返回列表 回覆 發帖

我漏咗部cellphone, 您地行先唔駛等我

回覆 97# beebeechan

思高版冇根據亂哨咁譯您又信
有一天係"8:22 Now it came to pass on a certain day"
回覆  beebeechan

咁主耶穌喺野地散步40年都仲得, 散步都追到船, 佢散步定跑步呀 ...
沙文 發表於 2016/2/9 11:28

肯定行路快過坐船

跟住佢慌死執輸
14:13 耶 穌 聽 見 了 、 就 上 船 從 那 裡 獨 自 退 到 野 地 裡 去 . 眾 人 聽 見 、 就 從 各 城 裡 步 行 跟 隨 他 。

耶穌上船, 粉絲已經到哂。

耶穌一聽說這消息,就從那裏上船,私下退到荒野地方;群眾聽說了,就從各城裏步行跟了他去。他一下船,看見一大夥群眾,
回覆 102# beebeechan

未必, 同時一齊到都可以話"一下船,看見一大夥群眾"而且群眾唔知佢撐船會去邊, 冇可能在destination等佢, 經文亦話"跟"了他去, 咁一定係後面

未必, 同時一齊到都可以話"一下船,看見一大夥群眾"而且群眾唔知佢撐船會去邊, 冇可能 ...
沙文 發表於 2016/2/9 11:41

有卧底....
用 whatsapp 通知哂其它人, 快閃黨咁
回覆 104# beebeechan
有道理, 聖經真係先進文明單位
有道理, 聖經真係先進文明單位
沙文 發表於 2016/2/9 11:59

如何追星, 叫班後生既教下你囉.
回覆 106# beebeechan
人地有好多body guard先上到車, 咁顯而經文所說叫門徒行先乃是揾笨情節啦
人地有好多body guard先上到車, 咁顯而經文所說叫門徒行先乃是揾笨情節啦 ...
沙文 發表於 2016/2/9 13:46

包在膠, 唔怕磨損嘛
人地有好多body guard先上到車, 咁顯而經文所說叫門徒行先乃是揾笨情節啦 ...
沙文 發表於 2016/2/9 13:46

有好多, 就要加"s" 架哩。。。body guards
回覆 109# beebeechan

一間body guard 公司咪唔駛咯

一間body guard 公司咪唔駛咯
沙文 發表於 2016/2/9 13:51

不如叫個印傭做埋囉。。。慳皮呀
回覆 111# beebeechan

係呀, 慳皮為上,門徒唔駛出糧, 最慳皮

而主耶穌駛開哂佢地, 情節純屬揾笨, 係為咗安排一場水上飄戲法表演

而主耶穌駛開哂佢地, 情節純屬揾笨, 係為咗安排 ...
沙文 發表於 2016/2/9 14:11

耶穌門徒幾多 k  一年呢?

而主耶穌駛開哂佢地, 情節純屬揾笨, 係為咗安排 ... 係為咗安排一場水上飄戲法表演
沙文 發表於 2016/2/9 14:11

完全無助手又表演唔到魔術架喎,無遮無掩無靚女,神仙難變
「耶穌駛開哂佢地」
咁咪說明耶穌不是在表演魔術囉。。。。。
咁簡單嘅戲法一條友都掂嘅, 最怕冇觀眾啫

複雜戲法先要助手
Don't know where God is but the Devil is in the details

思高版冇根據亂哨咁譯您又信
有一天係"8:22 Now it came to pass on a certain day" ...
沙文 發表於 2016/2/9 11:36

咁用  google translate 囉:
Now it came to pass on a certain day
現在,它來傳遞的某一天
咁簡單嘅戲法一條友都掂嘅, 最怕冇觀眾啫

複雜戲法先要助手
沙文 發表於 2016/2/9 14:27

所以話你唔在行
1:20 划獨木舟過兩條友已經係媒,係助手黎哩,1:07  便準備出埸
仲有 2:46過班「水警」都係助手,
因為表演者條回路已經拆左,無得沿路返轉頭,一定要坐船,唔係就穿崩了
「彼得說:主,如果是你,請叫我從水面上走到你那裡去。耶穌說:你來吧。彼得就從船上下去,在水面上走,要到耶穌那裡去;只因見風甚大,就害怕,將要沉下去,便喊著說:主啊,救我!耶穌趕緊伸手拉住他,說:你這小信的人哪,為什麼疑惑呢?」[太14:28-31]

這個情節似乎是耶穌叫彼得試一下在水面上走,彼得真的行了一會,就因疑惑而差點沉下去。

如果耶穌水面行走是魔術的話,那麼彼得就一定是魔術師助手/一個「媒」:

1. 如果不懂魔術,在水面就一步都行不到,但彼得卻可行了一會;

2. 行到一半假裝要沉下去,然後要耶穌伸手救他,明顯是要突顯耶穌這個chief magician的魔力,更使其他門徒深信不疑;

3. 說彼得沉下去是因為「小信」、「疑惑」,那就可杜絕其他門徒有樣學樣,導致大量門徒墮海,魔術爆煲,因為又有誰人有信心自己不算「小信」呢?
這個情節似乎是耶穌叫彼得試一下在水面上走,彼得真的行了一會,就因疑惑而差點沉下去。

如果耶穌水 ...
抽刀斷水 發表於 2016/2/9 22:26

無畫面,無真相
旺角騷亂都有片睇哩
所以話你唔在行, 阿穌行水戲法, 船上門徒都係媒。

若然彼得真係驚嗰隻係水鬼, 就唔會下海去試啦, 萬一真係水鬼揾替身, 咁咪攞黎衰。要試下嗰隻係咪水鬼, 係有其他較安全辦法嘅。點会好似彼得咁老襯

以下這個獨木舟tour, 早上7:00am從客棧出發, 7:30與Bethsaida的導遊會合, 沿當年路綫划獨木舟去Tabgha, 下午3:00pm返到客棧,即是來回7.5小時, 單程3.75小時, 若然rule out 停留Scenic Points, safety briefing, 食飯痾屎, 2.5小時扒11Km應該都好他條
有興趣嘅版友不妨体驗下當年水上飄戲法點樣dum時間在海上8,9個鐘頭等睇表演
http://www.tourplanisrael.com/_U ... yaking_brochure.pdf
Don't know where God is but the Devil is in the details
高級模式 | 發新話題
換一個