返回列表 回覆 發帖

[教會報憂] 【熱烈地彈琴熱烈地唱】 《焦點追擊》摘最佳電影

第88屆奧斯卡頒獎禮(88th Academy Awards)各獎項已名花有主,當中最矚目嘅最佳電影,最後由《焦點追擊》 ...

《焦點追擊》由「真人真事改編」,2002年《波士頓環球報》(The Boston Globe)的「焦點新聞組」揭發大規模天主教神父性侵小童事件。
抽刀斷水 發表於 2016/2/29 18:58

金鏞既《書劍恩仇錄》也是由歷史改編哩
於是, 乾隆皇原來是漢人。

人地講得出係『改編』, 
你就唔明乜野係叫『改編』

你呢帖既智慧, 降到feng腸個水平矣
原来你呢个beebeechan屎腸都相信『改編』『老作』?
但却又相信本垃圾耶經係堅野,耶和华同耶稣係真既? ...

你呢啲屎+垃圾既智慧, 降到屎尿垃圾坑渠水個水平矣!
leefeng 2016/7/7 01:03 提交

點解你又咁樂意在屎尿坑渠水中浸泡既呢
金庸/查良鏞(there is no 金鏞)無講過《書劍恩仇錄》是由歷史改編;要有這個聲稱,該小說就要跟 ...

為改善拍攝、劇情等因素,在細節上略加潤飾無可厚非,但你不要期望這個「真人真事改編
抽刀斷水 發表於 2016/7/7 20:56

那麼你所講的由「真人真事改編」的電影,又有没有在「在細節上略加潤飾」呢?
例如:
「教會的包庇及縱容」
「惡鬥龐大的天主教教會」之類之類.....加色加醋,不知有没有加點鹽,變成鹹片
請陳版友留意返3樓受害者網站的連結,可對照有無加鹽加醋。
抽刀斷水 2016/7/9 23:53 提交

三教九流的網站連結又該與甚麼對照?
將受害者打成三教九流,夭主教徒果真改不了吃屎。
抽刀斷水 發表於 2016/7/11 11:34

我是說三教9 流的受害者嗎?

當然,「受害者」中真的不乏3教9流之士,想用眼淚抽水
說話太過陰損涼薄了,積下口德吧。
抽刀斷水 2016/7/11 15:22 提交

也勸告你看事多用腦袋。
高級模式 | 發新話題
換一個