返回列表 回覆 發帖

原来当年侵华日军曾经做慈善收买人心

侵华日军嘅罪行大家都知道,但系大家可能唔知,原来日军都识得做慈善,收买人心架:

帮生病的民众免费医病 ...
Guest from 128.199.231.x 發表於 2016/7/8 06:37

看似你都明白不要靠一兩幅相來做判斷。好易便「被收買」。

不過, 反基們貼得最多既就係呢幅:

一幅相就話天主教支持納綷黨。
豬一樣的反基早就「被收買」左哩。
你去勸勸貴教首領不要亂道歉先啦,無做過就千祈咪認。
抽刀斷水 發表於 2016/7/8 10:37

經驗告訴我, 這類報導都多會被扭曲, 記者從教宗一大段話中, 抽出合他心意的字眼, 
而不理會全文。
我建議你先去讀讀原文(如果你英文尚好的話。。。。。)

由你自己判斷,不要輕易就給人收買了。
你去勸勸貴教首領不要亂道歉先啦,無做過就千祈咪認。
抽刀斷水 發表於 2016/7/8 10:37

點解二戰時,戰後的大報章, 都是刊登了向當時教宗道謝的報導呢?

教宗發表既原文唔係拉丁文咩?
抽刀斷水 發表於 2016/7/8 11:06

梵蒂岡有官方英文譯本既
http://www.vatican.va/roman_curi ... 31998_shoah_en.html

你讀晒全文(如你有耐性慢慢讀的話),你看看這是否一篇道歉聲明。

由你自己來判斷,不要輕易就給人「收買」了。
回覆  beebeechan

我睇过以前D贴,好多到呢度嘅基督徒都俾沙文大师用“嬉笑怒骂”神功整走左。但你就唔同 ...
翻江倒海 發表於 2016/7/8 12:23

我同佢一樣: short short 地囉
佢short 我都 short

你的連結跟報紙都有引述以下一段:

出絕招吧!說是「翻譯問題」吧! ...
抽刀斷水 發表於 2016/7/8 15:01

報導的剪裁工夫:(只引述教宗認為做得未夠好的字句)
"We deeply regret the errors and failure of those sons and daughters of the church," the Vatican paper said. "We cannot know how many Christians in countries occupied or ruled by the Nazi powers or their allies were horrified at the disappearance of their Jewish neighbors and yet were not strong enough to raise their voices in protest."

來自原文中的第17段。
報導者卻省去17段中的其它中心:

反猶太人不是由教會發起,天主教會,新教教會也是第三帝國逼害受害者之一
Its anti-Semitism had its roots outside of Christianity and, in pursuing its aims, it did not hesitate to oppose the Church and persecute her members also.

當時有不少基督徒冒著危險對猶太人給予緩助
Many did, but others did not. Those who did help to save Jewish lives as much as was in their power, even to the point of placing their own lives in danger, must not be forgotten. During and after the war, Jewish communities and Jewish leaders expressed their thanks for all that had been done for them, including what Pope Pius XII did personally or through his representatives to save hundreds of thousands of Jewish lives.(16) Many Catholic bishops, priests, religious and laity have been honoured for this reason by the State of Israel.

猶如迷你倉大火,消防員殉職了,消防處長出來說話,說滅火指揮,裝備,策略要檢討,可以做得更好,是否當日消防員無盡力救火?任由火在燒?

我睇过以前D贴,好多到呢度嘅基督徒都俾沙文大师用“嬉笑怒骂”神功整走左。但你就唔同,沙文大师嘅神功吓唔倒你。而且仲俾你打番转头舔。沙文大师真系千年道行一朝丧。

翻江倒海 發表於 2016/7/8 12:23

觀眾眼光, 果然是雪亮的。
沙文大師幼讀聖賢書莊敬自強不苟言笑剛毅木訥, 根本就唔識甚麽“嬉笑怒骂”神功,
邊鬼度用過“嬉笑怒骂” ...
沙文 2016/7/9 01:59 提交

咁係欺小老罵囉
都冇, 沙文大師向來都老吾老以及人之老
沙文 2016/7/9 02:32 提交

你上廁大便塞時就係咁勒
好似呢一帖, 我都認為當年有咁善心嘅皇軍, 我地真係唔應該一竹篙打一船人, 話皇軍係衰嘅

沙文 發表於 2016/7/9 02:32

不過,你就想用一個「性侵臭彈」,炸死成個天主教會既神父囉
唔係呀, 我一見皇軍咁善心嘅歷史鐵証, 已经明白到天主教會既神父其實同皇軍係一樣嘅 ...
沙文 發表於 2016/7/9 05:14

一樣係人丫嘛
當年偽滿洲國成立,梵蒂岡第一個彈出黎承認其立國地位,其實日本皇軍同教會真係一擔擔,大家都係愛民如子, ...
抽刀斷水 發表於 2016/7/9 11:18

還未去搜資料
不過, 一聽落去就有破綻, 不合常理
那些年, 梵蒂岡與中國, 滿洲, 日本, 邦交不活躍
無理由會是『第一個彈出黎承認其立國地位』。
係來擦鞋的, 都是當年日本的盟友先哩。

看來, 你又是中了網毒
..

