返回列表 回覆 發帖

我漏咗部cellphone, 您地行先唔駛等我

大家有冇留意,主耶穌在施展獨步武林的四更水上飄輕功之前,其實係經過一番部署嘅呢?
佢特登離隊, 以便製造一個適合表演輕功的場合:

14:22 耶穌隨即催門徒上船、先渡到那邊去、等他叫眾人散開。
散了眾人以後、他就獨自上山去禱告.到了晚上、只有他一人在那裡。
那時船在海中、因風不順、被浪搖撼。
夜裡四更天、耶穌在海面上走、往門徒那裡去。
門徒看見他在海面上走、就驚慌了、說、是個鬼怪.便害怕、喊叫起來。
耶穌連忙對他們說、你們放心.是我、不要怕。
彼得說、主、如果是你、請叫我從水面上走到你那裡去。
耶穌說、你來罷。彼得就從船上下去、在水面上走、要到耶穌那裡去.
只因見風甚大、就害怕.將要沉下去、便喊著說、主阿、救我。
耶穌趕緊伸手拉住他、說、你這小信的人哪、為甚麼疑惑呢。
他們上了船、風就住了。

其實, 只要佢同門人一齊走, 眾人就自然會散開, 佢獨自留低, 眾人反會雞啄唔斷, 所以, 「叫眾人散開」明顯係十分揾黎講嘅藉口,佢根本冇必要離隊。即係好似現代人公司一堆同事去食晏, 搞地下情嘅要作一個理由出黎離隊, 通常係" Oooops, 我漏咗部cellphone, 您地行先唔駛等我......" 古代, 就話你地行先, 我叫眾人散去" ......一聽就知您有警轟啦

其次, 趕走門人之後, 仲要禀一輪神來拖延時間。要禀神, 上咗船入去head入面一路食屎一路祈禱都得啦, 使Q祈完先起程咩? 佢明顯係計好時間, 等隻船到達預定地點以便表演輕功。(船上嘅厠所叫做head,下次去cruise唔好問人toilet 係邊呀)
https://en.wikipedia.org/wiki/Head_(watercraft)

彼得咁驚的話, 佢會縛住條lifeline在腰間, 攬住水泡先致行落水, 彼得係漁夫,此等水上求生常識佢係有嘅, 咁樣描寫明顯係將一位專業水上人矮化以顯出主耶穌幾鬼死叻。

其實, 只要在退潮時在水邊打一些木樁, 到high tide水面睼唔見木樁, 再用好似梅花樁之類步法就呃到人, 所以主耶穌要計好時間地點。 呢個就係水面行走神跡嘅真相。呢尐江湖技倆, 大把人識啦
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆 149# beebeechan

踏入更年期,  心情就係差d架哩。
所以, 門徒唔好話走就走,一走就穿煲
回覆  beebeechan

信徒聽話就唔會有separated brethren啦

更何况蜜蜂聽唔聽教都係睇心情
青竹蛇兒口, 陳 ...
沙文 發表於 2016/2/12 04:12

踏入更年期,  心情就係差d架哩。
所以, 你d 野唔好亂放。
阿穌的所谓神跡,從以前到今日已被一一踢爆晒,耶徒重未知衰,仍死撑條神棍?可笑! ...
leefeng 發表於 2016/2/12 08:35

你都無份踢, 係人地在踢
你在旁邊吶喊吹雞....B..Bb......
唔係自己支持過隊攞到波就 booooo............
回覆  抽刀斷水
您的推理講得通, 但我有小小補充

16Km行程, 本來行路都OK, 倘若搭船, 都係沿岸邊行船, 但 ...
沙文 發表於 2016/2/9 23:33

阿穌的所谓神跡,從以前到今日已被一一踢爆晒,耶徒重未知衰,仍死撑條神棍?可笑!
回覆 141# beebeechan

信徒聽話就唔會有separated brethren啦

更何况蜜蜂聽唔聽教都係睇心情
青竹蛇兒口, 陳蜂尾上針
    http://www.wccdaily.com.cn/shtml/hxdsb/20140324/197365.shtml
BB仔!是杞人憂天!
你這點能耐,還好意思在這裏放屁?
旁觀者 發表於 2016/2/11 23:19

你丈都可以變尺。。。。
你都仲好意思在放屁哩
小事一樁
你忌人憂天哩。。。
...
beebeechan 發表於 2016/2/11 23:11

BB仔!是杞人憂天!
你這點能耐,還好意思在這裏放屁?
你是想說裘千丈吧?
抽刀斷水 發表於 2016/2/11 10:41

對! 謝謝!
屁眼教主根本是叧一個招搖撞騙的裘千丈!
尺係十進制喎
《漢書·律曆志》“度者,分、寸、尺、丈、引也,所以度長短也。本起黃鐘之長。以子穀秬黍 ...
沙文 發表於 2016/2/11 10:37

不過, 6尺為一步, 300步為一里
50尺為一端
40尺為一疋

我地做批發既, 買賣好大手, 唔會斷尺, 斷寸咁濕碎
陳版友貼這幅插圖都很能說明問題
各位去聽concert, 何曾見過散場時securities返屋企先, 由巨星一條友留在 ...
沙文 發表於 2016/2/11 10:49

你忌人憂天哩。。。
看,,,蜜蜂大王俾上萬隻粉絲縷住都好OK 架喎
唔使搵實Q

陳版友貼這幅插圖都很能說明問題
各位去聽concert, 何曾見過散場時securities返屋企先, 由巨星一條友留在現場執頭執尾?

主耶穌咁安排, 話冇警轟我就乜都得
Don't know where God is but the Devil is in the details
屁眼教主根本就是另一個裘千尺
旁觀者 發表於 2016/2/10 23:23

你是想說裘千丈吧?
內地不是用十進制嗎?
beebeechan 發表於 2016/2/10 07:31

尺係十進制喎
《漢書·律曆志》“度者,分、寸、尺、丈、引也,所以度長短也。本起黃鐘之長。以子穀秬黍中者一黍之廣度之。九十分黃鐘之長一,為一分;十分為寸,十寸為尺,十尺為丈,十丈為引,而五度審矣。”
回覆 134# beebeechan

梗係啦。尤其是多馬, 出名係Doubting Thomas, 夾埋彼得做場大龍鳳希望留得住佢
裘千尺
旁觀者 發表於 2016/2/10 23:23

內地不是用十進制嗎?
屁眼教主根本就是另一個裘千尺
回覆  beebeechan

小心就唔會落水, 彼得都係蜑家佬, 佢一扮驚其他人就会驚
就係利用這點上演戲法 ...
沙文 發表於 2016/2/10 00:55

上演俾船上既自己友睇?
無門券收益啵

係咪上緊魔法訓練課程咋?
回覆 131# beebeechan