返回列表 回覆 發帖

祈錯禱

你要教宗用中文唸天主經,
他也不會唸, 唸到一半也會口啞啞

他也會把『耶穌打救你』說成『耶穌打鳩你』
BB仔! 你是BB仔, 爺爺提醒你穿好貞操帶, 保護好屁眼!
旁觀者 發表於 2016/2/13 23:12

屁眼貞操帶, 邊款好用?
你經驗多
你有乜推薦?
貞操帶用不用、那種好用,最好問「神父」,爺爺估BB仔你也是名「神父」,你應該清楚:
        「教宗本篤 ...

但同日有意大利傳媒報道,
旁觀者 發表於 2016/2/15 00:29

『有意大利傳媒報道』連消息來源扡未弄得清的再報導。。。。。。
只有你這種腦部不發達的才以為是堅料
有來自東方日報網就夠啦,同你日前只看健力士不理bible society的標準一樣之嘛,何解要嚴人寬己呢? ...
抽刀斷水 發表於 2016/2/15 13:23

東方日報。。。。。公信力有幾高呢?

三甲不入,名落孫山。
都係嚴謹  d 好既
哦,咁睇南早啦:
抽刀斷水 發表於 2016/2/15 14:31

你的引文又是不錯的樣辦,可以使看到消息去到小報手上如何失真。。。

(1)  「大搞性愛派對」
在 SCMP報導中找也找不到有此一項,(加鹽了)。

(2)
They said the report may have influenced the pope's shock decision to resign.
去到小報手上,變了
「教宗深感無力面對,毅然決定辭職」: 是教宗請辭的原因。。。。(加醋了

(3) The Vatican's Secretariat of State - effectively the central administration of the Catholic Church - took the highly unusual step of issuing a formal statement condemning "unverified, unverifiable or completely false news stories".
東方小報對教廷指責傳媒亂翕24, 隻字也不提。
加強標題 《教廷驚天性醜聞逼走教宗》的驚嚇度..... (加色了!

小報即是小報
我既小心係無錯既
哦,咁睇南早啦:
抽刀斷水 發表於 2016/2/15 14:31

仲有,
SCMP 報導消息來源又是來自意大利的 Panorama 週報。
該報每期銷量300000份。
蘋果日報每日都280000份哩。
級數同生果報咁上近咋。

再一次說明了你在網上引用的資料,你是無好好分析過它們的可信度,公信力。
你睇尐唔睇尐,"The Panorama news weekly and the Repubblica daily said..."

兩份加埋就唔少 ...
抽刀斷水 發表於 2016/2/15 20:39

你未見過大蛇屙尿哩
俾幾篤大蛇尿你睇睇, 
就知乜野係「唔少」勒:
既然這麼小心,為何不直接找回Panorama 和 Repubblica原文去看?
抽刀斷水 發表於 2016/2/15 20:41

呢到係講緊有 d 人引用失實, 仲加鹽加醋加色咁先講番出黎,
唔係原文點寫。 係引上引上引, 引引引
東方日報是香港銷量最高的日報, 小報?
再者, 報紙消息來源自有其渠道, 不一定要寫出來. ...
旁觀者 發表於 2016/2/15 23:17

南華早報就好大大方方地講出了消息來源勒
東方日報是香港銷量最高的日報, 小報?
再者, 報紙消息來源自有其渠道, 不一定要寫出來. ...
旁觀者 發表於 2016/2/15 23:17

咁蘋果報呢?
東方有東方的編輯方針,不需要一定跟人。

旁觀者 發表於 2016/2/16 06:25

事實是東方大報唔止跟, 仲加料
回覆  beebeechan

妖酋去天安门用中文禀神?又真係發夢冇咁早
背熟台詞先出場, 係負責任而稱職嘅演藝界人 ...
沙文 發表於 2016/2/16 09:36

咁313年既羅馬人發夢都無諗過佢地既皇君士旦丁會無喇喇信起基督教添

妖酋去天安门用中文禀神?又真係發夢冇咁早
背熟台詞先出場, 係負責任而稱職嘅演藝界人 ...
沙文 發表於 2016/2/16 09:36

歷史又實在說是中國人走向西方,
中國人棄穿長衫著西裝, 生仔褲
年青人不飲竹葉青, 芧台, 飲紅酒
年青人由吸煙仔變啪丸仔
不吃包餃吃麥當奴哩
不拜觀音菩薩拜耶穌都唔係出奇既事

文化上, 是被征服者
百年積弱,應自身奮發圖強,而非諂事強權。BB仔你蔑視本身根源,可以滾到梵蒂岡妖窟「領聖體」,莫污了東 ...
旁觀者 發表於 2016/2/17 23:28

咁你返回晚清時代當義和團哩
從網上看到一篇文章,痛斥漢奸教民,不禁肅然:
    「當八國聯軍大擧進攻中國的前夕,一些喪盡天良的教民 ...
旁觀者 發表於 2016/2/17 23:29

解放軍入上海時都有群眾歡迎哩
解放軍在香港亦比基督教受歡迎
沙文 發表於 2016/2/17 23:58

解放軍有無去街市買餸?
BB仔,去妖窟「領聖體」吧!
爺爺雖不才,但仍有民族氣節,所以爺爺永遠是爺爺,BB仔卻永遠是孫子! ...
旁觀者 發表於 2016/2/18 23:18

咁你幾時放棄西方科技,
轉回打算盤

落實你的『民族氣節』?
打算盤與民族氣節無關係,莫扯到別處。蔑視自己本源,諂媚強權,才是可恥。
你不喜歡做中國人,莫留在香港 ...
旁觀者 2016/2/20 03:55 提交

咁食麥當勞,公仔麵呢?
BB仔,莫扯東扯西了,滾去妖窟做屎窟鬼,「領聖體」吧!
旁觀者 發表於 2016/2/21 00:21

你點識天主教徒應每日都「領聖體」既?
見你成日提我咋
BB仔,莫扯東扯西了,滾去妖窟做屎窟鬼,「領聖體」吧!
旁觀者 發表於 2016/2/21 00:21

比起你, 日日都只得妖猶, 妖窟, 屎窟。。。我高得多哩
至少, 我扯得起, 你扯唔到
高級模式 | 發新話題
換一個