返回列表 回覆 發帖

[數據資料] 基督教涉嫌的二次創作 / 抄襲

回覆 359# beebeechan

我冇話佛教冇抄喎, 連哈佛專家都知輪迴都唔係悉達多發明啦。

-----------------------------------
BTW, 根据12宗徒遺訓, 顛鼠教完全唔合規格
7 Concerning Baptism

7:1 Concerning baptism, you should baptize this way: After first explaining all things, baptize in the name of the Father, and of the Son, and of the Holy Spirit, in flowing water.

7:2 But if you have no running water, baptize in other water; and if you cannot do so in cold water, then in warm.

7:3 If you have very little, pour water three times on the head in the name of Father and Son and Holy Spirit.

7:4 Before the baptism, both the baptizer and the candidate for baptism, plus any others who can, should fast. The candidate should fast for one or two days beforehand.

首選係open water, 唔用得冰水先可以用暖水, 制水期間才可用三次灌水, 洗禮之前紮炮兩日就唔知顛鼠徒有否順便減肥

http://www.paracletepress.com/didache.html
回覆  beebeechan
BTW, 根据12宗徒遺訓, 顛鼠教完全唔合規格
7 Concerning Baptism

7:1 Concerning baptism, you should baptize this way: After first explaining all things, baptize in the name of the Father, and of the Son, and of the Holy Spirit, in flowing water.

沙文 發表於 2016/3/13 13:22

呢d 大清律例黎哩喎
呢d仲大清過大清律例啦
Don't know where God is but the Devil is in the details
呢d仲大清過大清律例啦
沙文 發表於 2016/3/13 14:43

裡邊既613條律例一早就廢左哩
係你呢類人認為基督徒要割包皮, 安息日唔可以執柴, 唔著兩種布料造既衫....
回覆 364# beebeechan

我冇咁認為, 相反, 613條律例廢左之後, 我好鼓勵gay督徒應該多尐玩人獸交
http://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=683&from=recommend_f
您有養咩寵物呀?
回覆  beebeechan

我冇咁認為, 相反, 我好鼓勵gay督徒應該多尐玩人獸交

您有養咩寵物呀? ...
沙文 發表於 2016/3/13 21:36

唔一定係人獸架,
有時係獸人交
Rev 20:15        若有人名字沒記在生命冊上、他就被扔在火湖裡。

其實生命冊呢種名單, 即是道教嘅《生死簿》, 由南斗星君同北斗星君聯合做editor.
Don't know where God is but the Devil is in the details
Rev 20:15        若有人名字沒記在生命冊上、他就被扔在火湖裡。

其實生命冊呢種名單, 即是道教嘅《生死簿》, 由 ...
沙文 發表於 2016/3/13 22:32

不過出入境時, 移民局本冊上有個名就麻煩勒
他就被扔入房仔...........

其實生命冊呢種名單, 即是道教嘅《生死簿》, 由 ...
沙文 發表於 2016/3/13 22:32

仲啟發左日本仔大賺一筆:
回覆 369# 抽刀斷水

而且此制度十分過癮
   Rev 20:15        若有人名字沒記在生命冊上、他就被扔在火湖裡。

點解世上咁多人鍾意改12宗徒个名? Peter, James, John.....
就係因為叫哩尐名有著數
凡係叫做Peter, James, John.....都過得骨

您聽日找個Notary Public宣誓改名做Jorge Mario Bergoglio, 實唔洗入火湖
回覆  抽刀斷水

而且此制度十分過癮
   Rev 20:15        若有人名字沒記在生命冊上、他就被扔在火湖裡。 ...

點解世上咁多人鍾意改12宗徒个名? Peter, James, John.....
就係因為叫哩尐名有著數
沙文 發表於 2016/3/14 00:44

所以佢地唱歌好聽
佛经有好多詞彙係凈譯音, 例如大家都好熟悉嘅南無阿彌陀佛, 並唔係東西北有阿彌陀佛咁解,而係Namo Amitābha嘅譯音.又如般若波羅蜜多心經不但名稱係音譯, 成段經文:揭諦揭諦,波羅揭諦,波羅僧揭諦,菩提薩婆訶。都係譯音

基督教有樣學樣, 在其經文中又係揀一部份專登譯音:阿們, 以馬內利, 哈利蘿柚, 邪傻瑕尼西....等等

而佢地又唔敢好似佛經淨譯音, 驚凈譯音人地唔識解, 所以在後面括住意譯, 可見其實這些terms係根本唔駛譯音嘅, 若果咁鍾意譯音, 點解唔成本聖經譯音而凈係幾句譯音學人地佛經呢?
佛经有好多詞彙係凈譯音, 例如大家都好熟悉嘅南無阿彌陀佛, 並唔係東西北有阿彌陀佛咁解,而係Namo Amitābh ...
沙文 發表於 2016/5/29 11:13

挑。。。
又好很簡單唶

即係我要話:『我要調理農務』
唔係香港人就唔知我講乜哩.
翻譯時, 明白呢句話既人就括住, 加上意思: 『我要調理農務 (f uck your mother)』
唔係喎
照哩個翻譯原則, 應該咁樣譯經:

Hei chū shén chuàng zào tiān dì。然後括弧(翻出來, 就是起初  神 創造天地。)
唔係喎
照哩個翻譯原則, 應該咁樣譯經:

Hei chū shén chuàng zào tiān dì。然後括弧(翻出來, 就是起 ...
沙文 發表於 2016/5/31 02:14

唔該譯埋呢句:

白膠黐
SENG KING BAK GAU CHI
"除了我以外、你不可有別的神。"

語氣咁似我老婆嘅哩個idea, 究竟係唔係邪傻瑕原創嘅呢?
1939年佛洛伊德提出摩老西其實係由圖坦卡門個老豆Akhenaten學師, 創出一神邪傻瑕.
"除了我以外、你不可有別的神。"

語氣咁似我老婆嘅哩個idea, 究竟係唔係邪傻瑕原創嘅呢?
1939年佛洛伊德提 ...
沙文 發表於 2016/6/6 02:48

弗洛依德在古埃及學, 神學經學的地位就無佢在心理學上既地位咁勒。
佢呢本書在考古界, 神學界一點地位都無。

佢講既 Akhenaten 又名 法魯Amenophis IV
是公元前1352-1334 的法魯。
是在出埃及之後的法魯。
幾時出埃及, 點解經書唔夠胆講明呢?點解唔夠胆講係边位法老呢?
就係因為可以留低一尐空間畀您狗噏老作. 摩老西之年代都係話唔埋,任您作 https://en.wikipedia.org/wiki/Moses
所以, 聖經在古埃及學, 神學經學的地位就無弗洛依德在心理學上既地位咁勒。
講埃及學, 就梗係聽埃及佬講啦, 埃及佬講得仲過癮:
https://grahamhancock.com/moses-akhenaten-same-person-osman/
回覆 378# beebeechan

今次陳版友鬼拍後尾枕嘞!平日扮哂顛鼠教徒, 其實係陳版友係反顛鼠教嘅

根据顛鼠教官方立場, 出谷紀追猶太佬嘅法郎係Merneptah:
http://www.newadvent.org/cathen/10208b.htm

而Merneptah, 係Amenophis IV之後百幾年之第8任法郎,

Amenophis IV (1352-1334BCE 在位)   
Merneptah (1213-1203BCE 在位)
高級模式 | 發新話題
換一個