返回列表 回覆 發帖

無事獻殷勤--之教宗好說話

從前傳教士最鐘意送鐘畀皇帝, 送完之後大清就真係亡國。其用心之歹毒可見一斑 ...
沙文 發表於 2016/2/6 04:23

我都送個 俾你

是鍾意,不是鐘意
所以現屆教宗竟推翻舊教宗的方針,還拜年(獸),真是司馬昭之心啊,習總真要當心。 ...
抽刀斷水 發表於 2016/2/6 09:01

你都覺得說來有點勉強,
所以要把個獸字括起來耶?
個「獸」字特登括起送畀煩帝肛嘅。小小意思唔成敬意, 笑納
...
沙文 發表於 2016/2/6 10:44

係咪你性侵就吾係獸, 係狗?
性侵梗係揾神父啦, 佢地最熟行
沙文 發表於 2016/2/6 10:55

你好知窿路咁既
神父已是性侵的同義詞了。

造句:噢,你被神父了麼?記住要檢查有冇性病呀。 ...
抽刀斷水 發表於 2016/2/6 13:23

咁你出旺角同人講:
你有無被神父過?
睇下有無人知你翕乜,
小到你失暈
可能呢期入壇既人, 水平太低
拖低大市
大家都明,唯獨天主教徒扮唔明。
抽刀斷水 發表於 2016/2/6 13:32

你既『大家』就是這壇上的幾條友呀?
有兩個仲係『瘋』

我既眼光比你闊大好多
回覆  beebeechan

唔駛出旺角咁遠, 去UN就得啦
沙文 發表於 2016/2/6 21:53

在 UN, 神父是 Father
Father 是 神父義詞

神父已是性侵的同義詞了
所以  
Father 已是性侵的同義詞了

又係啵,
你老爸不性侵你老母, 都無你哩
gay督徒嘅通病, 唔合邏輯
我老爸性侵我老母, 只係有我嘅sufficient condition
沙文 發表於 2016/2/6 23:13

你老爸性侵你老母時,你老母一定唔多願,推推擋擋既
所以生得你咁反叛
唔會, 我老爸又唔係神父, 我都唔反叛
沙文 發表於 2016/2/6 23:58

重溫 #53」
拜託
我老爸係father, 唔係 Father, 搞清楚基本英語, 拜託
沙文 發表於 2016/2/7 00:06

你都岩。。
father 可以指幾個
Father 只係一個
您都錯。
father只係一個
fathers先可以指幾個

搞清楚基本英語, 拜託
沙文 發表於 2016/2/7 04:19

a father 與 the Father 是有分別的,
你搞而不清
可惜您冇可惜您冇講 the father 定係 A Father呢
沙文 發表於 2016/2/7 06:12

無講就問
唔好段估
聯合國和奧斯卡已對神父性侵男童作出肯定。

不知道本網有沒有天主教徒試過科魯茲衛褲的滋味如何 ...
抽刀斷水 發表於 2016/2/7 21:34

你的腦袋生锈了?

堂堂一份聯合國報告, 會為一個牌子的褲來賣廣告吹虛耶?

俾你性器增大都無用, 腦縮了.

為甚麼我對網料的醒覺性, 總是高你幾籌?
貪既又點只一瓣丫(都仲未計新的二孩政策會爆升幾多人):
抽刀斷水 發表於 2016/2/23 20:23

為何「二孩政策」與「貪」扯上了關西?
暗批陳日君 教廷:教宗獲忠誠滙報

天主教香港教區榮休主教陳日君早前指,對於內地有兩位主教被 ...
抽刀斷水 發表於 2018/1/31 15:18

今日既傳媒記者, 寫野水平真係一落千丈.

標題就嘩眾寵:暗批陳日君
但文章內容卻又是:教宗獲忠誠滙報
不見得「忠誠滙報」是一項「批」

另外:
教廷新聞發言人罕有發表聲明,不點名指有主教的言論令人驚訝和遺憾。

是指陳主教的言論?
指韓大輝主教的言論?
指教廷內說內地地下主教要退位的那位?

與西方傳媒報導來對比一下後, 更發覺没有「教廷新聞發言人罕有發表聲明,不點名指有主教的言論令人驚訝和遺憾。」這項,
本地中文的傳媒又來習慣性地加鹽加醋。
把無水準的文轉轉貼貼的, 也好不到那裡
會唔會引致天主教自英皇亨利八世因離婚而分裂出聖公會以來另一次最大既分裂呢? ...
抽刀斷水 發表於 2018/2/21 17:34

人類既歷史, 其實只是不斷重複之前的錯誤

所以, 不排除會有這種事發生

不過, 導致有分裂的, 絕對不會是在委任中國主教這個細微細眼的事上

反對梵蒂岡以認可7名內地政府「欽點」主教以換取中梵建交。

抽刀斷水 發表於 2018/2/21 17:27

其實
(1)由你欽點, 由我作最後拍板批准
還是
(2)由我欽點, 由你最後拍板批准

那一個臉子光一點? 那一個是嬴家呢?

猶如半杯水, 
看成還有一半, 無有怕,
還是。。。。噢, 只餘一半了, 不得了哩!

看香港特首委任, 是港人欽定, 北京拍板來看。。。。好似(1)面子大一點
教宗方濟各:做無神論者 好過做虛偽的教徒
2017/2/24 — 12:53

教宗方濟各於周四早上的一堂彌撒中,痛斥 ...
抽刀斷水 發表於 2020/3/5 20:48

重點不是去當(或鼓勵人去當)「無神論者」, 是人「要遵循善良並與邪惡鬥爭」
高級模式 | 發新話題
換一個