有刁客 才有受害人
我相信如果"人"的質素改變  無論客人還是服務員 都會一樣得益
花開花落花無缺!

[quote]原帖由 Invisible 於 2007-3-1 13:35 發表
我都係費事quote文回OTL

>peterso
>火柴
>寶姐

你地講既都有道理  但從社會學的角度看來 人的性格先天故然重要
但很多時都是我們社會的"社教化"結果  社教教 不單是提教育
而是包括一個自小所受社會上任何事物的影響  包括父母 朋輩 傳媒等等等等
所以 只要整個社會風氣改變  他們就會改變
其實我們時常說的公民教育不就正正是指這方面的教育嗎
只是我們的政府做得太軟弱無力而已
花開花落花無缺!

原帖由 火柴 於 2007-3-2 03:37 發表
政府太有力你就知驚,你睇某大陸……

火柴兄  物極必反
這只是兩個極端而已
花開花落花無缺!

高級模式 | 發新話題
換一個