多年来,你对阵基督徒,从未衰过,百战百胜。但现在对住呢位陈先生,你输左喇。输左就要罚款,不如咁喇,你就按照下面呢张图嘅数字来俾钱喇
翻江倒海 發表於 2016/7/9 12:58

雖然這是好明顯你就睇到既事,
不過,我同沙文,
不著重射精時的快感
係享受互相調戲的過程
唔係喎, 煩帝岡同中国關係可追溯至明朝中葉耶穌會派遣傳教士來華開始, 都有相當深厚歷史基礎, 唔知典解一到 ...
沙文 發表於 2016/7/9 21:15

口交, 肛交, 人獸交, 語膠, 硬膠。。。你就暸如指掌
乜係外交你就唔多曉
P.S. 是我錯,第一個彈出黎承認偽滿洲國的不是梵蒂岡,而是日本;梵蒂岡只是排第二。
抽刀斷水 發表於 2016/7/9 23:42

排第二, 都係唔合常理.
梵蒂岡向來都希望開闢新傳教場地,一有新國家成立,就搶先霸位示好,這是很合理的行為。

唔緊要啦 ...
抽刀斷水 2016/7/9 23:42 提交

咁有無第一時間承認伊斯蘭國?

排第2, 畀咖仔爭左頭位, 真係唔係幾合常理

沙文 發表於 2016/7/10 04:03

滿洲國1932開國, 要等成兩年先話有「第二個」國家來承認?
呢個真悲情之國, 唔係都自成一國哩。

相比1948以色列立國, 一開波就有美, 蘇聯承認,
過五日又多 七個國承認。
次年一週年, 便有32個國 like 左

排第2, 畀咖仔爭左頭位, 真係唔係幾合常理

=============================

教宗庇护十一世致“满洲国”溥仪皇帝陛下

祝健康昌盛!

沙文 發表於 2016/7/10 04:03

另外, 寫封信就話係有邦交,
咁你回我帖, 我同你有無邦交咁呢?
回覆  翻江倒海

我同陳版友咁好邦交, 講下歷史咯。

雖然大日本帝国信顛鼠教得小貓34隻, 但唔怕, 其中有大名鼎鼎嘅山本56:
http://www.famousfix.com/list/japanese-roman-catholics
沙文 發表於 2016/7/10 08:11

所以我話你搵料功夫, 九流到卑。。。
根本不是史料, 是屎尿

歸皈天主教的Admiral Yamamoto 不是山本56 (Isoroku Yamamoto)
是 Shinijioro Yamamoto  山本信次郎1877-1942

老兄, 你入錯窿哩

雖然你唔曉日文, 你去谷哥搵翻譯哩:

山本は父・庄太郎と母・ミツの次男として相模国鎌倉郡片瀬(現・神奈川県藤沢市片瀬)で生まれ[2]、小学校卒業後、暁星中学校に入学した[3]。暁星中学校は禁教令廃止後に開設されたカトリック教会系の学校であるが、当時はキリスト教に対する敵視が根強く、彼も当初は侮蔑を抱いていた。だが学校を運営しているマリア会の修道士と過ごしているうちにキリスト教を次第に理解するようになる[4]。

信次郎は父にカトリックを学ぶ許可を得ようとしたが大反対を受けた。父は寺の檀家総代を務めていた[5]。彼は諦めず父を説得し、三度目でようやく許可を得て校長であるアルフォンス・ヘンリック神父のもとで要理を学び、1893年(明治26年)12月24日、クリスマス前夜に洗礼を受けた[6]。洗礼名は「ステファノ」[7]。卒業目前、彼は進路に悩み、その相談をヘンリック神父に持ちかけ、神父から軍人を志すように薦められた[8]。
你入錯窿哩

係Isoroku Yamamoto, 大家都有眼睇, Shinijioro Yamamoto就冇相冇真相
沙文 發表於 2016/7/10 09:17

人地胸前個勳章, 大大個十字架。

沙文呢一仗, 輸得慘過山本56中伏。 (威一陣都無)
高級模式 | 發新話題
換一個