返回列表 回覆 發帖

思考16條神學哲學

為什麼惡人的生活總是順利,一般詭詐極惡的人總享安寧
beebeechan 發表於 2016/2/15 06:56

其實這個係源於無知嘅錯誤前設, 作者以為惡人本應唔會咁安樂, 所以一見惡人咁歎, 條氣就好唔順
其實衰人都未必一定有好報
Pablo Escobar 都死得早
順唔順利只係博奕嘅結果
好似我咁好人, 都未必會有好報, 中powerball
豈非最易上天堂的便是那些大包圍, 甚麼都拜的人囉:
beebeechan 發表於 2016/2/14 07:10

Diversifing先至係安全嘅投資策略
股神一定唔会淨係揸一個冧把咖嘛
沙文 發表於 2016/2/17 23:12

無左 "y" 就唔係 diversifying
咁又不一定
Diversification都係冇 "y" , 一樣得
Don't know where God is but the Devil is in the details
沙文 發表於 2016/2/17 23:12

安全, 即係低回報
咁又不一定
Diversification都係冇 "y" , 一樣得
沙文 發表於 2016/2/18 13:19

投資, 若只係為了安全,
不如擺紅薄仔, 收 0.4% 年息
安全, 即係低回報
beebeechan 發表於 2016/2/18 08:42

唔好貪心嘛
投資, 若只係為了安全,
不如擺紅薄仔, 收 0.4% 年息
beebeechan 發表於 2016/2/18 08:44

禮尚往來, 我都捉番您一次先
淨係擺紅簿仔, 又唔符合diversification原則

所以乜神都拜下才可減少拜錯神嘅機會
Don't know where God is but the Devil is in the details
禮尚往來, 我都捉番您一次先

沙文 發表於 2016/2/19 02:34

見你好耐都無威過, 俾你威一下哩
這些就是報應,但地獄之旅總有時限(無間地獄除外),比起一神教的地獄,已是寬容得多了。 ...
抽刀斷水 發表於 2016/2/15 14:18

每个人都一定会错,咁就是话每个人死咗都一定要落地狱,无论知唔知道错都已经是错咗,仲么要咁残忍?
回覆 30# lexian

目的就是迫你去接受他的拯救,所以才把所有人推到地獄邊緣。
每个人都一定会错,咁就是话每个人死咗都一定要落地狱,无论知唔知道错都已经是错咗,仲么要咁残忍? ...
lexian 發表於 2016/2/29 14:53

問題是你知道錯了之後會點做?
以一句:「人人都會犯錯」來掩飾?淡化錯失,抹白便是?
回覆 32# beebeechan

知道信耶穌係錯了之後唔再信耶穌就得啦, 我會原諒您咖啦, 您唔好太過內咎啦
回覆 31# 抽刀斷水

佛教讲十八层地狱,我睇过反基督段片的评论 “天堂有恶人就不是天堂,地狱有好人就不是地狱” 他的意思是没有天堂地狱。都是我们想出来的。佛教讲前世做的业下一世受报,我今世受的苦都是前世做的业(我前世做过么嘢我点知咩!)咁我mei好无辜?
回覆  beebeechan

知道信耶穌係錯了之後唔再信耶穌就得啦, 我會原諒您咖啦, 您唔好太過內咎啦 ...
沙文 發表於 2016/2/29 22:30

早知六合彩會開 2, 4, 6, 31, 32, 36 就係人都扑去買哩
回覆  抽刀斷水

佛教讲十八层地狱,我睇过反基督段片的评论 “天堂有恶人就不是天堂,地狱有好人就不是地 ...
lexian 發表於 2016/3/1 00:30

天堂上都可以有惡人架
惡人不再作惡, 咪不是惡人囉

猶如獅子不發獸性, 就是貓一樣
回覆 36# beebeechan

是天堂上有人做恶勒?

是天堂上有人做恶勒?
lexian 發表於 2016/3/1 00:51

天堂上會有不再咬人的獅子
當然會有不會再作惡的惡人
回覆 38# beebeechan

是咩?.....

是天堂上有人做恶勒?
lexian 發表於 2016/3/1 00:51

在天庭上, 打開紀錄你一生功果的書卷,打開一個惡人的書卷,
你的一生, 不會比惡人的書卷來得潔白。

因為
你不人知的惡事給展示了, 
惡人不為人知的好事也給展示了
高級模式 | 發新話題
換一個